Η "Cyberchondria" ή αλλιώς το να ψάχνεις ιατρικά συμπτώματα στο Google βλάπτει (πάρα πολύ) σοβαρά την υγεία

Η "Cyberchondria" ή αλλιώς το να ψάχνεις ιατρικά συμπτώματα στο Google βλάπτει (πάρα πολύ) σοβαρά την υγεία Facebook Twitter
8

Κάθε χρόνο οι Αμερικανοί δαπανούν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δολάρια για περιττές επισκέψεις σε γιατρούς, φαινόμενο που σε μεγάλο βαθμό εξηγεί και το τεράστιο κόστος της ιατρικής περίθαλψης στη χώρα που προβλέπεται να εκτοξευθεί στα 5.5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2024. Το αξιοπερίεργο όμως σε όλο αυτό και το οποίο δεν αφορά μόνο τους κατοίκους των ΗΠΑ είναι πως πίσω από αυτήν την "ανάγκη" κρύβεται (χωρίς να το επιδιώκει) η Google που οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στον γιατρό, μετά από μια άλλοτε μικρή κι άλλοτε μακρά αναζήτηση των συμπτωμάτων τους στο ίντερνετ. 

Έρευνα της Pew το 2013, αποκάλυψε πως το 72% των Αμερικανών ψάχνουν στο διαδίκτυο πληροφορίες που αφορούν στην υγεία, με ένα 35% να αναζητούν διάγνωση για συμπτώματα που εμφανίζουν, οι μισοί εκ των οποίων προβαίνουν και σε αυτο-διάγνωση, κλείνοντας στη συνέχεια ραντεβού με τον αντίστοιχο γιατρό που υπέδειξαν οι αναζητήσεις τους. Τον Ιούνιο του 2016, η Google γνωστοποίησε πως σχεδόν το 1% των συνολικών αναζητήσεων συνδέεται με ιατρικά συμπτώματα. 

Η "Cyberchondria" ή αλλιώς το να ψάχνεις ιατρικά συμπτώματα στο Google βλάπτει (πάρα πολύ) σοβαρά την υγεία Facebook Twitter

Το φαινόμενο, που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις σε χρήστες- ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει θορυβήσει ιδιαιτέρως τους γιατρούς, που επισημαίνουν πως δεν έχει τόσο να κάνει με αμφισβήτηση και υποβάθμιση της αυθεντίας τους, αλλά πως είναι κάτι πολύ πιο ανησυχητικό καθώς οι online ιατρικές αναζητήσεις μπορεί να αλλοιώσουν την διαγνωστική διαδικασία. ΚΙ αυτό γιατί αυτό που θα βρουν οι ασθενείς στο ίντερνετ μπορεί να υπονοεί σπάνιες ή θανατηφόρες καταστάσεις για έναν ασθενή, πληροφορία με την σειρά της θα πυροδοτήσει νέα "συμπτώματα". Για παράδειγμα ψάχνεις στο Google για "ερεθισμένο λαιμό" και μπορεί να καταλήξεις σε περιγραφές για καρκίνο του οισοφάγου. Αναπόφευκτα το άγχος θα χτυπήσει κόκκινο.

Όσο μεγαλύτερο το άγχος, τόσο περισσότερες οι επισκέψεις στον γιατρό, στον οποίο και οι συχνά "κατά φαντασίαν ασθενείς" εμφανίζουν placebo συμπτώματα, τα οποία χρειάζονται πολύ πιο περίπλοκες διαδικασίες για να διασταυρωθούν και να βρεθεί η αιτία τους κι άρα δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερος άγχος. Φαύλος κύκλος δηλαδή. 

Οι ψυχολόγοι μελετούν από χρόνια την περίπτωση της αυθυποβολής. Όταν κάποιος διαβάσει ή ακούσει για μια ασθένεια και τα συμπτώματά της, μπορεί πολύ εύκολα να φανταστεί πως πάσχει από αυτήν παρόλο που δεν ισχύει. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί μια νέα λέξη που περιγράφει το φαινόμενο, η λέξη "Cyberchondria", που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2001 σε ρεπορτάζ του BBC κι έκτοτε χρησιμοποιείται μέχρι και από μεγάλα ιατρικά περιοδικά, όπως το Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Δείτε ένα χιουμοριστικό βίντεο του Vooza για την Cyberchondria:

"Το διαδίκτυο έχει την δυνατότητα να αυξάνει τα άγχη και τις φοβίες των ανθρώπων που έχουν ελάχιστη ή και καθόλου ιατρική εκπαίδευση, ειδικά όταν στην μηχανή αναζήτησης δίνεται ο ρόλος του διαγνώστη-ιατρού" λένε οι Ryen White και Eric Horvitz, ερευνητές- επιστήμονες στη Microsoft, που χρησιμοποίησαν στοιχεία αναλύσεων για να διαπιστώσουν την σχέση ανάμεσα στις online ιατρικές αναζητήσεις και την αυξανόμενη συχνότητα των περιστατικών άγχους. 

Σήμερα ακόμη και η ίδια η Google παραδέχεται πως το "ιατρικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο μπορεί να πλοηγηθεί δύσκολα και τείνει να οδηγεί τους ανθρώπους από ήπια συμπτώματα σε τρομακτικές και ασυνήθιστες καταστάσεις, που μπορεί να προκαλέσουν περιττό άγχος και στρες". 

Με πληροφορίες από το Quartz

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ