ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter
28

[Από τον Θανάση Χαραμή]

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ FULL SCREEN, ΕΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter


O 35χρονος Παύλος Χατζηαγγελίδης δημιούργησε το αρχιτεκτονικό στούντιο 314 το 2004. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Πολιτικός Μηχανικός και Αρχιτέκτων Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ακολούθησε ένα μεταπτυχιακό στην Tέχνη. Δουλειές του έχουν δημοσιευτεί σε αρχιτεκτονικά βιβλία, τηλεοπτικές εκπομπές και στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο, τόσο σε διεθνές αλλά και σε ελληνικό επίπεδο, ενώ έχει λάβει μέρος και σε σειρά διεθνών εκθέσεων.
 
Το όνομα 314 προέρχεται από τη μαθηματική σταθερά υπολογισμού της περιμέτρου του κύκλου π=3,14. Η αναφορά στη σταθερά π σχετίζεται με τη φιλοσοφική διάσταση της έννοιας του κύκλου. Βασικό χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής που παράγει το στούντιο 314, πέρα από τον σεβασμό προς τις περιβαλλοντικές-κοινωνιολογικές και προγραμματικές παραμέτρους σύνθεσης, είναι η δημιουργία ενός κελύφους το όποιο προτρέπει τον χρήστη να αφεθεί σε διεργασίες ονειροπόλησης και αφαίρεσης.

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter



Είναι εμφανής στα έργα του γραφείου η διάθεση για μια εναλλακτική θεώρηση του ζητήματος της κατοίκησης με εργαλεία τη χρήση μιας ιδιαίτερης μορφολογικής-αρχιτεκτονικής γλώσσας και την εναλλακτική προσέγγιση του προγράμματος. Βασικοί άξονες αυτής της γλώσσας είναι η χρήση του νερού ως μέσου δροσισμού, διάθλασης του φωτός και χαλάρωσης και η χρήση της αφής των φυσικών υλικών κατασκευής ως μέσου ανάγνωσης του έργου.

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter



Η μονοκατοικία συνολικής επιφάνειας 1. 000 τ.μ. βρίσκεται εντός ενός οικόπεδου επιφάνειας 7.000 τ.μ. Η κατοικία σχεδιάστηκε ώστε να δίνει την αίσθηση της επαφής με το υγρό στοιχείο, εμπνευσμένη από την αγάπη του ιδιοκτήτη για τα γιοτ. Η αίσθηση αυτή της αμεσότητας με το υγρό στοιχείο είναι έκδηλη στην κατοικία, η οποία περιβάλλεται από το νερό. Αυτό επιτεύχθηκε με την κατασκευή τριών συγκοινωνούντων ρηχών λιμνών εμπρός και εκατέρωθεν του ισογείου. Ως συνέχεια της εμπρόσθιας λίμνης έρχεται η πισινά κολύμβησης.

 

Η αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί τη λογική του folding, δημιουργώντας πλαίσια τα οποία περιβάλλουν/αγκαλιάζουν τις χρήσεις της κατοικίας τόσο στον ισόγειο όροφο διημέρευσης όσο και στον πρώτο όροφο όπου φιλοξενούνται τα υπνοδωμάτια. Το κέλυφος της κατοικίας φαίνεται να ακουμπά πολύ μαλακά στο έδαφος, ενώ στις λίμνες δημιουργεί μια ψευδαίσθηση αιώρησης. Η υπερύψωση του εμπρόσθιου τμήματος της κατοικίας ενισχύει αυτή την αίσθηση ότι το κτίριο ανασηκώνεται, σχεδόν ανυψώνεται μέσα από τον υδάτινο όγκο που το περιβάλλει.

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter


 
Η σχέση με το νερό που βρίσκεται στις τεχνητές λίμνες που περιβάλλουν την κατοικία δημιουργούν μια αίσθηση φυσικού δροσισμού. Το νερό για τις λίμνες και την πισίνα προέρχεται από γεώτρηση, ενώ το νερό που απαιτείται για την άρδευση προέρχεται από δεξαμενή στην οποία ταμιεύονται όμβρια ύδατα που συλλέγονται μέσω ενός συστήματος αποστράγγισης και συλλογής.

 

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός της κατοικίας επιτρέπει στον ήλιο να ζεσταίνει τους χώρους τους χειμερινούς μήνες και τον αποτρέπει το καλοκαίρι, ενώ παράλληλα εκτονώνει τον θερμό αέρα προς τα έξω. Η χρήση γεωθερμικής ενέργειας εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας ψύξης και θέρμανσης μέσω των συστημάτων fancoil, ενώ τα δώματα είναι στρωμένα με σπιράλ που σε συνδυασμό με τους ηλιακούς συλλέκτες που βρίσκονται στην πίσω μεριά του οικοπέδου θερμαίνουν το νερό της πισίνας. Τέλος, στο ίδιο σημείο τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά πάνελ για παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter


 
Στην κατοικία χρησιμοποιήθηκαν οικολογικά υλικά, ενώ στο εσωτερικό της όλα τα έπιπλα σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη. Ο σχεδιασμός είχε στόχο να δημιουργήσει ένα πολυτελές και εργονομικό περιβάλλον με καθαρές γραμμές και μινιμαλιστική αισθητική. Στον περιβάλλοντα χώρο το εντυπωσιακό γλυπτό του Γιάννη Ασπρά δημιουργεί μια διάθεση αφαιρετική.
 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter


Η αρχιτεκτονική, τα υλικά κατασκευής και οι τεχνολογίες εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργεια συνάδουν με την κατασκευή μιας ιδιαίτερα δυναμικής και σύγχρονης κατοικίας, αλλά παράλληλα φιλικής προς το περιβάλλον.

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter

 

Μια μονοκατοικία στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο αρχιτέκτων Παύλος Χατζηαγγελίδης

 


 
Αρχιτεκτονική μελέτη: Παύλος Χατζηαγγελίδης / 314 architecture studio
Σύμβουλος μηχανικός: Φωτεινή Καραγιάννη
Κατασκευή: Μohamed Ahmed
Έτος κατασκευής: 2012

 

*Οι φωτογραφίες και το υλικό παραχωρήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Παύλο Χατζηαγγελίδη για χρήση αποκλειστικά στο LIFO.gr

Design
28

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια