Ο «πόλεμος» του κολάν: Γιατί ακόμη και σήμερα καταφέρνει να διχάζει

Ο «πόλεμος» του κολάν: Γιατί ακόμη και σήμερα καταφέρνει να διχάζει Facebook Twitter
7

Θύελλα στα social media προκάλεσε η κίνηση της αεροπορικής εταιρίας United Airlines να απαγορεύσει σε δύο έφηβες να επιβιβαστούν σε πτήση της γιατί φορούσαν κολάν, λέγοντας ότι δεν πληρούν τον κώδικα ενδυμασίας που αφορούσε άτομα που ταξιδεύουν με ειδικά κουπόνια. 

Τα δύο κορίτσια, που ταξίδευαν συνοδευόμενα από τρίτο άτομο, δεν θα είχαν αποτραπεί να επιβιβαστούν φορώντας κολάν εάν είχαν πληρώσει για κανονικό εισιτήριο, σύμφωνα με την United Airlines. Συνήθως αυτοί που δικαιούνται τα κουπόνια της United για δωρεάν ή χαμηλού κόστους πτήσεις είναι υπάλληλοι της εταιρείας και συγγενείς ή φίλοι τους.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα κολάν γίνονται αντικείμενο αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια, που έχουν έρθει ξανά στη μόδα, ειδικά για όσους αθλούνται, έχουν πυροδοτήσει έντονες, εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους, αντιδράσεις- πολλοί τα θεωρούν απλώς μια άνετη εναλλακτική στα τζιν παντελόνια και άλλοι από άκρως αποκαλυπτικά μέχρι χυδαία.

Πέρυσι τον Οκτώβριο, ένας άντρας στο Ροντ Άιλαντ έστειλε επιστολή σε τοπική εφημερίδα, απαιτώντας να σταματήσουν να τα φορούν όσες γυναίκες είναι άνω των 20 ετών. «Όπως οι μίνι φούστες, τα κολάν είναι αξιολάτρευτα σε παιδιά και νεαρά κορίτσια που έχουν την ευλογία της νιότης. Ωστόσο, σε ώριμες, ενήλικες γυναίκες υπάρχει κάτι περίεργο και ενοχλητικό όταν τα φορούν δημοσίως», έγραψε ο Alan Sorrentino. Η επιστολή του, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και εκατοντάδες γυναίκες όλων των ηλικιών έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Μπάριγκτον φορώντας κολάν. «Δεν αντιδρούμε μόνο για τα κολάν. Είναι θέμα αρχής. Γιατί κάποιοι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να λένε στους άλλους πώς να ντύνονται;», σχολίασε μία από τις γυναίκες που συμμετείχαν. Μετά το σάλο, ο Sorrentino προσπάθησε να μαζέψει τα λεγόμενά του, υποστηρίζοντας πως έκανε πλάκα. 

Η United Airlines διευκρίνισε από την πρώτη στιγμή πως η απαγόρευση του κολάν δεν επιβάλλεται στους κανονικούς επιβάτες, αφού το dress code αφορά μόνο το προσωπικό και τους συγγενείς τους. Αεροσυνοδός της εταιρίας σχολίασε μέσω Twitter πως όλες οι αεροπορικές έχουν κανόνες ενδυμασίας για το προσωπικό τους όταν ταξιδεύει εκτός βάρδιας, καθώς θεωρείται πως η εικόνα τους αντιπροσωπεύει εμμέσως την εικόνα της εταιρίας. «Το ίδιο ισχύει και για τους άντρες. Έχει να κάνει με το να ντύνεσαι πολύ πρόχειρα. Επίσης, δεν επιτρέπεται να φοράμε σαγιονάρες ή κοντά σορτς», εξηγεί η Heather Poole. 

Εκτός από τις αεροπορικές εταιρίες, υπάρχουν και πολλά σχολεία στις ΗΠΑ που έχουν συμπεριλάβει τα κολάν σε αυτά που επιτρέπουν ή όχι να φορούν οι μαθητές. Για παράδειγμα, σε ένα σχολείο του Οχάιο επιτρέπεται να φοριούνται αλλά «μόνο αν το ρούχο από πάνω καλύπτει τα οπίσθια». Το συγκεκριμένο σχολείο αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τους σχετικούς κανόνες, καθώς κάποιοι θεωρήθηκαν αναχρονιστικοί. Έτσι, επιτρέπονται τα φούτερ με κουκούλα αρκεί αυτή να μην καλύπτει όλο το κεφάλι του μαθητή, ενώ όσον αφορά στις φούστες, πρέπει να έχουν μήκος «από το μέσο του μηρού και κάτω», ενώ πριν ίσχυε το «ελαφρώς πάνω από γόνατο και κάτω». 

Το 2015, φοιτητές στο Cape Cod Technical College της Μασαχουσέτης διαμαρτυρήθηκα επίσης για το dress code που τους απαγόρευε να φορούν κολάν και παρόμοιο ρουχισμό χωρίς να φορούν από πάνω μια φούστα, ένα φόρεμα ή κάποιο σορτς. Ο διευθυντής του σχολείο δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας πως θέλει έτσι να προετοιμάσει τους μαθητές για το μελλοντικό εργασιακό περιβάλλον και αρνήθηκε να αλλάξει τους κανόνες. 

Σε μερικές περιπτώσεις, βέβαια, το θέμα δεν ήταν το κολάν καθαυτό αλλά το πόσο καινούργιο είναι, καθώς όσο πιο παλιό τόσο φθαρμένο, άρα αποκαλυπτικό. Το 2013, η Lululemon, επιχείρηση με αθλητικά είδη, κλήθηκε να αποσύρει πολλά κολάν της επειδή θεωρήθηκαν πολύ διαφανή. Ο ιδρυτής της, Chip Wilson, αργότερα εξήγησε πως τα κολάν που φτιάχνουν δεν προορίζονται για όλα τα γυναικεία σώματα.

Με πληροφορίες από BBC

7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

σχόλια

5 σχόλια
Το να φοράει κανείς ρούχα που δεν του πηγαίνουν πρόκειται για φαινόμενο κακογουστιάς που ο κόσμος αντιμετώπιζε ανέκαθεν, αλλά δεν είναι αποκλειστικά τα κολάν που χάλασαν την πιάτσα...Λόγω της γραμμής τους είναι πολύ εύκολο να προδώσουν "ατέλειες" - σε πόδια, γλουτούς και τη μεταξύ τους αναλογία.Τα ρούχα, ως υλικά αγαθά, εξυπηρετούν πρωτίστως το σκοπό να ικανοποιούν αυτόν που θα τα φορέσει. Αφήστε τον κόσμο να χαρεί...
...Επίση magellan δεν ξέρω σε ποιους χώρους και τι ώρες κινείσαι, αλλά εγώ που κινoυμαι διαδημοτικά, κάθε μέρα, με κάθε μμμ πάνω-κάτω, πάνω-κάτω, και βλέπω κόσμο όλων των ηλικιών, δεν παρατηρώ ΟΥΤΕ τόσο μεγάλη χρήση του κολάν απ'τον πληθυσμό, ΟΥΤΕ τόσο συχνά "αντιαισθητικά" αποτελέσματα, κατά τα δικά σου πρότυπα, πάντα. Ρε! Σταματήστε να θέτετε ως στάνταρ του πώς θα έπρεπε να άγεται και να φέρεται ο κόσμος ανάλογα με το τι (δυνητικά θα) σας κ@ύλωνει ή όχι.
Διάβασε καλά το σχόλιο μου. Μάλλον δεν το ολοκλήρωσα, αφού σε πληροφορώ ότι έχω δει πάμπολλες φορές γυναίκες να φοράνε ένα κολάν με γόβες και να πηγαίνουν σε γάμους και βαφτίσια. Το έχουν κάνει κάποιες επίσημο ένδυμα λοιπόν.Αυτό θέλω να τονίσω ότι, στον βωμό της ευκολίας ρημάχτηκε το καλό ντύσιμο, και το κιτς κυριαρχεί.Απο κει και πέρα δικαίωμα σου να φοράς κολάν και μέσα στην θάλασσα. Εγώ την άποψη μου είπα και δεν θα την αλλάξω.
Magellan, το σχόλιό σου το διάβασα καλά, εξ' αρχής και απάντησα ρητώς ότι ούτε έχει "βρωμίσει ο τόπος" να το φορούν όλες -το αντίθετο συμβαίνει- ούτε το αποτέλεσμα είναι τόσο αντιαισθητικό πια, άσε που οι περισσότερες, που το φορούν, καλύπτουν ποπό με μπλούζα, ζακέτα, φούστα ή σορτς. Όσο για την επισήμανσή σου: "όχι όλες τις ώρες της ημέρας", δεν είσαι ο μόνος που πηγαίνει σε γάμους και βαπτίσεις, you know. Το να μην σ' αρέσει μία κοπέλα που μπορεί να συνδυάσει ένα πχ μαύρο κολάν με άλλα ενδύματα πχ αμπιγιέ/φαντεζί τοπ, αξεσουάρ και ψηλό παπουτσάκι μου φαίνεται -απλά- δικό σου "προβληματάκι" κι όχι της κοπέλας. Δλδ θα πρέπει να κάνουμε -επίσης- «μανιφέστο» που κάποια παλληκαράκια σκάνε στις γαμο-βαπτίσεις, με εντελώς χύμα ένδυση, λες και πηγαίνουν στον καφενέ της γειτονιάς με τον κολλητό; Δλδ τζήζας κι εμένα δεν μ' αρέσουν τα ξώνυχα γοβακια, τα ανδρικά παπούτσια που είναι κατσαριδοσκοτώστρες, τα άνιμαλ πριντ, τα ζιπ κιλότ, τα κολλητά ανδρικά v-tops κ.ά, who the fuck cares? Η μόδα έχει "καταστραφεί" από ένα item: τα κολάν, seriously? Ποια μόδα; Των 00’s, των 90’s? των 80’s των 70’s, των 60’s ή των 30’s? Ποιο είναι το σημείο αναφοράς; Last but not least, οι αισθητικές μας παρατηρήσεις, όποιες κι αν είναι αυτές, δεν ξέρω τι θέση έχουν, σε ένα άρθρο που ασχολείται με απαγορεύσεις που επιβάλλονται λόγω ενδυμασίας. Θεωρείς ή δεν θεωρείς τις απαγορεύσεις γελοίες; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που τίθεται.
"Η μαντήλα αποτελεί κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών, κρΑαΑΑαααα! Αλλά... τι θέλει κι αυτή η άσχηση γριά τοφάλω, που τολμάει κ φοράει κολάν; Δεν την καλύπτετε με καμια μπούργκα καλύτερα, να μην μου χαλάει την αισθητική;;;"(...Αυτό είναι που λέμε ότι κάποιοι είναι "φεμινιστές" του απόπατου ;-)
Το κολάν ρήμαξε το ντύσιμο της γυναίκας παγκοσμίως. Χάθηκε το καλό γούστο και το καλό ντύσιμο στον βωμό της ευκολίας.Το φοράνε μεγάλες - μικρές, κοντές - ψηλές, αδύνατες - χοντρές. Δεν πάει σε όλες τις ηλικίες, ούτε σε όλους τους σωματότυπους, ούτε όλες τις ώρες της ημέρας.Έχει καταντήσει σαν το μούσι στους άντρες. Όλοι μοιάζουν ίδιοι.
Τι ανυπέρβλητες γελοιότητες ...χαλούν την εικόνα της εταιρείας, λέει, δύο έφηβες με κολάν. Το slutshaming καλά κρατεί. Αλλά εγώ λέω ν' αφήσουμε τις βλακείες και ν' ακούσουμε ένα τραγουδάκι γι' αεροπλάνα: "Fly me on my way homeI've been away for so longSpeed me on my way homeI've missed you for so long"http://www.youtube.com/watch?v=AAnb_wIwepo&feature=youtube_gdata_playerπροσθέσε και εσείς ελεύθερα, αεροπλάνα.