Η σύγχρονη αρχιτεκτονική συναντά την αρχαία κινεζική φιλοσοφία στο νέο θέατρο της πόλης Xingtai Facebook Twitter
Συνδυάζοντας τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με την αρχαία Κινεζική φιλοσοφία, το πρότζεκτ θα σεβαστεί απόλυτα τις παραδόσεις μιας από τις παλιότερες πόλεις της Κίνας. Φωτο: plomp

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική συναντά την αρχαία κινεζική φιλοσοφία στο νέο θέατρο της πόλης Xingtai

1

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta, ύστερα από την πρόσφατη επιτυχία του σε διαγωνισμό, πρόκειται να αναλάβει τον σχεδιασμό του νέου μεγάλου θεάτρου της πόλης Xingtai στην Κίνα. Στόχος αυτού του πρότζεκτ είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος-ορόσημο για τα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη, που αποκτά, με την πάροδο των χρόνων, έναν πιο εκσυγχρονισμένο χαρακτήρα. 

Συνδυάζοντας τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με την αρχαία κινεζική φιλοσοφία, το πρότζεκτ θα σεβαστεί απόλυτα τις παραδόσεις μιας από τις παλιότερες πόλεις της Κίνας. «Η Xingtai κοιτάζει προς το μέλλον, ενώ παράλληλα παραμένει γειωμένη στην πλούσια ιστορία της» αναφέρει ο αρχιτέκτονας και ιδρυτής του Snøhetta, Κjetil Τrædal Τhorsen. «Το θέατρο αυτό είναι μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία που θα λειτουργήσει ως συνέχεια του πολιτισμού και της κουλτούρας της πόλης».

Tο θέατρο ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος για παραστάσεις από ολόκληρο τον κόσμο, θα απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και πρόκειται να αποτελέσει σημείο-ορόσημο τόσο για μελλοντικούς επισκέπτες όσο και για τους μόνιμους κατοίκους της Xingtai.

Βέβαια, ο συγκεκριμένος χώρος δεν θα αποτελεί αποκλειστικά και μόνο θέατρο, αλλά θα στεγάσει επίσης ένα μουσείο τεχνολογίας και επιστήμης, μια κυκλική πλατεία για τη διοργάνωση εκδηλώσεων κι ένα «οικολογικό πάρκο», δίνοντας έτσι στους επισκέπτες μια αρκετά μεγάλη ελευθερία κινήσεων και χώρου για να αλληλεπιδρούν και να είναι πιο δημιουργικοί. 

Παράλληλα, το κυκλικό σχήμα του εξωτερικού χώρου θα επιτρέπει στους επισκέπτες να θαυμάσουν το θέατρο από πολλές οπτικές, ενώ η είσοδός σε αυτόν τον εξωτερικό χώρο δεν θα απαιτεί εισιτήριο. 

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική συναντά την αρχαία κινεζική φιλοσοφία στο νέο θέατρο της πόλης Xingtai Facebook Twitter
Φωτο: plomp
Η σύγχρονη αρχιτεκτονική συναντά την αρχαία κινεζική φιλοσοφία στο νέο θέατρο της πόλης Xingtai Facebook Twitter
Φωτο: plomp

Η κινεζική φιλοσοφία από την οποία έχει εμπνευστεί το αρχιτεκτονικό ύφος του θεάτρου ονομάζεται «tian yuan di fang» κι αναφέρεται σε έναν κυκλικό ουρανό και μια τετράγωνη γη. Ο κυκλικός ουρανός αναπαριστά τα κινούμενα στοιχεία, όπως το φεγγάρι και τα αστέρια, ενώ η τετράγωνη γη τη σταθερότητα του εδάφους. 

Συγχρόνως, η κεραμική πρόσοψη του κτιρίου λειτουργεί, κατά κάποιον τρόπο, σαν φόρος τιμής στη μακρά ιστορία της πόλης πάνω στην πορσελάνη, διαχέοντας έτσι το φως στο εσωτερικό του κτιρίου. Ασφαλώς, στα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία του θεάτρου ανήκει και ο λαμπερός χώρος στην οροφή, που απέχει 22,5 μέτρα από το έδαφος.  

Τέλος, το θέατρο ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος για παραστάσεις από ολόκληρο τον κόσμο, θα απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και πρόκειται να αποτελέσει σημείο-ορόσημο τόσο για μελλοντικούς επισκέπτες όσο και για τους μόνιμους κατοίκους της Xingtai.

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική συναντά την αρχαία κινεζική φιλοσοφία στο νέο θέατρο της πόλης Xingtai Facebook Twitter
Φωτο: plomp
Η σύγχρονη αρχιτεκτονική συναντά την αρχαία κινεζική φιλοσοφία στο νέο θέατρο της πόλης Xingtai Facebook Twitter
Φωτο: plomp

Με πληροφορίες από design boom

Design
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ

σχόλια

1 σχόλια