10 λόγοι που δεν μας αφήνουν να πούμε αυτό που πραγματικά νιώθουμε

10 λόγοι που δεν μας αφήνουν να πούμε αυτό που πραγματικά νιώθουμε Facebook Twitter
0

«Πες το, μη ντρέπεσαι». «Πες το, μη διστάζεις». «Και τι θα γίνει άμα το πεις;». Αυτές είναι μερικές από τις παροτρύνσεις φίλων, κάθε φορά που μας βλέπουν να υπομένουμε αδιαμαρτύρητα κάτι, να μην εξωτερικεύουμε τα αισθήματα μας, όποια κι αν είναι αυτά. Και φαινομενικά, έχουν δίκιο. Τι πιο εύκολο από το να πεις σε κάποιον που αγαπάς, ότι το αγαπάς; Τι πιο εύκολο από το να απαντήσεις όπως πρέπει στον συνάδελφο που αντιπαθείς; Το λογικό άλμα λέει ότι αφού όλα αυτά είναι εύκολα, άρα όποιος δεν τα υλοποιεί είναι δειλός ή αναβλητικός στην καλύτερη περίπτωση. Όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι, σύμφωνα με τη σύγχρονη ψυχολογία που έχει μερικές καλές εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους δεν βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους ή δεν λέμε μια αλήθεια, όταν πρέπει και στο πρόσωπο που πρέπει. Σύμφωνα με άρθρο του κλινικού ψυχολόγου John M. Grohol, υπάρχουν τουλάχιστον 10 λόγοι που δεν μας επιτρέπουν να εκδηλωθούμε συναισθηματικά και όλοι είναι σοβαροί.

1.

Γιατί φοβόμαστε τη σύγκρουση 

Μπορεί να είμαστε έτοιμοι να πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, ωστόσο δεν είμαστε έτοιμοι για τις συνέπειες. Αυτό αναγκάζει πολύ συχνά τους ανθρώπους να αναθεωρούν, να διστάζουν και τελικώς να αναβάλλουν μία αποκάλυψη.

2.

Γιατί πιστεύουμε στη συναισθηματική τελειότητα 

Με κάποιον τρόπο έχουμε πειστεί ότι ο θυμός, η ζήλια, το άγχος, τα παράπονα γενικώς, ρίχνουν το επίπεδο. Δεν θέλουμε να μας πουν ζηλιάρηδες, γκρινιάρηδες ή φυγόπονους. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο ειδικός πρόκειται ακριβώς για τα συναισθήματα που πρέπει να εκφράζονται, για να μη δημιουργούν κενά στις σχέσεις και φθορές στην ψυχολογία μας. 

3.

Φοβόμαστε την απόρριψη ή την αποδοκιμασία 

Σε κανέναν δεν αρέσει να ακούει "όχι" ή να γίνεται αποδέκτης αρνητικής κριτικής. Όμως, πρόκειται για λόγο που μας κρατά σε σκοτάδι, ελλιπώς ενημερωμένους και σε μόνιμη αμφιβολία. Αν δεν ρωτήσουμε, δεν θα μάθουμε κι ας είναι κλισέ. Κι αν αποτύχουμε, δεν χάλασε κι ο κόσμος. Αναπτύσσουμε τεχνικές και συναισθηματικές άμυνες για την επόμενη προσπάθεια μας. 

Προτιμούμε να κρυβόμαστε πίσω από τις ήττες μας, παρά να προσπαθήσουμε για μία νίκη.

4.

Τρέμουμε την passive aggressive αντιμετώπιση 

Στην περίπτωση που εμείς μιλήσουμε ξεκάθαρα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ξεκάθαρα θα αντιμετωπιστούμε. Υπάρχει κάτι χειρότερο από την αδιαφορία ή ακόμη και την απόρριψη. Η passive aggressive αντιμετώπιση, που μπορεί να μας κρατήσει για πάντα σε επιφυλακή. Οπότε είναι καλύτερο να κρατήσουμε τη γνώμη μας για τον εαυτό μας. Σύμφωνα με τον Grohol, ωστόσο, ακόμη και αυτή η συμπεριφορά, όταν την υπογραμμίσεις και τη φέρεις στο φως, μπορεί να καταπολεμηθεί ή να εξομαλυνθεί... 

5.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν θα αλλάξει τίποτα 

Έχουμε εγκαταλείψει κάθε ελπίδα, γι' αυτό και πιστεύουμε ότι δεν αξίζει τον κόπο να εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε. Μπορεί στο ίδιο να ελπίζουν και οι γύρω μας, γι' αυτό ας τους εκπλήξουμε, υποστηρίζει ο ειδικός. 

6.

Έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση 

Δεν θεωρούμε ότι αν διαμαρτυρηθούμε για κάτι / εκφράσουμε το ερωτικό μας ενδιαφέρον / την ενόχληση μας, ο λόγος μας θα περάσει. Το θέμα είναι ότι γι' αυτό δεν ευθύνονται οι γύρω μας. Πρέπει να αποφασίσουμε οι ίδιοι ότι αξίζει τον κόπο η προσπάθεια και να πούμε αυτό που νιώθουμε. Οι άλλοι δεν οφείλουν να γνωρίζουν το πώς νιώθουμε εμείς, ούτε το πόσο υπολογίζουμε τον εαυτό μας.

7.

Είμαστε οπαδοί των... αυθόρμητων εκδηλώσεων 

Δεν θέλουμε να μας κατηγορήσουν ότι προετοιμάζουμε το έδαφος για κάτι, ότι χρησιμοποιούμε στρατηγική για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Είμαστε οπαδοί του σωστού timing και των αυθόρμητων εκδηλώσεων. Όμως, το σωστό timing μπορεί να αργήσει μερικά χρόνια. Ή να μην έρθει ποτέ.. 

8.

Πιστεύουμε ότι οι άλλοι θα καταλάβουν τι νιώθουμε 

Θεωρούμε αρκετά τα υπονοούμενα, τα "σημάδια", τις αιχμές που αφήνουμε, για να καταλάβουν οι άλλοι το πώς νιώθουμε και το τι θέλουμε να πούμε. Όμως, αν δεν το εκφράσουμε θετικά, σταθερά, κατηγορηματικά, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν θα γίνουμε κατανοητοί. Τα άρρητα είναι για το παιχνίδι. Όσα λέγονται σοβαρά και χωρίς νάζια είναι για την πραγματική ζωή και τις σοβαρές σχέσεις, που χτίζονται με θετικές, ξεκάθαρες διατυπώσεις. 

9.

Πάσχουμε από το σύνδρομο του "οσιομάρτυρα"

Προτιμούμε να κρυβόμαστε πίσω από τις ήττες μας, παρά να προσπαθήσουμε για μία νίκη. Έχουμε αυξημένο το αίσθημα της υπερηφάνειας, οπότε δύσκολα θα ζητήσουμε βοήθεια ή θα ομολογήσουμε αυτό που χρειαζόμαστε ή θα πούμε ότι κάτι μας πιέζει. Και σ' αυτή την περίπτωση, όπως στο θέμα της χαμηλής αυτοεκτίμησης, χρειάζεται να δουλέψουμε με τον εαυτό μας και να εντοπίσουμε τις ρίζες αυτής της συμπεριφοράς. 

10.

Έχουμε ανάγκη να λύνουμε προβλήματα 

Είμαστε μία λύση για τα προβλήματα όλων των άλλων. Δεν υπάρχει καιρός για τα δικά μας συναισθήματα. Πρέπει να έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης - όποια κι αν είναι αυτή πάντα. Είναι το αντίδοτο στο γεγονός ότι δεν αποφασίζουμε να ελέγξουμε τις δικές μας συναισθηματικές ανάγκες. Αυτό θα συμβεί μόνο όταν αποφασίσουμε ότι υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν χωρίς τη δική μας έγκριση, είναι πάνω από εμάς και πέρα από τις δυνάμεις μας. 

Με στοιχεία από το Psychcentral.com 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ