Τι είναι αυτό που σας κάνει να παρατήσετε ένα βιβλίο στη μέση;

Τι είναι αυτό που σας κάνει να παρατήσετε ένα βιβλίο στη μέση; Facebook Twitter
51

Δεν είναι κάπως θέμα ταμπού; Λέμε με μεγάλο ενθουσιασμό για τα βιβλία που αγαπήσαμε, αλλά διστάζουμε να μιλήσουμε για όσα εγκαταλείψαμε, ειδικά σε ανθρώπους που δεν ξέρουμε καλά, ακόμη πιο ειδικά, όταν πρόκειται για βιβλία – σταθμούς στη λογοτεχνία. Υπάρχει κάτι κατακριτέο σ' αυτό, ένα είδος ανευθυνότητας, εφηβικής επανάστασης, προκαλεί μομφές: «Ποια, αυτή που δεν κατάφερε να τελειώσει βιβλίο με εκατό σελίδες;»

Παλιότερα ο ψυχαναγκασμός μου απαγόρευε να αφήνω βιβλία στη μέση. Αυτά που αγόραζα μόνη μου, τα διάβαζα μέχρι το τέλος, ακόμη κι αν μου έσφιγγε η βαρεμάρα το λαιμό. Τέσσερις οι λόγοι:

Α) Αυτό είναι που ξεχωρίζει τους αναγνώστες από τους χομπίστες
Β) Το πλήρωσα, θα το διαβάσω. Αδιάβαστες σελίδες είναι πεταμένα λεφτά.
Γ) Μπορώ να το κρίνω μόνο αν το διαβάσω ολόκληρο
Δ) Μπορεί ξαφνικά να αλλάξει και να αρχίσει να μου αρέσει (δεν έχει γίνει ποτέ)

Τα χρόνια πέρασαν, η αυστηρότητα χαλάρωσε, ο ψυχαναγκασμός περιορίστηκε, οι ταμπέλες κατέβηκαν, συνειδητοποίησα ότι ο χρόνος τελειώνει, τα φτηνά και δωρεάν βιβλία λόγω kindle, κάτι από όλα αυτά, όλα αυτά μαζί, και οι κανόνες χαλάρωσαν. Σιγά σιγά άρχισα να αφήνω πολλά στη μέση, ακόμη και βιβλία ογκόλιθους. Τώρα πλέον μπορώ να αφήσω βιβλίο και μετά από σελίδες. Έχω φτάσει στο άλλο άκρο: έχω αφήσει βιβλίο μετά την πρώτη πρόταση. Δεν προλαβαίνω να διαβάσω όσα θέλω σ' αυτή τη ζωή, οπότε δεν θέλω να χάνω χρόνο με βιβλία που δε συναρπάζουν.

Τι είναι αυτό που μας κάνει να γυρίσουμε με αγωνία τη σελίδα; Τι είναι αυτό που μας κάνει να σκεφτόμαστε ένα βιβλίο, να βιαζόμαστε να τελειώσουμε τις δουλειές μας για να το ξαναπιάσουμε, να ξενυχτάμε διαβάζοντας ενώ αρχίζει να ξημερώνει; Αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες, αλλά η ένταση τόσο μεγάλη, η απόλαυση τόσο χορταστική, που σαν ναρκομανής βρίσκομαι σε συνεχή αναζήτηση της επόμενης δόσης.

Το Good Reads έκανε τα ερωτήματα εικόνα. Μερικοί δηλώνουν συγκεκριμένους λόγους για να σταματήσουν την ανάγνωση: «όταν δε συμπαθώ τον κεντρικό χαρακτήρα» (ξέρω ότι υπάρχει αυτή η αιτιολόγηση, ποτέ μου δε μπόρεσα να την καταλάβω). Άλλοι όμως λένε «όταν είναι βαρετό». «Όταν το γράψιμο είναι αδύναμο». Μα αν ξέραμε από τι χαρακτηρίζεται μια ενδιαφέρουσα ιστορία και τι σημαίνει δυνατό γράψιμο, θα ήμασταν όλοι συγγραφείς!

Τι είναι αυτό που σας κάνει να παρατήσετε ένα βιβλίο στη μέση; Facebook Twitter

Και τώρα, η ώρα της εξομολόγησης: κι εγώ έχω εγκαταλείψει τα τρία από τα πέντε πιο παρατημένα βιβλία της «σημαντικής» λογοτεχνίας. Δεν πρόκειται όμως να παραδεχτώ ποια.

Βιβλίο
51

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πολυτεχνείο - Ένα παραμύθι που δεν λέει παραμύθια»

Βιβλίο / Το Πολυτεχνείο έγινε κόμικ: Μια νέα έκδοση για μια μονίμως επίκαιρη εξέγερση

Παραμονές της φετινής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι εκδόσεις Red ‘n’ Noir κυκλοφόρησαν ένα έξοχο κόμικ αφιερωμένο σε αυτή, που το υπογράφουν ο συγγραφέας Γιώργος Κτενάς και ο σκιτσογράφος John Antono.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Μάλκολμ Λόουρι και το «Κάτω από το ηφαίστειο»

Βιβλίο / Το μεγαλόπνοο «Κάτω από το ηφαίστειο» του Μάλκολμ Λόουρι, μια προφητεία για την αποσύνθεση του κόσμου

Οι αναλογίες μεταξύ του μυθιστορηματικού βίου του Βρετανού συγγραφέα και του κορυφαίου έργου του είναι παραπάνω από δραματικές, όπως και αυτές μεταξύ της υπαρξιακής πτώσης του και του σημερινού, αδιέξοδου κόσμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Βιβλίο / Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Στο νέο του βιβλίο, «Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, ο Νικόλας Σμυρνάκης καταρρίπτει 23 μύθους που μας καταπιέζουν, βοηθώντας μας να ζήσουμε ουσιαστικότερα.
ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

σχόλια

18 σχόλια
Παρατάω στη μέση βιβλία αμέσως μόλις θεωρήσω ότι ο συγγραφέας δεν έχει το ταλέντο να παρουσιάσει ορθά μέσα από την ιστορία του μία βασική ιδέα, το σκοπό για τον οποίο έγραψε το έργο του. Είτε γιατί (ενώ η ιδέα είναι καλή) δεν έχει την ικανότητα να είναι ευφάνταστος και συγκροτημένος στον τρόπο γραφής του ώστε να μου κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον, είτε γιατί παρά το όποιο συγγραφικό του ταλέντο, εσκεμμένα πλατειάζει, σε μία ατέρμονη προσπάθεια ψηλάφησης των προσωπικών του φιλοσοφικών ορίων, αυτοϊκανοποιούμενος με περιγραφικές μεθόδους και περιφραστικούς χρωματισμούς. Θέλω να είναι περιεκτικός. Η απόρριψη ενός βιβλίου ως αδιάφορου, είναι θέμα όχι μόνο γούστου (που είναι κάτι υποκειμενικό) αλλά και χρόνου, καθότι τα ενδιαφέροντα βιβλία είναι αμέτρητα και ο χρόνος περιορισμένος. Όσο για το κόστος, είναι σχετικά μικρό γιατί αγοράζω συνήθως από βιβλιοπωλεία με μεταχειρισμένα βιβλία.Η φήμη οποιουδήποτε συγγραφέα έχει πάψει προ πολλού να μου προκαλεί αίσθηση. Σίγουρα κάποιοι συγγραφείς δικαιούνται τη βαρύτητα του ονόματός τους αλλά έχω διαβάσει αρκετά "αριστουργήματα" που προσωπικά τα θεώρησα μετριότητες, καθώς και άγνωστα βιβλία που ήταν εκπληκτικά! Τελευταία βιβλία που "κόλλησα" (και βγήκα σε λάθος στάση στο μετρό) ήταν το "Τέρας των Χώκλιν" (The Hawkline monster, 1974) του Richard Brautigan και το "Μυστήριο της στοιχειωμένης κρύπτης" (El misterio de la cripta embrujada, 1979) του Eduardo Mendoza.Επίσης παρατάω στη μέση βιβλία της Agatha Christie αν κάποιος μου πει το δολοφόνο...
+++ όσοι δεν ξέρουν τα δύο προαναφερθέντα βιβλία, ας μην τα κρίνουν από τους τίτλους... έτσι όπως τα 'γραψα μαζί, μοιάζουν με επιλογές από λαβκραφτική μυθολογία, αλλά... καμμία σχέση!
χα!πολύ ενδιαφέρον θέμα.Και μόλις διάβασα τον τίτλο σκέφτηκα τον Οδυσσέα του Τζόυς που μαζεύει σκόνη (ντροπή;) κάπου πάνω δεξιά στην βιβλιοθήκη μου -αλλά όπως φαίνεται δεν είμαι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας!Συνήθως για να παρατήσω ένα βιβλίο του δίνω ένα περιθώριο 100 σελίδων και αν μετά συνεχίζει να μου φαίνεται βαρετό/ανούσιο/αδιάφορο ακόμα και ο ψυχαναγκασμός έχει τα όρια του!(και ναι στον Οδυσσέα ο σελιδοδείκτης προβλέπεται να παραμείνει στην σελίδα 100 για άγνωστο χρονικό διάστημα!!)Πάντως για να μην βρεθώ σε τέτοια θέση δίνω εξαρχής δίνω βαρύτητα στην επιλογή.Η υιοθεσία ενός βιβλίου(γιατί δεν πρόκειται για αγορά) πρέπει να διαρκέσει πάνω από 5 λεπτά αν δεν ξέρεις τι θέλεις. Περσοναλ τιπ, πιάνω ενα που θα μου τραβήξει την προσοχή και διαβάζω την υπόθεση. Περνάει την πρώτη φάση? ναι?πάμε παρακάτω. Το ανοίγω τυχαία σε μια σελίδα και αρχίζω να διαβάζω. Σταματάει ο ήχος γύρω μου?με τραβάει για τους χι, ψι λόγους? ένα ειδύλλιο ξεκινά ¨-)
οχι βρε παιδι μου, απλα, εκει που σταματησες ειναι γιατι γουσταρες να σταματησεις εκει. Τελικα, ο Οδυσσεας του Τζους, πχ, ειναι απλα ενα κακο βιβλιο, δηλαδη ενα βιβλιο που σου τρωει το χρονο και δεν σου δινει τιποτα.
Συμπάσχων κι εγώ. Εντελώς αδιανόητο να παρατήσω ένα αναγνωρισμένο βιβλίο και ακόμα πιο πολύ αν είναι κλασική λογοτεχνία. Γιαυτό το λόγο πριν αγοράσω διαβάζω λίστες, reviews, summaries και μόνο αν μου κινήσει το ενδιαφέρον το ξεκινάω. Η συνειδητή απόκτηση όμως ενός βιβλίου είναι το σημείο χωρίς επιστροφή. Πρέπει να διαβαστεί.Το αποτέλεσμα αυτής της μανίας (και ανεπανάληπτο προσωπικό κατόρθωμα) είναι πως ολοκλήρωσα τον Οδυσσέα. Όποιος το έχει διαβάσει γνωρίζει πως πρόκειται για ένα παραλήρημα που διαρκεί για πάνω από 900 πυκνογραμμένες σελίδες. Μου πήρε 6-7 μήνες καθημερινής αγωνίας. Από την άλλη το catch22 το θεωρώ αριστούργημα. Το έχω διαβάσει 2 φορές στα αγγλικά και μία στα ελληνικά. Δεν μπορώ να φανταστώ για ποιό λόγο θα το παρατούσε κάποιος.Γούστα...
Εγώ παράτησα στη μέση (κυριολεκτικά) το "Για ποιον χτυπάει η καμπάνα" του Χέμινγουεϊ και δε ντράπηκα ποτέ να το πω. Με κούρασαν, κυρίως, η περιγραφές του συγγραφέως αλλά και η έκδοση του βιβλίου που ήταν παλιά και δυσανάγνωστη.
Εμένα ο ψυχαναγκασμός μου είναι τόσο τραγικός, που έχω γίνει υπερβολικά εκλεκτική με αυτά που διαβάζω, κυρίως δε με όσα αγοράζω. Αυτό βέβαια ενέχει τον κίνδυνο να αφήσω πολύ καλά βιβλία αδιάβαστα, από το φόβο μην τυχόν και τα βαρεθώ. Έτσι λοιπόν έφτασα στο σημείο να δανείζομαι και να ξεκινάω ένα βιβλίο, κι αν δω ότι μου αρέσει πολύ, πάω και το αγοράζω. Είμαι του γιατρού και το ξέρω.
Και γω πλέον αγοράζω μόνα όσα έχω ήδη διαβάσει (δανεικά από φίλους ή online) και μου άρεσαν πολύ (το κάνω εν μέρει για οικονομικούς λόγους και εν μέρει λόγω έλλειψης χώρου). Επειδή όμως είμαι γνωστή ως βιβλιοφάγος μου παίρνουν και πολλά δώρα, και πάντα έχω 10-15 στο σπίτι να με περιμένουν. Δυστυχώς κάποια από αυτά τα αφήνω στη μέση όταν δε μου αρέσουν..και μετά τα χαρίζω κάπου..
On the other side, ένα βιβλίο που με δυσκολία το αποχωρίζομαι αυτή την εποχή είναι η τριλογία 1Q84 του Χαρούκι Μουρακάμι. Καιρό έχει να με συναρπάσει τόσο βιβλίο.
Για εμένα δύσκολες πίστες είναι κυρίως τα εξής:1) Η κακή μετάφραση (θυμάστε που στις παλιότερες εκδόσεις της Αγκάθα Κρίστι όλα ήταν "κομμάτι από κέικ" για τον Ηρακλή Πουαρώ; Ένα την ημέρα διάβαζα βέβαια, παρά την άστοχη, αλλά κάπως τελείως αστεία καμιά φορά, μετάφραση)2) Τα βιβλία αυτοβοήθειας, που αν αγάπησω εγώ τον εαυτό μου θα αγαπήσει το σύμπαν την κουνιάδα μου και θα ζήσουμε όλοι καλά και ακόμα καλύτερα, πιασμένοι χέρι-χέρι να κοιταζόμαστε με χαζοχαμόγελα στον αιώνα τον άπαντα. Δεν θέλω καλέ, απαπά, άσε που αρκετά με αγαπάω, δεν είναι αυτό, απλά να μην πάθω και λίγο για να μάθω; Αφού θέλω;3) Το να μη βάζει κάποιος τελείες (στο "On the road" έπαιρνα εγώ καμιά φόρα γρήγορες ανάσες αντανακλαστικά, μετά από 5 σελίδες μονορούφι ένιωθα μια ασφυξία)
δυσκολεύτηκα να τελειώσω το εκκρεμές του Φουκώ. Το άρχισα 3 φορές γιατί όταν το άφηνα για πάνω από μία μέρα δεν έβγαζα άκρη. Τελικά δεν ξέρω αν το κατάλαβα αλλά το τέλειωσα!Το ίδιο έπαθα και με το 100χρόνια μοναξιά λόγω των ονομάτων. Το τέλειωσα και αυτό ψυχαναγκαστικά! Είδατε που εγώ δεν ντρέπομαι να παραδεχτώ ποια είναι;;; :))
Τώρα πια δε κάνω υπομονή και τα παρατάω ευκολα στη μέση. Νομίζω ότι εχει να κάνει με την αναγνωστική αυτοπεποίθηση που αποκτάς με τα χρόνια. Όταν είσαι άπειρος αναγνώστης λες δε μπορεί να μην μ άρεσει αφου αρέσει σε τοσο κόσμο είναι υπεροχο βιβλίο κ εγω δε το βλέπω και προσπαθεις ως τη τελευταία σελίδα.Έτσι την πάτησα με το εκκρεμές του Φουκό...Εκτος απ ολα αυτα ειναι και το λαθος timing. Ας πουμε θυμάμαι διάβαζα Καμύ και πέταξα το βιβλίο στην άκρη λέγοντας δε μας παρατας και συ με τα ψυχολαλά σου, γιατι τότε είχα τα δικά μου. (κάποια στιγμή θα του δώσω δεύτερη ευκαιρία).Ακόμα και ο καιρός παίζει ρόλο. Δεν μπορείς να διαβάσεις πχ Λάβκραφτ ντάλα κατακαλόκαιρο. Αυτό που σίγουρα θα με κάνει να παρατήσω βιβλίο, όπως είπε και ο pili πιο πάνω, ειναι οι εκτενέστατες ανουσιες περιγραφες.
Πολύ ενδιαφέρον θέμα. Είμαι στη φάση που προσπαθώ να ξεπεράσω τον καταναγκασμό να τελειώνω ότι αρχίζω - ακόμα και αν μέχρι να τα τελειώσω έχω στο μεταξύ διαβάσει άλλα τρία. Και παρόλα αυτά έχω "αφήσει" όπως λέει ο Άρης Δημοκίδης τη "Νανά" του Ζολά - από τα φοιτητικά μου χρόνια το παλεύω - και ένα ακόμα,σύγχρονου έλληνα συγγραφέα, που δεν έχω κανένα λόγο να το διαβάσω, αλλά λόγω προσωπικής γνωριμίας με τον συγγραφέα αισθάνομαι τύψεις. Η Νανά δε με σημάδεψε τόσο που ούτε καν έχω αγγίξει άλλους γάλλους συγγραφείς της ίδιας σχολής και εποχής (φοβάμαι μην τους παρατήσω και αυτούς και πολλαπλασιαστούν οι τύψεις - άλλωστε και τις Χαμένες Ψευδαισθήσεις με το ζόρι το τέλειωσα). Λένα, να γράψεις και ένα άρθρο για το άγχος του πόσα πολλά σημαντικά βιβλία θα θέλαμε να διαβάσουμε και δεν μπορούμε, ή για τις τύψεις που νιώθουμε κάθε φορά που διαβάζουμε και απολαμβάνουμε ένα μάλλον εύπεπτο βιβλίο, σπαταλώντας χρόνο που θα μπορούσαμε να έχουμε αφιερώσει σε ένα "μεγάλο" βιβλίο. Σας παρακαλώ, πείτε μου ότι δεν είμαι μόνο εγώ έτσι, αλλιώς να ψάξω να βρω έναν καλό ψυχολόγο
Απίστευτος ο ψυχαναγκασμός που αναφέρεις στην δεύτερη παράγραφο... Κάνω κατά γράμμα όλα αυτά που αναφέρεις, ίσως γιατί θεωρώ πως ακόμα και ένα κακογραμμένο βιβλίο έχει κάτι να μου προσφέρει. Ωστόσο όταν σκέφτηκα να παρατήσω βιβλία ήταν κυρίως λόγω κάκιστης μετάφρασης ή κακοποιήσης της γλώσσας.
1. Ενοχλητική μετάφραση (πριν χρόνια, Μαντάμ Μποβαρύ σε πολύ "μαλλιαρή" δημοτική - πριν χρόνια το διάβασα στα Αγγλικά και το καταευχαριστήθηκα)2. Μεγαλύτερη δόση συγγραφέα απ'ό,τι αντέχω (ένα complete prose του Γούντυ Άλλεν - ταινίες ναι, σε βιβλίο δεν τον αντέχω όμως)3. Στενόχωρα βιβλία σε δύσκολες περιόδους (Καθώς Ψυχορραγώ στην ανεργία, Primo Levi στην καρδιά του χειμώνα; Όχι.)4. Βιβλία-τούβλα με πολλούς χαρακτήρες ή που απαιτούν μεγάλη συγκέντρωση σε περίοδο πολλών υποχρεώσεων (έχω ξεκινήσει τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ίσα με τέσσερις φορές, παρατήσει Pynchon και David Foster Wallace)5. Βιβλία αυτοβοήθειας (μου δάνεισαν το Getting things done και το παράτησα - οh, the irony.), στρατευμένα non-fiction (Richard Dawkins, Naomi Klein), ασχέτως αν συμφωνώ ή όχι.6. Γραφή που δε μου ταιριάζει καθόλου (Hollinghurst, E.M.Forster)Παραδόξως, βιβλία που με εκνευρίζουν παρά με κουράζουν (βλ. Atlas Shrugged, οτιδήποτε του D.H. Lawrence) συνήθως τα τελειώνω. Η διεστραμμένη ικανοποίηση του να τα σχολιάζω με φίλους γελώντας είναι μάλλον η αιτία.Πριν λίγες μέρες ξαναξεκίνησα το Infinite Jest. Να δούμε. :)
Πολύ ωραίο ποστ!Είναι δύο τα βιβλία που έχω αφήσει (αλλά όχι παρατήσει) στη μέση. Και λέω αφήσει γιατί βαθιά μέσα μου σκοπεύω να τα ξαναπιάσω μια μέρα - αυτός είναι ο σκοπός μου. Ο Οδυσσέας και το Κυνηγώντας τον Χαμένο Χρόνο.Πόσο κλισέ ε; Και το φοβερό είναι ότι μου αρέσουν και τα δύο όσο τα έχω προχωρήσει απλά μου φαίνονται βουνά - του Προυστ επειδή είναι τεράστιο, του Τζόις επειδή το έχω πιθανότατα στη χειρότερη μετάφραση του κόσμου και δεν βγάζω νόημα (τώρα που το σκέφτομαι μπορεί να είναι εύστοχη η μετάφραση) και για να διαβάσω μία σελίδα μου παίρνει πέντε λεπτά.
Άρη ρίξε μια ματιά στο παρακάτω (ειδικά το "it felt great to release myself from the hundreds of promises I’d made myself to be the sort of person who read such-and-such or so-and-so")" We should ask ourselves if reading a book we’re getting little out of is the best use of scarce resources... “First, there’s all those canonical works that you’re supposed to have read to be suitably well-rounded. Then there’s all the contemporary books you’re supposed to have under your belt if you want to be on top of the modern literary scene,” notes Mr. Hogan, who is also senior editor of the GalleyCat blog.He recently had to declutter his apartment and got rid of “more than a dozen boxes of books, most novels that remained unread years after I’d acquired them,” he recalls.“In all honesty, it felt great to release myself from the hundreds of promises I’d made myself to be the sort of person who read such-and-such or so-and-so,” he says.His advice? “Don’t slog your way through books just so your reading list will conform with other people’s ideas about what’s hot or what’s smart. Find the books that compel you from first page to last.”Sarah Wendell of the romance blog Smart Bitches, Trashy Books also recently developed the habit of abandoning books. “I figured that life is too short to spend time reading books that I don’t like, especially if I can determine why I’m not enjoying it,” she says.http://www.washingtontimes.com/news/2009/jul/24/edge-closing-the-book-on-a-bad-read/Ωστόσο υπάρχει και η αντίθετη άποψη http://www.federicopereiro.com/masters/http://mathoverflow.net/questions/28268/do-you-read-the-masters
Τρεις αποτυχημένες προσπάθειες με το ούτε-που-θυμάμαι-ποιο-βιβλίο-ήταν του Ονορέ ντε Μπαλζάκ.Πόσο να αντέξω ο άνθρωπος δισέλιδες περιγραφές της κορδέλας που βρισκόταν στο κάτω μέρος των κουμπιών του σακακιού και είχε μία απόχρωση πράσινου χορταριού που χρυσίζει όταν πέφτει επάνω του ο φθινοπωρινός ήλιος στις 11:00 το πρωί... ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.
ίσως ήταν οι "χαμένες ψευδαισθήσεις". ΄Έπρεπε να κάνω μια εργασία στη σχολή κάποτε για αυτό και ήταν ο μόνος λόγος που το διάβασα. Διαφορετικά θα είχε μπει και στη δική μου λίστα με τα παρατημένα..!
δεν αποκλείεται... απλώς ο σκληρός μου το έχει delete χωρίς την παραμικρή επιθυμία επαναφοράς.σε συγχαίρω πάντως για το κουράγιο σου να το ολοκληρώσεις (και συλληπητήρια σε όποιον σε ανάγκασε να περάσεις τέτοιο γολγοθά).
1) H ηλικία, το Όνομα του Ρόδου στα 15 το εφτασα στη σελίδα 57 με το ζορι. Στα 37 το ρουφηξα μεσα σε ενα ΣΚ2) Η Βαρεμαρα (nuff said)3) Η επαναληψη του μοτιβου. Στο 4ο βιβλίο από τον ιδιο συγγραφεα αρχιζω και βλέπω ομοιοτητες με τα προηγουμενα, Bye bye. Εξαιρεση ο "βασιλιάς" Stephen King, τι να κάνω εχω κι εγω τις αδυναμίες μου.4) Τα στριφνα νοηματα, οι ηθικοπλαστικές μπούρδες οι 167 αναφορες στο πόσο καθαρματα ειναι οι ανδρες, οι γυναικες, οι χορτοφαγοι, οι κρεοφαγοι κ.ο.κ.5) Οι αυθεντίες τύπου "εγω ο επιτυχημενος θα σας πω πως να γίνετε σαν κι εμενα" ΜΠΛΙΑΧ
Χα! Κι εγώ! Ένα μόνο, αλλά ντρέπομαι χρόνια τώρα. Κυρίως επειδή την περίοδο που το διάβαζα είχε δει κάποιος ότι το έχω στην τσάντα μου και μου είχε πει "Ααα, διαβάζεις το *μπιπ* (σ.σ.: ντρέπομαι!), εμένα μου άρεσε πολύ αλλά δεν μπόρεσα να το τελειώσω". Θυμάμαι χαρακτηριστικά να σκέφτομαι "τι μου λέει τώρα, άμα σου αρέσει γιατί να μην το τελείωσεις", αλλά νομίζω ότι ακριβώς εκεί έγκειται το μεγάλο μυστήριο αυτού του βιβλίου, γιατί κι εμένα ενώ μου άρεσε πάρα πολύ δεν μπόρεσα με τίποτα να το τελειώσω. Συμπέρασμα: Μην κρίνεις για να μην κριθείς, και σίγουρα όχι πριν την τελευταία σελίδα. Eπίσης: Τα ιδιοφυή βιβλία, όπως και οι ιδιοφυείς άνθρωποι, είναι καμιά φορά πολύ κουραστικά.