Η φωτογράφηση της Lady Gaga και το απόρθητο φρούριο της Heavy Metal

Η φωτογράφηση της Lady Gaga και το απόρθητο φρούριο της Heavy Metal Facebook Twitter
6

 

Η φωτογράφηση της Lady Gaga και το απόρθητο φρούριο της Heavy Metal Facebook Twitter

Η μεγαλύτερη κατάκτηση της Heavy Metal μουσικής μέσα στον χρόνο είναι ότι παραμένει  υπόγεια και περιθωριακή ενώ  την ίδια στιγμή απολαμβάνει όλα τα προνόμια μιας  mainstream επιτυχίας. Sold out συναυλίες, εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων και ορδές φανατικών θαυμαστών έχουν χτίσει ένα μουσικό είδος το οποίο γνωρίζουν οι πάντες ανεξάρτητα από το πόσο το εκτιμούν.

Την ίδια στιγμή σαν κάποιος να έχει τοποθετήσει ένα φίλτρο μπροστά από το mainstream χυλό. Τα απόνερα που φέρνει η επιτυχία στην μουσική (συμβιβασμοί για μεγαλύτερα κέρδη εις βάρος του καλλιτεχνικού χαρακτήρα) δεν φαίνεται να  αφορούν το Heavy Metal. Το μόνο που βλέπουμε χρόνια τώρα είναι ο καθαρός του χαρακτήρας. Σίγουρα θα υπάρχουν και απώλειες ακόμα και εδώ. Δεν κάνουν οι πάντες αυτό που τους υποδεικνύει η(μουσική) συνείδηση όταν «μια μικρή αλλαγή» αυξάνει τα μηδενικά του λογαριασμού τους. Η μεταλ μουσική όμως έχει βγει με μερικούς μώλωπες από το ρινγκ του συμβιβασμού όταν σε άλλα είδη, η μούρη έχει γίνει κρέας, ανεξάρτητα από το μποτοξάκι που πλασάρεται στον κόσμο ως «φρέσκο πράμα». Άραγε, που να οφείλεται αυτή η τύχη; Μήπως η Heavy Metal έχει πουλήσει την ψυχή της στον Διάβολο(lol).

Η Heavy Metal δεν είναι για όλους. Έχει την δική της ιστορία. Ο χρόνος έχει δείξει ότι δεν είναι μια περαστική μόδα. Όποιος τολμήσει να παίξει μαζί της θα φάει τα μούτρα του με τον πιο αστείο τρόπο.

 

Η φωτογράφηση της Lady Gaga και το απόρθητο φρούριο της Heavy Metal Facebook Twitter
Η Lady Gaga φωτογραφημένη για το τελευταίο τεύχος του περιοδικού CR Fashion Book δηλώνει οπαδός των Iron Maiden. «Θέλω να γίνω οι επόμενοι Iron Maiden παρά να με συγκρίνουν με την Madonna» Στο twitter γράφει διαφημίζοντας την συνέντευξη «φοράω το δικό μου Number Of The Beast μπλουζάκι, περήφανη που είμαι οπαδός, 666»...
Η φωτογράφηση της Lady Gaga και το απόρθητο φρούριο της Heavy Metal Facebook Twitter

 

Η Heavy Metal στην πλατιά μάζα παρουσιαζόταν χρόνια τώρα ως ένα μουσικό είδος αποκλειστικά για εφήβους. Η άποψη ότι είναι μια φάση περαστική  ενώ στην συνέχεια οι ακροατές «εξελίσσονται» με άλλα ακούσματα ήταν για χρόνια η άποψη των πολλών. Αν το δεις από μια πλευρά υπάρχει μια αλήθεια σε αυτό. Ο αντιδραστικός χαρακτήρας της metal ταιριάζει με την εφηβεία. Και τότε πως γέμισε ο κόσμος «αιώνιους έφηβους»; Η απάντηση είναι μία: Οι άνθρωποι αγάπησαν την ίδια την metal περισσότερο από ότι αγάπησαν την εικόνα που είχαν οι άλλοι για αυτούς. Αυτοί που έμειναν μέσα στην φάση έμειναν για την μουσική. Τόσο οι μουσικοί και οι ακροατές όσο και οι δημοσιογράφοι. Ακόμα και στον ελληνικό μικρόκοσμο μπορείς να δεις ότι οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος είναι κομμάτι αυτού και όχι απλοί παρατηρητές.

CR 7 'Eccentric' cover @bruce_weber @carineroitfeld @crfashionbook

A photo posted by The Countess (@ladygaga) on

Εκτός όμως από την αγάπη για την μουσική οι οπαδοί και οι μουσικοί της Heavy Metal απέκτησαν με τον χρόνο έναν εκλεκτικισμό. Κάτι μου λέει ότι βαθιά μέσα τους  πιστεύουν ότι αξίζουν τόσο ώστε να συνεργάζονται μόνο με αυτούς που ο χρόνος έχει αποδείξει την αξία τους: Την κλασσική μουσική. Η μέταλ είναι επίσης από τα μουσικά είδη που τιμά την όπερα και την ποίηση περισσότερο από πολλούς άλλους. Και χωρίς να το διαφημίζει ή να το κάνει θέμα. Ακόμα και όταν πειραματίζονται το κάνουν με τους καλύτερους. Μπορεί το αποτέλεσμα που περιμένουν κάποιες φορές να μην είναι το αναμενόμενο αλλά ποτέ δεν θα τους δεις να ξεφτιλίζονται.

Τέλος, θα πρέπει να τους αναγνωριστεί το εξής τόσο σε μπάντες όσο και σε οπαδούς. Χρόνια τώρα οι άνθρωποι της Ηeavy Μetal σκηνής ακούν τις μεγαλύτερες σάχλες για τα σύμβολα τους, την εμφάνιση τους, το ντύσιμο τους. Για την εικόνα δηλαδή παρά για την ουσία της μουσικής. Να είναι τόσο cool ή κουρασμένοι από τα σχόλια; Το βλέμμα όμως που έχουν υιοθετήσει με τα χρόνια, όταν ακούν μια ανυπόστατη κατηγορία, είναι το βλέμμα του αστροφυσικού μπροστά σε κάποιον εκστασιασμένο με τα ωροσκοπία: Το βλέμμα του ηττημένου απέναντι στην βλακεία.

Επίλογος: Η Heavy Metal δεν είναι για όλους. Έχει την δική της ιστορία. Ο χρόνος έχει δείξει ότι δεν είναι μια περαστική μόδα. Όποιος τολμήσει να παίξει μαζί της θα φάει τα μούτρα του με τον πιο αστείο τρόπο.

Υ.Γ

Αντί να δηλώνεις με ποιόν θα ήθελες να σε συγκρίνουν στο μέλλον δεν είναι σημαντικότερο να βρεις πρώτα τον εαυτό σου στο παρόν;


6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT

σχόλια

4 σχόλια
βγάλε την μπλούζα των τεράστιων maiden βρε gaga,και για να συγκριθείς με την madonna θες ακόμα μερικές δεκαετίες..Μετριοφροσύνη στο φουλ από το gaga
ποιοί είναι οι απέξω που μας χτυπούν την πόρτα? Η Gaga ,επειδή φόρεσε tshirt Maiden???Πιθανότατα όταν λέει ότι θέλει να γίνει οι επόμενοι Maiden, δεν εννοεί μουσικά (Σατανάς φυλάξει...:)), αλλά να απολαμβάνει αυτό ,που ελάχιστοι σαν τους Maiden απολαμβάνουν.Αυτή την τεράστια αγάπη που τους δίνουν εκατομμύρια οπαδοί, από όλο το κόσμο, εδώ και 35 χρόνια και αυτό που μας δδίνουν οι Maiden: αφοσίωση στη μουσική μας.Στα 47 μου είμαι και μετράω τις μέρες , μία προς μία ,μέχρι τις 4-9-2015, που κυκλοφορεί ο νέος τους δίσκος.Και η πλάκα είναι ότι αισθάνομαι όπως τότε...στα 15 μου.Ανεκτίμητο.UP THE IRONS!!!LONG LIVE HEAVY METAL!!!