Στους περισσότερους ιδιοκτήτες αρέσει να κοιμούνται με το σκύλο ή τη γάτα στο κρεβάτι τους

Στους περισσότερους ιδιοκτήτες αρέσει να κοιμούνται με το σκύλο ή τη γάτα στο κρεβάτι τους Facebook Twitter
6

H διαμάχη για το αν ένα κατοικίδιο στο κρεβάτι είναι κάτι βλαβερό, αδιάφορο ή ωφέλιμο, είναι πολύ μεγάλη και συχνά αφορμή για οικογενειακούς καβγάδες. Κάποιοι βρίσκουν αφόρητη τη παρουσία του σκύλου ή της γάτας τους στο στρώμα τους, ενώ αρκετοί το έχουν ως αγαπημένη συνήθεια να μοιράζονται από τον καναπέ έως και το κρεβάτι τους με το αγαπημένο τους ζώο.

Επί του θέματος έχει ωστόσο τοποθετηθεί η επιστήμη, και μάλιστα περισσότερες από μια φορές. Μια νέα μελέτη από το Κέντρο ύπνου στη Mayo Clinic, ισχυρίζονται πως τελικά όσοι κοιμούνται με τα κατοικίδια ζώα, κοιμούνται καλύτερα.

 

Για τη μελέτη, η οποία διεξήχθη στο Scottsdale, στην Αριζόνα, η Δρ Lois Krahn ζήτησε από 150 ασθενείς να συμμετάσχουν στην έρευνα σχετικά με τα κατοικίδια ζώα τους και τις συνήθειες ύπνου τους. Το αποτέλεσμα; Από το 56 τοις εκατό των συμμετεχόντων που μοιράζονται το κρεβάτι τους με μια γάτα ή ένα σκύλο, μόνο το 20 τοις εκατό από αυτούς ισχυρίστηκαν πως τα κατοικίδια ζώα τους, διαταράσσουν τον ύπνο τους. Το 41% ισχυρίστηκε όμως πως ο ύπνος με τα κατοικίδιά τους είναι πολύ καλύτερος.

Παλιότερες μελέτες που είχαν γίνει πριν το 2000, έδειχναν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά στην κατηγορία όσων δεν ανέχονται και ενοχλούνται από το κατοικίδιο τους στο κρεβάτι. Αυτό που φαίνεται να έχει αλλάξει, δεν είναι η συμπεριφορά των ζώων - οι γάτες δεν έπαψαν να είναι ανήσυχες και να ξυπνούν για βραδινές βόλτες και οι σκύλοι δεν έπαψαν αν ροχαλίζουν και να απλώνονται πάνω στα παπλώματα. Αυτό που οι ερευνητές της κλινικής θεωρούν πως έχει αλλάξει, είναι πως πλέον τα κατοικίδια είναι πολύ περισσότερα ενώ παράλληλα συνεχώς εξελίσσεται και η φιλοσοφία της συγκατοίκησης που έχουν οι ιδιοκτήτες τους, κάτι που σημαίνει πως ίσως έχουν γίνει πιο ανεκτικοί.

Αν και η αναζήτηση στο διαδίκτυο και παλιές έρευνες μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο,  αυτοί οι ερευνητές σημειώνουν πως ο ύπνος με το σκύλο ή τη γάτα δεν έχει ουσιαστικά καμία επιβλαβή συνέπεια, αλλά σίγουρα δεν ενδείκνυται για ανθρώπους με αλλεργίες και όταν το ζώο δεν είναι αρκετά καθαρό. 

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

6 σχόλια
Eμένα η γατούλα μου, το τρουφάκι (aka σατανάκι γιατί είναι μαύρο και κάνει και διαολιές!) κοιμάται πάνω μου αλλά πάνω από τα σκεπάσματα. Αυτό με δυσκολεύει λίγο όταν θέλω να γυρίσω πλευρό και δεν θέλω να την ενοχλήσω, αλλά τι να κάνω που την αγαπώ!!
Δεν είμαστε ιδιοκτήτες! Πείτε μας κηδεμόνες, σκυλο(γατο)γονείς, φιλαράκια, ή ό,τι άλλο θέλετε, όχι όμως ιδιοκτήτες. Δεν είναι αντικείμενα τα ζώα. Δεν είναι μπιμπελό. Γι'αυτό και τα βάζουμε στα κρεβάτια μας, στους καναπέδες μας, στις καρδιές μας!
οταν ημουν 7-8 χρονων κοιμομουν με την γατα μας και μια νυχτα ξυπναω απο ενα παραξενο θορυβο. οταν ανοιξα το φως τι να δω! η γατα μου αποφασησε να γεννησει διπλα μου κατω απο το παπλωμα μου. τοσο πολυ ανετα ενιωθε διπλα μου ! σχεδον 30 χρονια μετα, κοιμαμε με την τελευταια μου γατα αλλα αυτη ειναι στειρωμενη οποτε δεν φοβαμε να πλακωσω τα μωρα της!
απο τοτε που ανεβασα το μικρουλι μου στο κρεβατι (λογω μιας αρρωστιας που περνουσε και λεω αντεεεε ας τον παρω επανω), δεν ξανακοιμηθηκε πουθενα αλλου.. και απο τοτε σταματησα και γω να ξυπναω 3 και 4 φορες μες τη νυχτα.. δεν ξερω αν ειναι τυχαιο, αλλα πρεπει να το πω σαν γεγονος..