Μια μονοκατοικία στην Αθήνα

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter
28

[Από τον Θανάση Χαραμή]

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ FULL SCREEN, ΕΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter


O 35χρονος Παύλος Χατζηαγγελίδης δημιούργησε το αρχιτεκτονικό στούντιο 314 το 2004. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Πολιτικός Μηχανικός και Αρχιτέκτων Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ακολούθησε ένα μεταπτυχιακό στην Tέχνη. Δουλειές του έχουν δημοσιευτεί σε αρχιτεκτονικά βιβλία, τηλεοπτικές εκπομπές και στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο, τόσο σε διεθνές αλλά και σε ελληνικό επίπεδο, ενώ έχει λάβει μέρος και σε σειρά διεθνών εκθέσεων.
 
Το όνομα 314 προέρχεται από τη μαθηματική σταθερά υπολογισμού της περιμέτρου του κύκλου π=3,14. Η αναφορά στη σταθερά π σχετίζεται με τη φιλοσοφική διάσταση της έννοιας του κύκλου. Βασικό χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής που παράγει το στούντιο 314, πέρα από τον σεβασμό προς τις περιβαλλοντικές-κοινωνιολογικές και προγραμματικές παραμέτρους σύνθεσης, είναι η δημιουργία ενός κελύφους το όποιο προτρέπει τον χρήστη να αφεθεί σε διεργασίες ονειροπόλησης και αφαίρεσης.

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter



Είναι εμφανής στα έργα του γραφείου η διάθεση για μια εναλλακτική θεώρηση του ζητήματος της κατοίκησης με εργαλεία τη χρήση μιας ιδιαίτερης μορφολογικής-αρχιτεκτονικής γλώσσας και την εναλλακτική προσέγγιση του προγράμματος. Βασικοί άξονες αυτής της γλώσσας είναι η χρήση του νερού ως μέσου δροσισμού, διάθλασης του φωτός και χαλάρωσης και η χρήση της αφής των φυσικών υλικών κατασκευής ως μέσου ανάγνωσης του έργου.

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter



Η μονοκατοικία συνολικής επιφάνειας 1. 000 τ.μ. βρίσκεται εντός ενός οικόπεδου επιφάνειας 7.000 τ.μ. Η κατοικία σχεδιάστηκε ώστε να δίνει την αίσθηση της επαφής με το υγρό στοιχείο, εμπνευσμένη από την αγάπη του ιδιοκτήτη για τα γιοτ. Η αίσθηση αυτή της αμεσότητας με το υγρό στοιχείο είναι έκδηλη στην κατοικία, η οποία περιβάλλεται από το νερό. Αυτό επιτεύχθηκε με την κατασκευή τριών συγκοινωνούντων ρηχών λιμνών εμπρός και εκατέρωθεν του ισογείου. Ως συνέχεια της εμπρόσθιας λίμνης έρχεται η πισινά κολύμβησης.

 

Η αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί τη λογική του folding, δημιουργώντας πλαίσια τα οποία περιβάλλουν/αγκαλιάζουν τις χρήσεις της κατοικίας τόσο στον ισόγειο όροφο διημέρευσης όσο και στον πρώτο όροφο όπου φιλοξενούνται τα υπνοδωμάτια. Το κέλυφος της κατοικίας φαίνεται να ακουμπά πολύ μαλακά στο έδαφος, ενώ στις λίμνες δημιουργεί μια ψευδαίσθηση αιώρησης. Η υπερύψωση του εμπρόσθιου τμήματος της κατοικίας ενισχύει αυτή την αίσθηση ότι το κτίριο ανασηκώνεται, σχεδόν ανυψώνεται μέσα από τον υδάτινο όγκο που το περιβάλλει.

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter


 
Η σχέση με το νερό που βρίσκεται στις τεχνητές λίμνες που περιβάλλουν την κατοικία δημιουργούν μια αίσθηση φυσικού δροσισμού. Το νερό για τις λίμνες και την πισίνα προέρχεται από γεώτρηση, ενώ το νερό που απαιτείται για την άρδευση προέρχεται από δεξαμενή στην οποία ταμιεύονται όμβρια ύδατα που συλλέγονται μέσω ενός συστήματος αποστράγγισης και συλλογής.

 

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός της κατοικίας επιτρέπει στον ήλιο να ζεσταίνει τους χώρους τους χειμερινούς μήνες και τον αποτρέπει το καλοκαίρι, ενώ παράλληλα εκτονώνει τον θερμό αέρα προς τα έξω. Η χρήση γεωθερμικής ενέργειας εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας ψύξης και θέρμανσης μέσω των συστημάτων fancoil, ενώ τα δώματα είναι στρωμένα με σπιράλ που σε συνδυασμό με τους ηλιακούς συλλέκτες που βρίσκονται στην πίσω μεριά του οικοπέδου θερμαίνουν το νερό της πισίνας. Τέλος, στο ίδιο σημείο τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά πάνελ για παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter


 
Στην κατοικία χρησιμοποιήθηκαν οικολογικά υλικά, ενώ στο εσωτερικό της όλα τα έπιπλα σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη. Ο σχεδιασμός είχε στόχο να δημιουργήσει ένα πολυτελές και εργονομικό περιβάλλον με καθαρές γραμμές και μινιμαλιστική αισθητική. Στον περιβάλλοντα χώρο το εντυπωσιακό γλυπτό του Γιάννη Ασπρά δημιουργεί μια διάθεση αφαιρετική.
 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter


Η αρχιτεκτονική, τα υλικά κατασκευής και οι τεχνολογίες εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργεια συνάδουν με την κατασκευή μιας ιδιαίτερα δυναμικής και σύγχρονης κατοικίας, αλλά παράλληλα φιλικής προς το περιβάλλον.

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο αρχιτέκτων Παύλος Χατζηαγγελίδης

 


 
Αρχιτεκτονική μελέτη: Παύλος Χατζηαγγελίδης / 314 architecture studio
Σύμβουλος μηχανικός: Φωτεινή Καραγιάννη
Κατασκευή: Μohamed Ahmed
Έτος κατασκευής: 2012

 

*Οι φωτογραφίες και το υλικό παραχωρήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Παύλο Χατζηαγγελίδη για χρήση αποκλειστικά στο LIFO.gr

Design
28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

20 σχόλια
Το πραγματικά εντυπωσιακό είναι η απόλυτη "ένταξη" του αρχιτεκτονήματος του "hotpants" στον περιβάλλοντα χώρο!! Ορατό από το.....διάστημα! Αλλιώς, πιο νεόπλουτος....πεθαίνεις!
Για τους λάτρεις του είδους εξαιρετικό. Εγώ τόση γωνία και ασπρίλα δεν την αντέχω....τη θέλω την πέτρα μου, το πράσινό μου, τα ζεστά χρώματα... Μεσόγειος φορέβερ......
Στο Πικερμι. Πολυ θα ηθελα να μαθω το budget του ολου σπιτιου. Ισως να βοηθουσε την χωρα. Συνταξεις για ολους και ετσι.https://www.google.com/maps?t=h&sll=38.0044471,23.9292174&sspn=0.0050902,0.0086132&q=Dexamenis+38&output=classic&dg=ntvo
Αξιοθαύμαστη η πολύ αξιόλογη δουλειά του ταλαντούχου και πολύ εμφανίσιμου αρχιτέκτονα.Απλώς περιμένω να βγει από μέσα ο πρωταγωνιστής του Γκράντε Μπελέτσα και να σχολιάσει βαριεστημένα : "η Ρώμη με κούρασε και μετακινήθηκα σε κάτι πιό μίνιμαλ".
πςςςς σπιταρόνα!!! το μόνο που με χαλάει είναι η πλατφόρμα πάνω στην οποία πατάει το οικοδόμημα και ότι αισθητικά δεν μου κολλάει τόσο με τον περιβάλλοντα χώρο. Ο αρχιτέκτονας <3
εξαιρετικής αισθητικής σύλληψης, αλλά κατάλληλο μόνο για κινηματογραφικά γυρίσματα (μοιάζει σαν να σε καλεί απεγνωσμένα να το λερώσεις με αίμα, σπέρμα και εγκεφαλική ουσία...)
για να μην πουμε οτι πρεπει μαζι με τα αρχιτεκτονικα σχεδια πρεπει να χεις πακετο ενα τυπο να σου καθαριζει τη πισινα, μια βοηθεια για το υπολοιπο σπιτι, εναν ανθρωπο να σε βοηθαει στο σφουγγαρισμα βρε αδερφε!!!