Ο απόλυτος οδηγός του Μουντιάλ για αρχάριους Facebook Twitter

Ο απόλυτος οδηγός του Μουντιάλ για αρχάριους

0

Αν η φράση «έχω διπλό τον Μαραντόνα, τον ανταλλάσσω» δεν σας λέει τίποτα, τότε συνεχίστε να διαβάζετε. Έχουμε πολλά να πούμε.

Ακόμη κι αν δεν είστε από αυτούς που έχουν ξεστομίσει μια τέτοια φράση -για το άλμπουμ του Παγκοσμίου Κυπέλλου- σίγουρα έχετε ακούσει ότι ξεκίνησε το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ. Όλος ο κόσμος για αυτό μιλά.

Επειδή όμως δεν μαζεύαμε όλοι αυτοκόλλητα, ούτε έχουμε φάει καλοκαίρια- και τώρα χειμώνες- μπροστά σε μια οθόνη καρδιοχτυπώντας σε κάθε φάση, καλό είναι να μάθουμε μερικά βασικά για το Μουντιάλ. Έστω για να καταλαβαίνουμε γιατί τρελαίνονται όλοι οι άλλοι γύρω μας. 

Ο απόλυτος οδηγός του Μουντιάλ για αρχάριους Facebook Twitter
Ο απόλυτος οδηγός του Μουντιάλ για αρχάριους Facebook Twitter

Μουντιάλ:

Η διοργάνωση που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια με τις 32 καλύτερες ομάδες στον κόσμο να συμμετέχουν και εμάς να το παρακολουθούμε στο μπαλκόνι με μια παγωμένη… not. Το 22ο Μουντιάλ είναι το πρώτο που διοργανώνεται χειμώνα, επειδή το φιλοξενεί το Κατάρ. Και αφού έξω έχει κρύο, μέσα είναι καιρός για... whisky. Και πιο συγκεκριμένα, για ένα ποτήρι Dewar's 8 ετών Carribean Cask. Ένα σκοτσέζικο whisky διπλής παλαίωσης, το οποίο ολοκληρώνει την ωρίμανσή του σε βαρέλια που πριν φιλοξενούσαν ρούμι Bacardi, με αποτέλεσμα μια απαλή, με τροπικές νότες, γεύση.

Ο απόλυτος οδηγός του Μουντιάλ για αρχάριους Facebook Twitter

Λίγη ιστορία:

Οι «σκληροπυρηνικοί» φαν του ποδοσφαίρου τρελαίνονται να μιλούν με αριθμούς. Επειδή όμως τα στατιστικά μπορούν εύκολα να προκαλέσουν πονοκέφαλο, ας πούμε μόνο τα βασικά. Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο διοργανώθηκε στην Ουρουγουάη το 1930. Η Βραζιλία το έχει κατακτήσει πέντε φορές, ενώ η Ιταλία και η Γερμανία ακολουθούν στη σχετική λίστα έχοντας από τέσσερις τίτλους. Η Βραζιλία είναι η μόνη χώρα που έχει συμμετάσχει σε όλες τις διοργανώσεις.

Τα παρατσούκλια των ομάδων:

Για να μην μείνετε με την απορία ποιοι παίζουν- ή αν βρίσκονται τρεις ομάδες στο γήπεδο, όπως είχε μπερδευτεί κάποτε αγαπημένη παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης- στις βασικές γνώσεις περιλαμβάνονται και τα παρατσούκλια των ομάδων. Για παράδειγμα, «οράνιε» η ολλανδική εθνική ομάδα, «λιοντάρια» οι Άγγλοι, «σελεσάο» το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Βραζιλίας, «τρικολόρ» οι Γάλλοι,  «νασιονάλμανσαφτ» ή «πάντσερ» οι Γερμανοί και «φούρια ρόχα» οι Ισπανοί.

Ο απόλυτος οδηγός του Μουντιάλ για αρχάριους Facebook Twitter

Ποιους δεν θα δείτε:

Οι μεγάλοι απόντες της διοργάνωσης είναι οι Ιταλοί. Η «σκουάντρα ατζούρα» (άλλο ένα παρατσούκλι, μπόνους) έχει αποτύχει να προκριθεί στα δύο τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα. Αυτή τη φορά οι Ιταλοί αποκλείστηκαν από τη Βόρεια Μακεδονία και θα απολαύσουν το Μουντιάλ όπως εμείς: ως θεατές. 

Γυναίκες διαιτητές στο Μουντιάλ:

Τα στερεότυπα περί γυναικών και ποδοσφαίρου έχουν καταρριφθεί εδώ και χρόνια. Κι αν υπάρχουν ακόμη κάποιοι- ελπίζουμε όχι- που νομίζουν ότι πρέπει να εξηγήσουν σε μια γυναίκα τι είναι το οφσάιντ, ας αναλογιστούν πως για πρώτη φορά σε αυτό το Μουντιάλ έχουν συμπεριληφθεί τρεις γυναίκες ανάμεσα στους διαιτητές. Πρόκειται για τη Γαλλίδα Stephanie Frappart, τη Salima Mukansanga από τη Ρουάντα και τη Γιαπωνέζα Yamashita Yoshimi, οι οποίες γράφουν ιστορία. Και σας εξηγούν το οφσάιντ αν θέλετε.

Το ημιαυτόματο σύστημα οφσάιντ:

Και μιας που αναφέραμε το οφσάιντ, σε αυτό το Μουντιάλ μπορεί να πάρει το αυτί σας για ένα νέο εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους οι διαιτητές. Το σύστημα επιτρέπει να λαμβάνονται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια οι αποφάσεις για το οφσάιντ. Χρησιμοποιεί 12 κάμερες που βρίσκονται στην οροφή των γηπέδων για να παρακολουθούν την μπάλα και τους παίκτες, έτσι ώστε να υπολογίζει το σύστημα την ακριβή θέση τους. Αισθητήρα διαθέτει και η μπάλα. Όλα αυτά βέβαια δεν θα μας εμποδίσουν να φωνάξουμε «πού το είδες το οφσάιντ!», έστω από συνήθεια.

Ο απόλυτος οδηγός του Μουντιάλ για αρχάριους Facebook Twitter
Ο απόλυτος οδηγός του Μουντιάλ για αρχάριους Facebook Twitter
Ο απόλυτος οδηγός του Μουντιάλ για αρχάριους Facebook Twitter
Λεζάντες φωτό

Video Assistant Referee:

Το VAR- συνήθως αναφέρεται με τα αρχικά του- χρησιμοποιείται στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα το καταλάβετε όταν δείτε τον διαιτητή να σχηματίζει με τα χέρια του μια οθόνη. Καταφεύγει σε αυτό για να έχει ξεκάθαρη άποψη για αμφισβητούμενες φάσεις. Δεν είναι πάντα για καλό. Ρωτήστε τους Αργεντινούς: τρία γκολ τους ακυρώθηκαν με τη χρήση VAR στην πρώτη μεγάλη έκπληξη του τουρνουά, όταν έχασαν από τη Σαουδική Αραβία στην πρεμιέρα τους.  

Τα γήπεδα:

Τα 64 ματς του Μουντιάλ θα φιλοξενηθούν σε οχτώ γήπεδα με εντυπωσιακά σχέδια και «σκοτεινή» ιστορία σχετικά με την κατασκευή τους. Με την έναρξη του τουρνουά, τα γήπεδα αυτά φάνηκε να έχουν και κάποια «μαγική» ιδιότητα: να φιλοξενούν περισσότερους ανθρώπους από ότι προβλέπεται (κάτι σαν τις σκηνές του Χάρι Πότερ, για τους φαν της σειράς ταινιών). Οι αριθμοί προσέλευσης που ανακοινώθηκαν ξεπερνούσαν την επίσημη χωρητικότητα, ενώ ήταν ορατές οι άδειες θέσεις. Τελικά η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου- αυτή η FIFA που ίσως ακούτε συνέχεια αυτές τις ημέρες- αναθεώρησε προς τα πάνω τη χωρητικότητα των γηπέδων και έλυσε (;) τις απορίες που προκάλεσε.

Ο απόλυτος οδηγός του Μουντιάλ για αρχάριους Facebook Twitter

Κλιματισμός στα γήπεδα:

Αν πάρει το μάτι σας κάποιες περίεργες «τρύπες» στα γήπεδα που φιλοξενούν το Μουντιάλ, που σε κάποιους θυμίζουν πλοίο, είναι άλλη μια καινοτομία. Πρόκειται για τον κλιματισμό των γηπέδων, για να αντιμετωπιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες. Μόνο που κάποιοι από τους φίλαθλους ήδη παραπονέθηκαν ότι κρύωναν στις κερκίδες.

La'eeb:

Είναι η μασκότ της διοργάνωσης και στα αραβικά σημαίνει «εξαιρετικά ικανός παίκτης». Δεν μπορούμε να σας πούμε με τι ακριβώς μοιάζει. Για την ακρίβεια, οι διοργανωτές μας ενθαρρύνουν όλους να φανταστούμε με τι μοιάζει.

Ο τελικός:

Η μεγάλη στιγμή φτάνει στις 18 Δεκεμβρίου, όταν θα στεφθούν οι νέοι παγκόσμιοι πρωταθλητές. Θα φιλοξενηθεί στο Lusail Stadium, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Λουσάιλ και χωράει 88.966 ανθρώπους (αν η FIFA δεν αλλάξει πάλι γνώμη και «ξαναμετρήσει» τις θέσεις). 

Ο απόλυτος οδηγός του Μουντιάλ για αρχάριους Facebook Twitter

Το τρόπαιο:

Έως και το 1970 οι παγκόσμιοι πρωταθλητές σήκωναν το κύπελλο Ζιλ Ριμέ, που έφερε το όνομα του προέδρου της FIFA ο οποίος εμπνεύστηκε το Μουντιάλ. Όταν η «σελεσάο» (θυμάστε ποιοι είπαμε ότι είναι ε;) κατέκτησε για τρίτη φορά το Μουντιάλ, πήρε το τρόπαιο σπίτι της, για πάντα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα απονεμήθηκε για πρώτη φορά το κύπελλο που σηκώνουν στα χέρια τους έως και σήμερα οι νικητές, ένα σχέδιο του Ιταλού γλύπτη Silvio Gazzaniga.

Είναι από χρυσό 18 καρατίων, έχει ύψος 26,8 εκατ. και βάρος 6,175 κιλά. Από το 2006, οι νικητές δεν το παίρνουν καν σπίτι τους για να το επιστρέψουν για το επόμενο Μουντιάλ. Πανηγυρίζουν με αυτό μετά την απονομή και στη συνέχεια τους δίνουν ένα αντίγραφο για την τροπαιοθήκη τους. Στη βάση του το αυθεντικό έχει χαραγμένες 12 ομάδες, όσες το έχουν κατακτήσει από το 1974 και μετά.

Απολαύστε υπεύθυνα

Powered by Dewars

Θέματα
0

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Νέα γενιά. Νέα μυαλά(;)»: Η φετινή έρευνα για τα έμφυλα στερεότυπα, μια απόδειξη για το πόσο απέχουμε από το ιδανικό

«Νέα γενιά. Νέα μυαλά(;)»: Η φετινή έρευνα για τα έμφυλα στερεότυπα, μια απόδειξη για το πόσο απέχουμε από το ιδανικό

Η φετινή πρωτοβουλία που συνυπογράφεται και υποστηρίζεται από τη ΔΕΗ, τη Focus Bari και την Doyle Dane Bernbach μπήκε στα σχολεία της χώρας και αποκάλυψε τι πραγματικά συμβαίνει με τις έμφυλες προκαταλήψεις στις μικρότερες ηλικίες
ΘΕΜΑΤΑ
Ο εφοπλιστής Λαιμός, το Πάπιγκο και οι καταγγελίες για μπετόν στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου

Ο εφοπλιστής Λαιμός, το Πάπιγκο και οι καταγγελίες για μπετόν στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου

Ο εφοπλιστής Αντώνης Λαιμός καταγγέλλεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι χτίζει δύο κατοικίες μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, με τις πλάτες του δήμου, της περιφέρειας, την ανοχή και τις «διευκολύνσεις» του υπουργείου Περιβάλλοντος.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέσα στο αιωνόβιο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μέσα στο αιωνόβιο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του, ξεναγηθήκαμε στους χώρους του τρίτου αρχαιότερου πανεπιστημίου της χώρας, που συνδέεται απόλυτα με την πρωτογενή παραγωγή και τη μακραίωνη γεωργοκτηνοτροφική ιστορία του τόπου. Αν δεν έχετε βρεθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, είναι δύσκολο να φανταστείτε ότι στο κέντρο της Αθήνας, σε μια ιστορική τοποθεσία, υπάρχουν στάβλοι με αγελάδες και πρόβατα, θερμοκήπια, μελίσσια, αμπελώνες, κοτέτσια, ενυδρεία, μεγάλες συλλογές εντόμων και εργαστήρια ανάπτυξης «φυτών του σωλήνα».
ΘΕΜΑΤΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ