Η φτώχεια επηρεάζει τη νοημοσύνη

Η φτώχεια επηρεάζει τη νοημοσύνη Facebook Twitter
5

Τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν καλύτερες επιδόσεις στα iq test αλλά και μεγαλύτερο εγκέφαλο από συνομηλίκους τους που προέρχονται από φτωχές οικογένειες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Η έρευνα που έγινε σε 1.099 αγόρια και κορίτσια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience,  δείχνει, ότι το κοινωνικό περιβάλλον έχει μεγάλη επιρροή στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του εγκεφάλου. Οι διαφορές μεταξύ προνομιιούχων και μη προνομιούχων συνομηλίκων στις ζώνες που αναλαμβάνουν την ομιλία, το διάβασμα, τη μνήμη, την αποφασιστικότητα και την αντίληψη του χώρου ήταν μεγάλες, όπως έδειξαν οι έρευνες με ειδικούς σαρωτές.

Σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ Σόουελ, μια από τις συντάκτριες της έρευνας,  ιδιαίτερα εμφανείς είναι οι διαφορές στα χαμηλότερα επίπεδα της κατάταξης, όπου το ετήσιο εισόδημα διαμορφώνεται μεταξύ 28.000 και 46.000 ευρώ.

Πάντως οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εικόνα μπορεί να αναστραφεί, ακόμη και με μικρές βελτιώσεις όπως είναι η τακτική σίτιση στο σχολείο.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Η συγκεκριμένη "έρευνα",αναφέρει ετήσιο εισόδημα από 28000 και πάνω.Δηλαδή από κει και κάτω τα παιδιά από φτωχότερα στρώματα είναι ηλίθια.Ρε δεν πάτε στον διάολο που ψάχνετε να βρείτε με χίλιους τρόπους και δήθεν έρευνες(που ανάθεμα και αν έχουν κάποιο επιστημονικό αντίκρυσμα) πως να νομιμοποιήσετε τις μ@λ@κίες σας;Ο εγκέφαλος λέει στα παιδιά από πιο εύπορες οικογένειες είναι μεγαλύτερος,άρα αυτό παίζει ρόλο στην νοημοσύνη!Από αυτό να καταλάβεις!Κάτι που έχει αποδειχθεί ΛΑΘΟΣ ξανά και ξανά και ξανά αυτοί το επαναφέρουν στο προσκήνιο!Ευχαριστούμε το Αμέρικα που εν έτη 2015 χρησιμοποιεί τα ίδια στερεότυπα που χρησιμοποιούσαν πριν 70 και 80 χρόνια για να στερούν το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες!Καλά την εκπαίδευση δεν θα την αναφέρω καν.Όχι ότι ένα πιτσιρίκι που είχε τα γκαφρά να πάει στο καλύτερο σχολείο της πόλης του στο USA έχει περισσότερες πιθανότητες να σκαμπάζει καλύτερα μαθηματικά ή να ξέρει περισσότερες λέξεις κ.λπ. από ένα φτωχόπαιδο!Για τους υπόλοιπους δείκτες νοημοσύνης έχει να μας πει κάτι το συγκεκριμένο;Ή μήπως κατάφεραν και βρήκαν και συγκεκριμένο,αποκρυσταλλωμένο ορισμό για την έννοια της νοημοσύνης οι συγκεκριμένοι;Μιλάμε πλήρης οπισθοδρόμηση!Η εκπαίδευση είναι ταξική ρε ηλίθιοι και αυτό έχει αντίκτυπο και σε λογιών λογιών προσλαμβάνουσες που διαπλάθουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα ενός παιδιού,καθώς και τις "δεξιότητες" του!Τα εύπορα παιδιά έχουν περισσότερα ερεθίσματα.Όχι νοημοσύνη!Όπως και να την ορίζετε αυτήν.
Ξέχασα ένα "Ή μάλλον θα την αναφέρω" για την εκπαίδευση.Κατάλαβες;Τους κάνανε ένα iq test,που το iq test εξετάζει πολύ συγκεκριμένα πράγματα(ψάχτε το)και βγάλανε και το πόρισμα νομίζουν!Θα το ξαναπώ:Βρε δεν πάνε στον διάολο!Συγχύστηκα βραδιάτικο.
Τα τεστ iq μετράνε ορισμένα πράγματα.Αποδεδειγμένα και κατά κοινή ομολογία ΧΩΛΑΊΝΟΥΝ.Υπάρχουν 7-8 διαφορετικά είδη "νοημοσύνης".Επίσης για τι καθεστώτα μου λες ακριβώς;Στην Αμερική δεν έγινε η έρευνα;Για Αμερικάνους πολίτες;Εκτός και αν μου λες πως στις ΗΠΑ έχουν συγκεκριμένο καθεστώς το οποίο στερεί δικαιώματα από τους ανθρώπους,οπότε θα συμφωνήσω.Δεν χρειάζεται να σκοτώσει κάποιον το καπιταλιστικό σύστημα σήμερα.Μια χαρά τα καταφέρνει και με τον οικονομικό στραγγαλισμό.Θες να ρίξεις κάποια μπηχτή;Ρίξε την σε άλλον.
Θα σου πρότεινα μια δεύτερη και πιο προσεκτική ανάγνωση του 1984 για να καταλάβεις ότι δεν αναφέρεται αναγκαστικά σε κάποια συγκεκριμένα καθεστώτα όπως αυτά που έχεις στο μυαλό σου.