Αυτό είναι το κουμπί που δεν πρέπει να αγγίζετε στα νοσοκομεία

Αυτό είναι το κουμπί που δεν πρέπει να αγγίζετε στα νοσοκομεία Facebook Twitter
7

Είναι γνωστό πως τα νοσοκομεία θεωρούνται σημεία υψηλής συγκέντρωσης μικροβίων ενώ οι κανόνες υγιεινής είναι σαφείς και πρέπει να τηρούνται απαρεκλίτως. Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Open Medicine αποκαλύπτει ακόμη ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να οδηγεί κατευθείαν για απολύμανση χεριών μετά την επαφή μαζί του και δεν είναι άλλο από το κουμπί του ανελκυστήρα.

 

Η έρευνα διεξήχθη από τρεις γιατρούς και συνέκρινε τα ποσά των βακτηρίων που ζουν σε 120 κουμπιά ασανσέρ και 96 επιφάνειες τουαλέτας σε τρία νοσοκομεία στο Τορόντο του Οντάριο.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν τα κουμπιά των ανελκυστήρων στην ίδια κατηγορία μολυσματικού παράγοντα με τα περιοδικά στα δωμάτια αναμονής ή τηλεχειριστήρια στα ξενοδοχεία.  Τα κουμπιά ήταν όμως πολύ πιο βρώμικα από τις επιφάνειες της τουαλέτας. «Η επικράτηση του αποικισμού (με βακτήρια) στα κουμπιά ήταν 61% και στις τουαλέτες 43%», ανέφερε η μελέτη. 

Αυτό είναι το κουμπί που δεν πρέπει να αγγίζετε στα νοσοκομεία Facebook Twitter

Η μελέτη είχε κάποιους περιορισμούς. Τα δείγματα ελήφθησαν κατά την εποχή ξεσπάσματος γρίπης, κάτι το οποίο μπορεί να είχε ωθήσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν περισσότερο απολυμαντικό χεριών, συνεπώς λιγότερα μικρόβια. Ήταν επίσης στη διάρκεια του Χειμώνα όταν πολλοί φορούν γάντια. Αυτό σημαίνει ότι οι επιφάνειες του νοσοκομείου μπορεί να είναι ακόμη πιο βρώμικες από αυτό που έδειξαν οι έρευνες. Το γεγονός βέβαια πως το ξέσπασμα της γρίπης ήταν σε πλήρη εξέλιξη, μπορεί να σήμαινε περισσότερη κίνηση στο νοσοκομείο γεγονός που θα έκανε την έρευνα λιγότερο αξιόπιστη.

Τα καλά νέα της έρευνας είναι πως τα είδη των βακτηρίων που εντοπίστηκαν ήταν "χαμηλής παθογένειας", που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να μεταδώσουν ασθένειες στους ανθρώπους. Αυτό βέβαια και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έρευνα δεν σημαίνει πως ήσυχοι θα πρέπει να είναι και οι ασθενείς των νοσοκομείων μιας και για αυτούς ο κίνδυνος μόλυνσης από τους επισκέπτες που έκαναν χρήση των κουμπιών είναι πολύ πιο απειλητικός. Ενδιαφέρον πάντως έχει επίσης το γεγονός πως η ίδια έρευνα έδειξε πως τα πληκτρολόγια των υπολογιστών στα νοσοκομεία ήταν πολύ πιο βρώμικα και από τα κουμπιά στο ασανσέρ αν και δεν είναι προσβάσιμα σε τόσο κόσμο.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

σχόλια

4 σχόλια
και μετα λενε εμενα ολοι οι φιλοι μου "ψυχαναγκαστική" που παταω τα κουμπια του ασανσερ και ανοιγω τις πορτες της δημοσιας τουαλετας με τον αγκωνα !!!