Οι ενήλικες που ζούσαν στη δεκαετία του '70 μπορούσαν να τρώνε περισσότερο φαγητό και να ασκούνται λιγότερο, χωρίς να παίρνουν πολύ βάρος, τη στιγμή που σήμερα όσοι λαμβάνουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων και ασκούνται, είναι καταδικασμένοι σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Αυτό αποκαλύπτει μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Obesity Research & Clinical Practice.
Στη μελέτη, η οποία εντόπισε τα διατροφικά σχήματα 36.400 Αμερικανών μεταξύ 1971 και 2008, καθώς και τα αρχεία καταγραφής δραστηριότητας 14.419 ατόμων μεταξύ 1988 και 2006, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε και ασκούνται ακριβώς όπως και οι άνθρωποι που ζούσαν στην τελευταία χιλιετία, ζυγίζουν περίπου 10% περισσότερο σήμερα.
Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η διαχείριση του βάρους είναι πολύ πιο σύνθετη από την εξισορρόπηση των θερμίδων που τρώμε και των θερμίδων που καίμε.
Οι ερευνητές έδωσαν τα αποτελέσματα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και σύμφωνα με τη θεωρία τους, οι παράγοντες που παχαίνουν τους ανθρώπους με την πάροδο των χρόνων οφείλονται:
Στους ρύπους, στα αντιβιοτικά και στα φυτοφάρμακα που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα και είναι υπεύθυνα για την αλλαγή στις ορμονικές διεργασίες που ρυθμίζουν τον έλεγχο του βάρους.
Στον τρόπο ζωής, όπως η έκθεση στο φως τη νύχτα, το άγχος, το φαγητό αργά τη νύχτα.
Στην αύξηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα οποία συνήθως αυξάνουν το σωματικό βάρος.
Στη γενετική, η οποία επηρεάζει την ταχύτητα του μεταβολισμού μας.
Και στα βακτήρια του εντέρου, τα οποία μεταλλάσσονται λόγω της αυξημένης κατανάλωσης των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών και της κρεατοφαγικής δίαιτας.
σχόλια