Ο κύριος Σποκ, ο μισός Βουλκάνιος/μισός άνθρωπος, αγαπημένος ήρωας των παιδικών μας χρόνων, ο κατά κόσμον Λέοναρντ Νιμόι, μας εγκατέλειψε στις 27/2, σηματοδοτώντας το τέλος μιας ολόκληρης εποχής σούπερ ηρώων. Οι ήρωες αυτοί που γεννήθηκαν τις δεκαετίες του '30 και του '40 σε φτηνά περιοδικά συμβόλιζαν την ανάγκη των γενεών της μεγάλης οικονομικής κρίσης για έναν αδιάφθορο υπεράνθρωπο που θα έσωζε τους ανθρώπους από το Κακό – τους εξωγήινους ή τους πολεμοκάπηλους εκμεταλλευτές τους. Όσο κι αν το Χόλιγουντ προσπαθεί να διαιωνίσει τη μυθολογία ηρώων όπως ο Μπάτμαν, ο Σούπερμαν ή ο Άνθρωπος-Αράχνη, η ιδεολογία του υπεράνθρωπου σωτήρα ξεπεράστηκε πολύ πριν από το τέλος του 20ού αιώνα. Ωστόσο, όσοι μεγάλωσαν παρακολουθώντας εναγωνίως τις περιπέτειες ενός χαμένου διαστημόπλοιου σε μια ασπρόμαυρη τηλεόραση, στο σαλόνι του σπιτιού τους, θα θυμούνται με νοσταλγία την εποχή που η φράση «next week, same time, same channel» έδινε νόημα κι ελπίδα στην εβδομάδα των σχολικών υποχρεώσεων.
Σε μια απόπειρα να αποτίσουμε φόρο τιμής στον ύπαρχο του «Enterprise», κύριο Σποκ, θυμηθήκαμε μερικούς από τους σούπερ ήρωες που γνωρίσαμε στις σελίδες των κόμικς, το σινεμά ή την τηλεόραση – ή μάλλον τους ξαναθυμηθήκαμε μέσω των μουσικών θεμάτων που ταυτίστηκαν μαζί τους. Από την εποχή της αθωότητας του surf ως τη μεταμοντέρνα εποχή μας, πολλοί διάσημοι ή ξεχασμένοι, σημαντικοί ή ασήμαντοι καλλιτέχνες, δοκίμασαν να αποτυπώσουν τη δική τους άποψη για τα ινδάλματα της παιδικής τους ηλικίας. Ιδού 10 αυθεντικά, τροποποιημένα, μεταλλαγμένα ή διακωμωδούμενα μουσικά θέματα – συν 1, τιμής ένεκεν στον εξωγήινο Λευκό Πρίγκιπα.
1.
Spock gets funky – George Duke
Παρά την επίδραση του Star Trek στην ποπ κουλτούρα, ελάχιστα τραγούδια βρίσκουμε αφιερωμένα στον κύριο Σποκ. Ο κιμπορντίστας της τζαζ και funk, George Duke, στο άλμπουμ «The 1976 Solo Keyboard Album» ισχυρίζεται ότι «ο Σποκ το ρίχνει στο funk», ενώ οι Βρετανοί punk Spizzenergi βάζουν τον Κάπτεν Κερκ να ανησυχεί για τον εξαφανισμένο Σποκ στο «Spock's Missing» [από τη συλλογή «Spizz not dead shock! (1978-1988 A decade of spizz history)», του 1996].
2.
Where's captain Kirk – Spizzenergi
Η εμμονή των Spizzenergi με τον Κάπτεν Τζέιμς Τιβέριο Κερκ, κυβερνήτη του διαστημόπλοιου «Enterprise», τους χάρισε την κορυφή των βρετανικών indie charts για 7 βδομάδες το 1979. Ή, για να το πούμε αλλιώς, «Captain Kirk gets punk».
3.
Flash Gordon's Ape - Captain Beefheart & the Magic Band
Ο ιδιόρρυθμος κ. Don van Vliet παρωδεί τον Φλας Γκόρντον, βάζοντάς τον να συναντάει τον Κινγκ Κονγκ στο άλμπουμ «Lick my decals off, baby» του 1970. Στους πιο παραδοσιακούς θυμίζω το «Flash»(-αάααα!) των Queen, από το OST της ομώνυμης ταινίας του 1980.
4.
Ghost rider – Suicide
Τον μοτοσικλετιστή-κασκαντέρ αντι-ήρωα Τζόνι Μπλέιζ ή Ghost Rider απαθανάτισαν οι Νεοϋορκέζοι αβανγκαρντίστες Suicide – σε ένα κομμάτι που υπερέβη πολιτιστικά τον ήρωα της Μάρβελ. Από το πρώτο άλμπουμ των κυρίων Alan Vega και Martin Rev, του 1977, με τίτλο απλώς «Suicide».
5.
I am Superman – REM (Clique)
Το τραγούδι των Τεξανών pop-ers Clique ήταν το b-side ενός σινγκλ του 1969. Οι περισσότεροι το μάθαμε από το «Lifes Rich Pageant» των Γεωργιανών REM. Στην πιο αφαιρετική εκδοχή της Laurie Anderson, ο Σούπερμαν συναντάει τον Γάλλο συνθέτη Ζιλ Μασενέ στο «O Superman», από το «Big Science» του 1982.
6.
Spiderman – Ramones
Ο κάπως μελοδραματικός Άνθρωπος-Αράχνη βρίσκει τον μάστορά του στην εκτέλεση των Ramones (από ένα αδιάφορο άλμπουμ του 1995 με τίτλο «Saturday Morning: Cartoons' Greatest Hits», το οποίο περιείχε διασκευές τηλεοπτικών θεμάτων από σημαντικά κι ασήμαντα γκρουπ).
7.
Batman – The Sensational Guitars of Dan and Dale
Ο Σκοτεινός Ιππότης Μπρους Γουέιν αποτέλεσε το θέμα μιας «αρπαχτής» που έκανε το 1966 ο Sun Ra με τους Blues Project του Al Kooper, υπό τον παραπλανητικό τίτλο «The sensational guitars of Dan and Dale». Την ίδια εποχή, η Lavern Baker προέτρεπε τον Μπάτμαν να σώσει όλα τα αθώα κορίτσια που κινδύνευαν στο «Batman to the Rescue» (από σινγκλάκι του 1966), ενώ, πολλά χρόνια αργότερα, ο επίσημος Batman χόρευε με τις λούπες του Prince (1989) σε μια πιο φουτουριστική εκδοχή της ιστορίας του.
8.
Joker's Wild – Ventures
Αλλά επειδή και οι κακοί έχουν ψυχή, οι Ventures επενδύουν το γέλιο του Τζόκερ με τις surf κιθάρες τους. (Το κομμάτι βρίσκεται σε μια επανέκδοση δύο άλμπουμ που βγήκαν σε CD το 1997 και περιείχαν τα θέματα παλαιότερων και νεότερων τηλεοπτικών σειρών, στα οποία αναλώθηκαν από ένα σημείο και μετά οι Ventures).
9.
James Bond theme – Moby
Οι σούπερ ήρωες δεν είναι κατ' ανάγκην εξωγήινοι ή μεταλλαγμένοι. Μπορεί να είναι πράκτορες της βρετανικής ΚΥΠ, να διαθέτουν το φλέγμα του Σον Κόνερι, να πίνουν Μαρτίνι shaken, not stirred, και να αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου. Ο Moby διασκευάζει το γνωστό θέμα του John Barry για τον Τζέιμς Μποντ της νέας εποχής (Tomorrow never dies, 1997) – αλλά πόσο πιο σέξι και σικάτη ακούγεται η εκτέλεση του Ray Barretto, στο «Seρor 007» του 1965. Και πόσο κεφάτη και χορευτική η ρέγκε εκδοχή των Skatalites (και ιδιαίτερα to the point, με δεδομένο ότι η πρώτη ταινία της σειράς Dr No διαδραματίζεται στην Τζαμάικα).
10.
Mission Impossible theme – Sly & Robbie
Ο Τζέιμς Μποντ άνοιξε την πόρτα σε έναν εσμό από πράκτορες και πρακτοράκια (και δεν εννοώ τον ΘουΒου, πράκτορα 000). Ίσως το γνωστότερο θέμα τηλεοπτικής σειράς να είναι εκείνο των «Επικίνδυνων Αποστολών» και ίσως η πιο ενδιαφέρουσα εκτέλεση να προέρχεται από την πιο βελούδινη rhythm section στην ιστορία της μουσικής: Sly & Robbie, από το «Friends» του 1998.
11.
Aloha Steve & Dunno – Radio Birdman
Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι ο Στιβ Μαγκάρετ ήταν σούπερ ήρωας, πρέπει να παραδεχτούμε ότι το «Hawaii 5-0» φώτισε πολλές βαρετές παιδικές βραδιές. Απ' ό,τι φαίνεται, το ίδιο ένιωθαν και οι Αυστραλοί εκπρόσωποι του Detroit Sound, Radio Birdman, που έφτιαξαν το «Aloha Steve & Dunno», παίζοντας πάνω στη βασική μελωδία και στην υπόθεση της σειράς. Το κομμάτι βρίσκεται στη remastered επανέκδοση του πρώτου άλμπουμ των Radio Birdman, «Radios Appear», η οποία κυκλοφόρησε το 1995.
+1.
«Heroes» – David Bowie
Ας τελειώσουμε με τον Άνθρωπο που Έπεσε στη Γη, τον Λευκό Πρίγκιπα David Bowie. Από το ομώνυμο άλμπουμ και την περίοδο του Βερολίνου, σύνθεση του Bowie και του Eno, το «Heroes» είναι ένα από τα πιο ερωτικά/πολιτικά τραγούδια όλων των εποχών, με τα ειρωνικά εισαγωγικά να σχολιάζουν εσαεί το ανέφικτο ενός απαγορευμένου έρωτα – ακόμα και μετά την πτώση του Τείχους. Επειδή κι εμείς οι απλοί άνθρωποι, «We can be heroes just for one day». Ή και περισσότερες.
Κλείνοντας, ας θυμηθούμε τον χαιρετισμό του κυρίου Σποκ: «Dif tor heh smusma» ή, αν δεν ομιλείτε τα βουλκανικά, «Long live and prosper».
Η πρώτη τηλεοπτική σειρά του Σταρ Τρεκ προβλήθηκε στις ΗΠΑ την περίοδο 1966-1968. Η τελευταία σεζόν προβλήθηκε από το 2001 ως το 2005. Έχουν γυριστεί 12 ταινίες, έχει εκδοθεί πλήθος σχετικών μυθιστορημάτων, διηγημάτων, επιτραπέζιων και ηλεκτρονικών παιχνίδιών, και κινούμενα σχέδια. Επίσης διοργανώνονται ετήσια συνέδρια του Σταρ Τρεκ.
σχόλια