Στα γυναικεία site την αποθεώνουν. Όμως, κριτικοί και ξένος Τύπος έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για τη νέα ταινία "To The Bone" με τη Λίλι Κόλινς και τον Κιάνου Ριβς. Φτάνουν στο σημείο να την αποκαλούν "πορνογραφική απεικόνιση μίας σοβαρότατης διαταραχής" που δεν είναι άλλη από τη νευρική ανορεξία.
Το ότι η ταινία θα έσπερνε τον διχασμό και θα γινόταν το σχετικό -και απαραίτητο εμπορικό buzz- στα social media φάνηκε από το τρέιλερ ήδη. Αυτό που ζουμάρει στην εξαιρετικά αδύνατη σπονδυλική στήλη μιας νεαρής γυναίκας, η οποία πανηγυρίζει για το ότι κατάφερε να μειώσει κι άλλο τις θερμίδες, θα μπορούσε να είναι μια ρεαλιστική απεικόνιση της καθημερινότητας μιας κοπέλας που πάσχει από νευρική ανορεξία.
Όμως, σύμφωνα με άρθρα του ξένου Τύπου που εδώ και μερικές μέρες ασκούν κριτική στη νέα ταινία του Netflix, η όποια καλή πρόθεση (σκηνοθετών και παραγωγών) ακυρώνεται από δύο βασικούς παράγοντες: από το γεγονός ότι η πρωταγωνίστρια έδωσε όντως μάχη πριν από μερικά χρόνια με τις διατροφικές διαταραχές κι από το ότι στην ταινία παρουσιάζεται μία ωραιοποιημένη εκδοχή της τρομακτικής αυτής κατάστασης. Η Κόλινς παρουσιάζεται αδύνατη μεν, αλλά εξαιρετικά όμορφη και η ταινία αδυνατεί να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο, να δείξει τις πραγματικές συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης: τα πεσμένα μαλλιά και δόντια, την αδυναμία να ανταποκριθεί κάποιος στις πιο απλές απαιτήσεις της καθημερινότητάς του, το συναισθηματικό και ψυχολογικό χάος που βιώνει μία κοπέλα που υποβάλει τον εαυτό της σε μία τέτοιου είδους συνθήκη.
Δεν είναι μια θαρραλέα ταινία, είναι επικίνδυνες εικόνες μαζεμένες, ειδικά για κάποιον που δίνει τη δική του μάχη με την ανορεξία, γράφουν από την άλλη τα social media, χαρακτηρίζοντας το όλο εγχείρημα ένα είδος χειροβομβίδας που σκάει σε όσους βρίσκονται ήδη στο στάδιο της αφομοίωσης του τι τους έχει συμβεί. Τα πρώτα στάδια της νόσου, όπως παρουσιάζονται από ηθοποιούς με ωραία ρούχα, αδύνατες σιλουέτες και την υπογράμμιση ότι έχουν το έλεγχο της κατάστασής τους, απλώς υπενθυμίζουν την ικανοποίηση εκείνων των πρώτων σταδίων.
Netflix's 'to the bone' is just a massive trigger to anyone with mental health problems or any form of eating disorder, it is not helpful
— morgan (@mxrganmc) June 20, 2017
Συν τοις άλλοις, το γεγονός ότι η ίδια η Κόλινς έχει δηλώσει ότι η ταινία ήταν και για την ίδια αναμέτρηση, με τον παλιό "ύπουλο εαυτό της, αυτόν που έλεγε ψέματα σε ανθρώπους που αγαπούσε για να φάει το φαγητό της", αντιμετωπίζεται από τους κριτικούς πολύ πολύ αυστηρά. Βέβαια, κάπου εδώ ας σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Netflix προκαλεί με τις σκηνές και το είδος της σκηνοθεσίας που εξυπηρετούν οι ταινίες του. Η σκηνή αυτοκτονίας μίας έφηβης στη μπανιέρα της στην ταινία "13 reasons why" πριν από λίγους μήνες είχε προκαλέσει επίσης αντιδράσεις για τον τρόπο που απεικονίζεται και τα μηνύματα που επικοινωνεί μία εφηβική αυτοκτονία.
Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους του εξωτερικού στις 14 Ιουλίου και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Marti Noxon, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων και της νεανικής -ωστόσο, αφελούς- επιτυχίας "Buffy the Vampire Slayer".
Με πληροφορίες από Dazed, Attn.com