Η "Νύφη του Κόλπου", ο υψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου, θα ανεγερθεί στη Βασόρα του Ιράκ

Η "Νύφη του Κόλπου", ο υψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου, θα ανεγερθεί στη Βασόρα του Ιράκ Facebook Twitter
2

Η Νύφη του Κόλπου συγκεντρώνει το ένα απρόσμενο χαρακτηριστικό μετά το άλλο. Πρόκειται να αποτελέσει τον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου με ύψος 1.200 μέτρων. Δεν σχεδιάστηκε από τους Adrian Smith + Gordon Gill τους αρχιτέκτονες του Burj Khalifa, που είναι ο υψηλότερος ουρανοξύστης τώρα, και του Kingdom Tower που σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα τον ξεπεράσει, αλλά από την AMBS Architects, ένα ιρακινό αρχιτεκτονικό γραφείο. Επίσης δεν πρόκειται να ανεγερθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή την Σαουδική Αραβία. Ο κάτοχος του τίτλου του υψηλότερου κτηρίου θα βρίσκεται στην Βασόρα. Αυτό κι αν ξαφνιάζει, γιατί η Βασόρα ήταν η πόλη όπου σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη μάχη του Πολέμου στο Ιράκ το 2003. Α, και να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε επίσης πως η εδαφική συνοχή του Ιράκ σήμερα απειλείται.

Η επαρχία της Βασόρας όμως έχει μεταμορφωθεί. Τα 3 εκατομμύρια κάτοικοι εργάζονται πυρετωδώς για την ανοικοδόμηση της και μάλιστα ασκούν σημαντικές για αυτονομία της επαρχίας. Ή μάλλον ας επαναδιατυπώσουμε εν μέρει την παραπάνω πρόταση: τα 3 εκατομμύρια πλούσιοι κάτοικοι με πετρελαιοπηγές. Είναι απόλυτα λογικό η Βασόρα, που προ Σαντάμ Χουσεϊν ήταν μια μητρόπολη, να αποτελέσει την νέα οικονομική πρωτεύουσα του Ιράκ.

Η "Νύφη του Κόλπου", ο υψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου, θα ανεγερθεί στη Βασόρα του Ιράκ Facebook Twitter

Το πιο δυσεξήγητο στοιχείο όμως είναι το κτήριο αυτό καθεαυτό. Η ονομασία "Νύφη" ίσως προκύπτει από την δομή σαν πέπλο που μοιάζει να κυματίζει από το υαλοπέτασμα του κτηρίου ύψους 1.200 μέτρων ως τον θόλο που καλύπτει την βάση στο επίπεδο του εδάφους και εκτείνεται σε αρκετά οικοδομικά τετράγωνα. Το πως αυτό το κτήριο επιφάνειας σχεδόν 1.500.000 τ.μ. θα λειτουργεί ως κτήριο μηδενικής ενέργειας, τροφοδοτούμενο μόνο με ηλιακή ενέργεια, είναι απορίας άξιο. Εάν έστω προσεγγίσει την προσδοκώμενη αποδοτικότητα θα αποτελεί αποκορύφωμα αειφορίας, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ενεργειακή κατανάλωση.

Η "Νύφη του Κόλπου", ο υψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου, θα ανεγερθεί στη Βασόρα του Ιράκ Facebook Twitter

Εκείνο που κάνει την Νύφη να ξεχωρίζει είναι το μέγεθος της, κι όχι μόνο το ύψος της. Οι αρχιτέκτονες έχουν δημιουργήσει ένα γράφημα για να παρουσιάσουν την σημαντικά αυξημένη ωφέλιμη επιφάνεια που θα διαθέτει ο υπερ-ουρανοξύστης της Βασόρας. Η κολώνα του ανελκυστήρα και των μηχανολογικών στοιχείων εντός ενός κτηρίου δεν συρρικνώνεται όσο αυξάνεται το ύψος, οπότε για ένα ύψος χιλιομέτρου και κάτι χρειάζεται μια κατά πολύ ευρύτερη βάση για αρχή. Στην περίπτωση της Νύφης το ύψος του κτηρίου μπορεί να είναι είναι αποτέλεσμα ευκαιρίας. Η Νύφη δεν είναι το μόνο κατασκευαστικό έργο με σειρά διασυνδεόμενων ουρανοξυστών. Η 1 Dubai, μια κάθετη πόλη σχεδιασμένη από τους Adrian Smith + Gordon Gill, κάνει επίσης χρήση συνδεόμενων κτηρίων (στην περίπτωση αυτή τρία ενώ στη Νύφη θα είναι τέσερα). Ο αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση του υψηλότερου κτηρίου στον κόσμο ίσως αντικατασταθεί εν τέλει από την κούρσα για την δημιουργία της πρώτης κάθετης πόλης.

Η "Νύφη του Κόλπου", ο υψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου, θα ανεγερθεί στη Βασόρα του Ιράκ Facebook Twitter
Η "Νύφη του Κόλπου", ο υψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου, θα ανεγερθεί στη Βασόρα του Ιράκ Facebook Twitter
Η "Νύφη του Κόλπου", ο υψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου, θα ανεγερθεί στη Βασόρα του Ιράκ Facebook Twitter
Design
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ