Πώς η Ιαπωνία μετατρέπεται σε μια χώρα γεμάτη παρθένους και singles

Πώς η Ιαπωνία μετατρέπεται σε μια χώρα γεμάτη παρθένους και singles Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Κολλιδάς
8

Οι δημογραφικές προκλήσεις της Ιαπωνίας είναι γνωστές καθώς είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό υπέργηρων ανθρώπων στον πληθυσμό της και παράλληλα γνωρίζει ανησυχητική συρρίκνωση των γεννήσεων.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δοθούν κίνητρα για γάμο και δημιουργία οικογενειών με παιδιά, τα πράγματα δεν δείχνουν να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τους Japan Times, μια νέα έρευνα μεταξύ Ιαπώνων ηλικίας 18 έως 34 διαπίστωσε ότι το 70 τοις εκατό των άγαμων ανδρών και το 60 τοις εκατό των άγαμων γυναικών δεν είναι σε σχέση. Όμως υπάρχει ένα ακόμη χειρότερο στοιχείο, καθώς η ίδια έρευνα δείχνει πως περίπου το 42 τοις εκατό των ανδρών και το 44,2 τοις εκατό των γυναικών αυτών παραδέχτηκαν πως ήταν ακόμη παρθένοι.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Πληθυσμού και Έρευνας Κοινωνικής Ασφάλισης και γίνεται κάθε πέντε χρόνια. Οι αριθμοί από τα φετινά δεδομένα δείχνουν μια μεγάλη αύξηση σε σχέση με την έρευνα του 2010 όπου τα ποσοστά των αδρών ήταν 36,2 και των γυναικών 38,7.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να αυξήσει το ποσοστό γονιμότητας του έθνους σε ποσοστό 1,4 έως 1,8 μέχρι το 2025, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες φύλαξης παιδιών και φορολογικά κίνητρα για τα παντρεμένα ζευγάρια. Οι αριθμοί δείχνουν πως το πρόγραμμα δεν αποδίδει καρπούς, αναφέρει η Washington Post.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ρωτήθηκαν είπαν ότι θέλουν να παντρευτούν κάποια στιγμή, αλλά δεν ορίζουν το χρόνο με τον επικεφαλής της έρευνας να σημειώνει πως η αναβολή γίνεται κυρίως λόγω του κενού μεταξύ των ιδανικών τους και της πραγματικότητας. "Γι' αυτό παντρεύονται αργότερα ή μένουν ελεύθεροι για μια ζωή, συμβάλλοντας έτσι και στην υπογεννητικότητα" εξηγεί ο Futoshi Ishii. Ένα 30 τοις εκατό των ερωτηθέντων από ένα δείγμα 2.706 ανδρών και το 26 τοις εκατό από 2.570 γυναίκες απάντησαν πως αυτή τη στιγμή δεν ψάχνουν για σχέση.

 

 

Σύμφωνα με άλλο συμπέρασμα της έρευνας, ο μέσος όρος των παιδιών σε ζευγάρια παντρεμένα περίπου 15-19 χρόνια είναι 1,94 κάτι που εν μέρει εξηγεί την αύξηση σχεδόν κατά 50 τοις εκατό των γυναικών που επιστρέφουν στη δουλειά τους μετά την γέννηση του πρώτου τους παιδιού. 

 

Στην έρευνα που διεξήχθη πέρυσι τον Ιούνιο, συμμετείχαν 8.754 ελεύθεροι άνθρωποι και 6.598 παντρεμένα ζευγάρια σε όλη τη χώρα, ενώ δεν συμπεριλήφθηκαν ζευγάρια του ίδιου φύλου. 

8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ