Πόσο διαφέρει η πρωινή κίνηση της Κοπεγχάγης με αυτή της Αθήνας

Πόσο διαφέρει η πρωινή κίνηση της Κοπεγχάγης με αυτή της Αθήνας Facebook Twitter
14

Η πολυσύχναστη διασταύρωση που θα δείτε στο βίντεο, βρίσκεται στην περιοχή της Nørrebro στο κέντρο της Κοπεγχάγης και είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι συμβαίνει στην πόλη.

 

Σκοπός του Timelapse, είναι να δείξουν οι δημιουργοί του τον κυκλοφοριακό πολιτισμό της πόλης.

 

Η Κοπεγχάγη έχει μια μακρά ιστορία ποδηλατικού πολιτισμού. Η Copenhagenize Design, μια συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα αστικού σχεδιασμού, συνηγορεί σε πιο φιλικές προς το ποδήλατο πόλεις. Δημιούργησε λοιπόν τον Δείκτη Copenhagenize ώστε να καταγράψει και να κατατάξει τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να μετακινείσαι με ποδήλατο.

 

Για το 2015 πρώτη έρχεται η Κοπεγχάγη, ακολουθούμενη από το Άμστερνταμ και την Ουτρέχτη.

Στην πόλη υπάρχουν 400 χλμ ποδηλατοδρόμων και περίπου 40.000 ποδηλάτες τα διασχίζουν καθημερινά. Σχεδόν το 40% του πληθυσμού στην πρωτεύουσα της Δανίας μετακινείται με ποδήλατο.

 

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

σχόλια

6 σχόλια
Πέστε να με φάτε, αλλά ρε παιδιά τι πολιτισμός και κουραφέξαλα;; Τους ξύπνιους ποδηλάτες, που πάνε από το πεζοδρόμιο και όχι την ειδική λωρίδα, και μόλις φτάνουν στο φανάρι μπαίνουν μπροστά-μπροστά μόνο εγώ τους είδα;Να μην τους αδικώ, οι περισσότεροι στέκονται κύριοι, ακριβώς πίσω από τη γραμμή των πεζών, αλλά είναι και μερικοί για πολλές μούτζες! (όπως ακριβώς και στη Ελλάδα)
Δεν έχω επισκεφτεί ποτέ τη Δανία για να ξέρω από πρώτο χέρι πάντως αν είναι όπως στο βίντεο τότε εγώ θα έπαιρνα αυτοκίνητο το πρωί να πάω στη δουλειά από το να περιμένω 2 φορές στο ίδιο φανάρι πάνω σε ποδήλατο στους 5 βαθμούς κελσίου !!! (Τώρα οδηγώ μηχανή για τον ίδιο λόγο..την κίνηση !)
Ακριβώς. Σε κανενα κέντρο ευρωπαικής πόλης δεν μπορείς να παρκαρεις ανενόχλητος, εκτός φυσικά απ την Ελλαδα. Πάντως είναι αξιοθαύμαστοι που κυκλοφορούν με ποδήλατα με ΤΟΣΟ απίστευτο κρύο!
Οι Δανοί έχουν αρκετά χρήματα για να πάρουν αμάξι, αν θέλουν, ακόμα και με την μεγάλη φορολογία. πχ, στην επαρχία της Δανίας, οι νέοι με το που κλείνουν τα 18, αγοράζουν αμάξι.Ακόμα, στη Στοκχόλμη και στο Άμστερνταμ που δεν έχουν τους φόρους της Δανίας, πάλι με ποδήλατα κινούνται. Στη Κοπεγχάγη, τα μισά σπίτια δεν έχουν αμάξι, γιατί δεν το χρειάζονται.Έχουν και αυτά τα καταπληκτικά τρίκυκλα (christianiabikes.dk) που μπορούν να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο ή να μεταφέρουν τα ψώνια από το supermarket.Το χρήμα δεν είναι το παν :-)
Τους ζηλεύω πραγματικά αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν φταίει μόνο η τεμπελιά μας αλλά και η μορφολογία του εδάφους στην Αθήνα. Εγώ που μένω Κυψέλη, κάτω απ' το Αττικό Άλσος μια φορά επιχείρησα να ανέβω με ποδήλατο απ' το κέντρο και κόντεψα να πάθω συγκοπή (σημειωτέον δεν καπνίζω).
Έχεις δίκιο . Και εγω στου Ζωγράφου αγκωμαχούσα για μια βόλτα - σε κάτι πολέμικές ανηφόρες περπατούσα , αλλά στην Ολλανδία κάθε μέρα ποδήλατο κάνω . Αμα είναι επιπεδο , πας πας και δεν σταματάς ... ( σημειωτέον καπνίζω )
Σωστό και αυτό. Βοηθάει η μορφολιγία του εδάφους, αλλά σε πόλεις της Νορβηγίας με ανάγλυφο σαν της αττικής, ή ακόμα πιο έντονο, η χρήση του ποδηλάτου είναι πολυ πιο εκτεταμένη. (Η ανηφόρα συνηθίζεται με λίγη εξάσκηση ;) )