Θύελλα στα social media προκάλεσε η κίνηση της αεροπορικής εταιρίας United Airlines να απαγορεύσει σε δύο έφηβες να επιβιβαστούν σε πτήση της γιατί φορούσαν κολάν, λέγοντας ότι δεν πληρούν τον κώδικα ενδυμασίας που αφορούσε άτομα που ταξιδεύουν με ειδικά κουπόνια.
Τα δύο κορίτσια, που ταξίδευαν συνοδευόμενα από τρίτο άτομο, δεν θα είχαν αποτραπεί να επιβιβαστούν φορώντας κολάν εάν είχαν πληρώσει για κανονικό εισιτήριο, σύμφωνα με την United Airlines. Συνήθως αυτοί που δικαιούνται τα κουπόνια της United για δωρεάν ή χαμηλού κόστους πτήσεις είναι υπάλληλοι της εταιρείας και συγγενείς ή φίλοι τους.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα κολάν γίνονται αντικείμενο αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια, που έχουν έρθει ξανά στη μόδα, ειδικά για όσους αθλούνται, έχουν πυροδοτήσει έντονες, εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους, αντιδράσεις- πολλοί τα θεωρούν απλώς μια άνετη εναλλακτική στα τζιν παντελόνια και άλλοι από άκρως αποκαλυπτικά μέχρι χυδαία.
Πέρυσι τον Οκτώβριο, ένας άντρας στο Ροντ Άιλαντ έστειλε επιστολή σε τοπική εφημερίδα, απαιτώντας να σταματήσουν να τα φορούν όσες γυναίκες είναι άνω των 20 ετών. «Όπως οι μίνι φούστες, τα κολάν είναι αξιολάτρευτα σε παιδιά και νεαρά κορίτσια που έχουν την ευλογία της νιότης. Ωστόσο, σε ώριμες, ενήλικες γυναίκες υπάρχει κάτι περίεργο και ενοχλητικό όταν τα φορούν δημοσίως», έγραψε ο Alan Sorrentino. Η επιστολή του, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και εκατοντάδες γυναίκες όλων των ηλικιών έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Μπάριγκτον φορώντας κολάν. «Δεν αντιδρούμε μόνο για τα κολάν. Είναι θέμα αρχής. Γιατί κάποιοι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να λένε στους άλλους πώς να ντύνονται;», σχολίασε μία από τις γυναίκες που συμμετείχαν. Μετά το σάλο, ο Sorrentino προσπάθησε να μαζέψει τα λεγόμενά του, υποστηρίζοντας πως έκανε πλάκα.
Η United Airlines διευκρίνισε από την πρώτη στιγμή πως η απαγόρευση του κολάν δεν επιβάλλεται στους κανονικούς επιβάτες, αφού το dress code αφορά μόνο το προσωπικό και τους συγγενείς τους. Αεροσυνοδός της εταιρίας σχολίασε μέσω Twitter πως όλες οι αεροπορικές έχουν κανόνες ενδυμασίας για το προσωπικό τους όταν ταξιδεύει εκτός βάρδιας, καθώς θεωρείται πως η εικόνα τους αντιπροσωπεύει εμμέσως την εικόνα της εταιρίας. «Το ίδιο ισχύει και για τους άντρες. Έχει να κάνει με το να ντύνεσαι πολύ πρόχειρα. Επίσης, δεν επιτρέπεται να φοράμε σαγιονάρες ή κοντά σορτς», εξηγεί η Heather Poole.
Εκτός από τις αεροπορικές εταιρίες, υπάρχουν και πολλά σχολεία στις ΗΠΑ που έχουν συμπεριλάβει τα κολάν σε αυτά που επιτρέπουν ή όχι να φορούν οι μαθητές. Για παράδειγμα, σε ένα σχολείο του Οχάιο επιτρέπεται να φοριούνται αλλά «μόνο αν το ρούχο από πάνω καλύπτει τα οπίσθια». Το συγκεκριμένο σχολείο αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τους σχετικούς κανόνες, καθώς κάποιοι θεωρήθηκαν αναχρονιστικοί. Έτσι, επιτρέπονται τα φούτερ με κουκούλα αρκεί αυτή να μην καλύπτει όλο το κεφάλι του μαθητή, ενώ όσον αφορά στις φούστες, πρέπει να έχουν μήκος «από το μέσο του μηρού και κάτω», ενώ πριν ίσχυε το «ελαφρώς πάνω από γόνατο και κάτω».
Το 2015, φοιτητές στο Cape Cod Technical College της Μασαχουσέτης διαμαρτυρήθηκα επίσης για το dress code που τους απαγόρευε να φορούν κολάν και παρόμοιο ρουχισμό χωρίς να φορούν από πάνω μια φούστα, ένα φόρεμα ή κάποιο σορτς. Ο διευθυντής του σχολείο δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας πως θέλει έτσι να προετοιμάσει τους μαθητές για το μελλοντικό εργασιακό περιβάλλον και αρνήθηκε να αλλάξει τους κανόνες.
Σε μερικές περιπτώσεις, βέβαια, το θέμα δεν ήταν το κολάν καθαυτό αλλά το πόσο καινούργιο είναι, καθώς όσο πιο παλιό τόσο φθαρμένο, άρα αποκαλυπτικό. Το 2013, η Lululemon, επιχείρηση με αθλητικά είδη, κλήθηκε να αποσύρει πολλά κολάν της επειδή θεωρήθηκαν πολύ διαφανή. Ο ιδρυτής της, Chip Wilson, αργότερα εξήγησε πως τα κολάν που φτιάχνουν δεν προορίζονται για όλα τα γυναικεία σώματα.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια