ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Τα παιδιά στην Ελλάδα ξεκινούν το κάπνισμα από 7 ετών

Τα παιδιά στην Ελλάδα ξεκινούν το κάπνισμα από 7 ετών Facebook Twitter
11

Στοιχεία σοκ για το κάπνισμα στην Ελλάδα αποκαλύπτει νέα έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την MRB. Η χώρα μας παραμένει στην πρώτη θέση στην Ευρώπη, όσο αφορά τον αριθμό των καπνιστών και κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.

Αυτό που προκαλεί όμως εντύπωση είναι η ηλικία που τα παιδιά στην Ελλάδα "μυούνται" στο κάπνισμα. Η μέση ηλικία έναρξης του καπνίσματος στη χώρα μας είναι τα 12 έτη, ενώ ένα στα δέκα παιδιά ξεκινούν το κάπνισμα στα 7 του χρόνια. Εκτός από το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους και ο νόμος για την απαγόρευση πώλησης καπνού σε ανήλικους δεν εφαρμόζεται. Το 87,3% των ανήλικων που ρωτήθηκαν δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στην αγορά τους.

Σύμφωνα με τη έρευνα οι περισσότεροι ενήλικες "θεριακλήδες" εντοπίζονται στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και οι ανήλικοι στην Πελοπόννησο. Τέλος, σύμφωνα με τους επιστήμονες κάθε χρόνο στη χώρα μας χάνουν τη ζωή τους από παθήσεις που συνδέονται με το κάπνισμα περίπου 10.000 άνθρωποι.

11

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

7 σχόλια
Δεν μπορείς. Άμα δεν το πάρει απόφαση μόνος του... Τελικά ψυχίατρο ή ψυχολόγο θέλουν όσοι θέλουν αλλά δεν μπορούν να κόψουν το κάπνισμα. Ή ένα πολύ γερό σοκ.
το κάπνισμα επιτείνεται όταν το περιβάλλον το ευνοεί, και είναι μια διαδικασία ψυχαναγκαστική και μιμητική. το έχω νιώσει αυτό από πρώτο χέρι: κάπνιζα 6 χρόνια περίπου, το έκοψα εδώ και τρεις μήνες∙ η διαφορά είναι πως έφυγα από την Ελλάδα και βρίσκομαι σε μέρος όπου το κάπνισμα απαγορεύεται. Η λύση για να κοπεί το κάπνισμα, είναι να κοπεί μαχαίρι και από την καρδιά τη ρίζα. Ας το κόψουμε τελοσπάντων στα καφφέ και στα μπαρ και θα δείτε, ούτε στο σπίτι του θα έχει όρεξη να καπνίσει ο άλλος μετά, ούτε στη δουλειά του.
Αν κάποιος καπνίζει μόνο όταν βγαίνει έξω για ποτό και καφέ δεν είναι και πολύ φανατικός καπνιστής... Δεν είσαι από αυτούς που κάνουν 1-2 ή και 3 πακέτα την ημέρα. Εκτός αν έχεις λεφτά και δεν έχεις τιποτα άλλο να κάνεις και όλη μέρα πας για καφέδες και ποτά.
που γινονται ολα αυτα παναγιτσα μου?στην ελλαδα?φωναξτε το 166.επαθα σοκ!υ.γ. σα να ακουω μερικους να λενε ''καλα,πως φτασαμε ως εδω και υπαρχει αυτη η κριση''?ετσι για να το διακομωδησουμε και λιγο!στα 8 αρχιζει το χορτο στα 9 τη πρεζα και στα 10 δεν εχει φλεβες να πιει οδηγαει με 180 στον περιφεριακο χωρις κρανος γλυστραει πεφτει και οπως σερνεται βγαζει ενα τσιγαρο και οπως γλυστραει το αναβει απο την ασφαλτο
Τώρα εμένα γιατί μου φαίνεται κουλή αυτή η έρευνα; οκ, να δοκιμάσουν από περιέργεια στα 7, αλλά 1 στα 10 να ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ να καπνίζει στα 7 και κατά μέσο όρο στα 12, ε, δεν το πιστεύω, εκτός αν η έρευνα έγινε μόνο σε καταυλισμούς...
Καθαρά θέμα παιδείας από τους γονείς. Μεγάλωσα σε οικογένεια που το 50% κάπνιζε και πάντα η ιδέα που είχα στο μυαλό μου είναι ότι είναι κάτι κακό. Επίσης κανείς δεν κάπνιζε μπροστά μας...Ακόμα και στο σχολείο (γυμνάσιο) πολλά παιδιά κάπνιζαν και πραγματικά δεν είχα ποτέ την επιθυμία να το κάνω. Καθαρά θέμα παρασυρμού και παιδείας ..ένα παιδι δεν έχει τη κρίση να αποφασίσει απο μόνο του ότι θέλει να καπνίσει ούτε θα πιάσει πακέτο χωρίς να υπάρξει κάποιο ερέθισμα που να το παρακινήσει...
Ξέρω ανθρώπους που το αρχίσανε στα 20- 25 ακόμα και 3-4 άτομα που ξεκίνησαν το κάπνισμα μετά τα 30 και στα 35. Σχεδόν όλοι τους έξυπνοι και μορφωμένοι... Ο ένας απ΄τους 30αρηδες μάλιστα είναι παθολόγος(!)Ολοκληρωμένοι άνθρωποι ήταν όταν το ξεκίνησαν, δεν αρχίζουν όλοι το τσιγάρο επειδή παρασύρθηκαν από τους άλοους, ούτε έφταιγαν οι γονείς τους... Ο καθένας σε αυτά τα θέματα κάνει τις επιλογές του, δεν σημαίνει ούτε ότι φταίνε απαραίτητα οι γονείς για αυτές, ούτε ότι παρασύρεται ο άλλος εύκολα. Μερικές φορές φταίνε και αυτά αλλά όχι πάντα.Οσο αφορα τα πιτσιρίκια... Οταν είσαι παιδί ή έφηβος είσαι ορισμένες φορές πιο επιρρεπής σε κάποια πράγματα επειδή έχεις έλλειψη εμπειριών τις οποίες συνήθως ψάχνεις να τις αποκτήσεις γρήγορα με λάθος ενέργειες.Κι εγώ δεν μπήκα ποτέ στον πειρασμό όταν για κάποια χρόνια οι μισοί γνωστοί μου έπαιρναν κόκα αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, γιατί μπορεί η αδερφή μου με τους ίδιους γονείς, παρέες και τα ίδια ερεθίσματα να καταλήγε πρεζάκι.Αν ήταν έτσι τα δίδυμα που μεγαλώνουν στο ίδιο ακριβώς περιβάλλον(οικογενειακο, φιλικό, σχολικό κτλ) θα έμοιαζαν ολα τους πάντα σε όλα. Απλά πιστεύω κάθε μυαλό επεξεργάζεται εντελώς διαφορετικά τις εικόνες και τις πληροφορίες που παίρνει από τον περιβάλλον του.