Ομόνοια, ο ομφαλός της πόλης

Ομόνοια, ο ομφαλός της πόλης Facebook Twitter
13

Από το μεγάλο αφιέρωμα της LiFO στην ιστορία της Αθήνας

Ομόνοια, ο ομφαλός της πόλης Facebook Twitter
Δημήτρης Χαρισιάδης, Ομόνοια 1955. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη.
Ομόνοια, ο ομφαλός της πόλης Facebook Twitter
Ομόνοια, ο ομφαλός της πόλης Facebook Twitter
Bright Lights Big City: Νυχτερινές όψεις της Ομόνοιας σε καρτ ποστάλ της εποχής
Ομόνοια, ο ομφαλός της πόλης Facebook Twitter
Δημήτρης Χαρισιάδης. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη.
Ομόνοια, ο ομφαλός της πόλης Facebook Twitter
Δημήτρης Χαρισιάδης. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη.
Φωτογραφία
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM
Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT

σχόλια

10 σχόλια
Αν δεν κανω λάθος η Πλατεια Ομονοιας γέμισε πλακάκια επι δημαρχειας Ντορας Μπακογιάννη!Η "διακοσμητικη" Δημαρχος Αθηναίων έκανε πολλα εργα τοτε,ενα άπο τα πολλα κ αυτο το εκτρωμα!!!
Έδειξα τις φωτογραφίες στην 8χρονη κόρη μου, λέγοντας της πως έτσι θυμάμαι την πλατεία Ομονοίας (είμαι 43 ετών). Έκπληκτη, μου απάντησε: "Είναι τέλεια! Γιατί είναι τόσο άσχημη τώρα, μπαμπά; Χαζοί την έφτιαξαν έτσι;". Τι να της απαντήσω τώρα; Για πείτε μου...
Ωραια τα συντριβανια, και ακομα πιο ωραιος ο δρομεας. ξερω οτι θα ακουστω γραφικη, αλλα.....λιγο πρασινο ρε παιδιααααααααααααα....κανα δεντρακι, να χαρει το ματακι μας, το παιδακι μας, και να ανασανουμε και λιγο.....Φυση....φτηνη, και απολυτως απαραιτητη!
συγγνώμη που θα σας πικράνω, αλλά και τότε πανάσχημη ήταν. Ούτε γραφική, ούτε και τολμηρά μοντέρνα, χωρίς ένα αρχιτεκτονικά ξεχωριστό στοιχείο, (το συντριβάνι; really?).. ένα τριτοκοσμικό κέντρο για μια τριτοκοσμική χώρα.
Από τότε που "έφυγε" το σιντριβάνι η πλατεία έχασε πολύ από την αισθητική της και τον αέρα της – τι έγινε σε αυτή την πόλη και μισήσαμε τόσο πολύ τα σιντριβάνια? Επίσης, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι οι φωτεινές επιγραφές νέον της εποχής είχανε μια πολύ καλή αισθητική και δίνανε μια κοσμοπολίτικη αύρα. Καμία σχέση με τις σημερινές επιγραφές ανά την Αθήνα.