«Έρημη Χώρα»: Ένα σύγχρονο ελληνικό νεο-γουέστερν στην πλατφόρμα του Ertflix

Έρημη Χώρα Facebook Twitter
Η σειρά «Έρημη Χώρα» είναι ένα οικογενειακό δράμα στη Βόρειο Ελλάδα του 2016, με κυρίαρχο φόντο ένα αγρόκτημα με άλογα, με κεντρικούς ήρωες έναν γέρο γαιοκτήμονα που οπλοφορεί, την άγνωστη εγγονή του και μια κοινωνική λειτουργό που προσπαθεί να τους ενώσει.
0

H «Έρημη Χώρα» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Γκικαπέππα, είναι η πρώτη παραγωγή του Ertflix, μια μίνι σειρά 8 επεισοδίων που θα προβληθεί αποκλειστικά στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ. Από την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023, τα πρώτα τέσσερα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα στο Ertflix.

Ήδη, η avant premiere των πρώτων δύο επεισοδίων της «Έρημης χώρας» στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εισέπραξε το πιο θερμό χειροκρότημα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Στην αρχή της φετινής χρονιάς η μίνι σειρά «Το βραχιόλι της φωτιάς» που είχε σκηνοθετήσει ο Γιώργος Γκικαπέππας, ένα οικογενειακό δράμα, μια σειρά εποχής για την περιπέτεια μιας οικογένειας Εβραίων της Θεσσαλονίκης από το 1917 έως το Ολοκαύτωμα, είχε μια ανθρωποκεντρική σκηνοθετική προσέγγιση που βασιζόταν κυρίως στη δουλειά του με τους ηθοποιούς, με κάμερα στον ώμο και έμφαση στα πρόσωπα για περισσότερη αμεσότητα. Μάλλον αυτή η προσέγγιση λειτούργησε. 

Έκανε πρεμιέρα δοκιμαστικά για μία εβδομάδα στην πλατφόρμα της δημόσιας τηλεόρασης και συγκέντρωσε πάνω από 1,1 εκατ. views εκείνη την εβδομάδα, με το 50% των θεατών (κυρίως πιο νεανικό κοινό) να την παρακολουθεί σε κινητά, tablets ή laptop.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε στην Ελλάδα, αν θέλουμε να μιμηθούμε κάτι απ’ έξω, είναι όχι να μιλάμε για υπερπαραγωγές, αλλά να γράφουμε καλύτερες ιστορίες και να δομούμε πιο ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Γιατί μια ιστορία, αν είναι δυνατή και καλοδουλεμένη, και με λιγότερα χρήματα να γυριστεί απ’ όσα θα ‘πρεπε, πάλι θα υπάρξει. 

«Αμέσως μετά πρότεινα την "Έρημη Χώρα" στη διοίκηση της ΕΡΤ, συμφωνήσαμε να προβληθεί αποκλειστικά στο Ertflix και να αποτελεί την πρώτη του παραγωγή. Οι καιροί αλλάζουν και οι συνήθειες των θεατών επίσης. Η δυνατότητα να δεις την ταινία ή τη σειρά που θες όταν εσύ το επιλέξεις άλλαξε τα δεδομένα. Οι πλατφόρμες είναι το ιδανικό περιβάλλον για μια μίνι σειρά γιατί έχεις τη δυνατότητα να τη δεις ολόκληρη ή με τις δόσεις που επιθυμείς, όποτε το επιλέξεις. Αυτό επηρεάζει και την κατασκευή μιας μίνι σειράς. Υπάρχει ενότητα και νιώθεις ότι γράφεις ένα έργο που τα μέρη του θα ακολουθούν το ένα το άλλο σαν να γυρίζεις σελίδες» λέει.

Έρημη Χώρα Facebook Twitter
Ο Γιώργος Γκικαπέππας δίνει οδηγίες στα γυρίσματα της σειράς.

Η ιδέα ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια ως ένα προσχέδιο για ταινία με ήρωα ένα παιδί που δεν ανήκει πουθενά. Αυτό το «πουθενά» ήταν η βασική ιδέα, η αίσθηση ότι ένας ήρωας είναι έκθετος σε ένα ανοίκειο περιβάλλον μετά από μια μεγάλη απώλεια, όπου το τραύμα βιώνεται ως απώλεια εσωτερικής πατρίδας.

Στην «Έρημη Χώρα», η Εύα, μια 11χρονη Ελληνορουμάνα με προβλήματα στην ομιλία, χάνει και τους δυο γονείς της την ίδια μέρα. Ο μόνος συγγενής της που μπορεί να αναλάβει την κηδεμονία της είναι ο Λουκάς, ο 70χρονος παππούς της, ένας σκληροτράχηλος αγρότης και κυνηγός που δεν την έχει δει ποτέ και αρνείται να τη γνωρίσει. Η Μαρίνα, μια 40χρονη κοινωνική λειτουργός με προβληματική προσωπική ζωή, φροντίζει τη σοκαρισμένη Εύα, γνωρίζει τον ερημίτη παππού της, και κόντρα σε όλους, που βλέπουν ότι ο Λουκάς, ο διαταραγμένος πιστολάς, είναι ένας εντελώς ακατάλληλος κηδεμόνας, η Μαρίνα προσπαθεί να φέρει αυτούς τους δύο ανθρώπους κοντά πιστεύοντας ότι εκεί βρίσκεται η σωτηρία τους.

Με τίτλο που παραπέμπει στην «Έρημη Χώρα» του Τ.Σ. Έλιοτ, η ιδέα της σειράς βασίζεται στην έρημη χώρα μέσα μας. Όλοι οι ήρωες, η μικρή Εύα μέσα στη σιωπή της, ο Λουκάς, ο παππούς της, αλλά και η Μαρίνα, η κοινωνική λειτουργός, φέρουν μια εσωτερική ερημιά, μια ορφάνια. Σαν να κρύφτηκαν όλοι σε ένα καταφύγιο που στην αρχή σε τρομάζει αλλά μετά γίνεται η φωλιά του άγριου ζώου. Κάποια στιγμή, η Μαρίνα βρίσκει την «Έρημη Χώρα» ανάμεσα σε βιβλία του πρόσφατα χαμένου πατέρα της, συνδέει στίχους της με τον μοναχικό και δυσπρόσιτο Λουκά και του χαρίζει το βιβλίο. Όταν εκείνος με τη σειρά του πολύ αργότερα το ξεφυλλίζει, συναντά σ’ αυτούς τους στίχους το παρελθόν του και τη δική του έρημη χώρα. 

«Ο Έλιοτ γράφει: "Δεν ήμουν ζωντανός, μήτε πεθαμένος, και δεν ήξερα τίποτε, κοιτάζοντας την καρδιά του φωτός, τη σιωπή". Αυτοί οι στίχοι, και όχι μόνον, αναγκάζουν τη Μαρίνα να κοιτάξει πέρα από το προφανές, τόσο μέσα σ’ αυτό τον σκληρό άνθρωπο όσο και στην εγγονή του που πάσχει από επιλεκτική αλαλία (μια αγχώδη φοβία για την ομιλία). Οπότε, χωρίς να το έχω σχεδιάσει, δανείστηκα τον μεταφρασμένο τίτλο του Σεφέρη και τον έδωσα στην ιστορία» λέει ο Γιώργος Γκικαπέππας. 

Μια σύγχρονη σειρά με στοιχεία γουέστερν

Έρημη Χώρα Facebook Twitter
Με τίτλο που παραπέμπει στην «Έρημη Χώρα» του Τ.Σ. Έλιοτ, η ιδέα της σειράς βασίζεται στην έρημη χώρα μέσα μας.

Η σειρά «Έρημη Χώρα» είναι ένα οικογενειακό δράμα στη Βόρειο Ελλάδα του 2016, με κυρίαρχο φόντο ένα αγρόκτημα με άλογα, με κεντρικούς ήρωες έναν γέρο γαιοκτήμονα που οπλοφορεί, την άγνωστη εγγονή του και μια κοινωνική λειτουργό που προσπαθεί να τους ενώσει, ανακαλύπτοντας ένα σκοτεινό παρελθόν όπου τα όπλα και η βία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Το σύγχρονο γουέστερν ως είδος δεν αφορά φυσικά το μακρινό Φαρ-Ουέστ με τους πιστολάδες που όριζαν τον νόμο με τα χέρια τους ως οι κατακτητές μιας νέας γης. Το σύγχρονο γουέστερν μιλάει για την άγρια δύση με εκδοχές και προεκτάσεις πέρα από τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών στις αμερικανικές στέπες. Το ύφος του γουέστερν (ή του νεο-γουέστερν αν θέλετε) αποτέλεσε ένα δραματουργικό πεδίο για ήρωες εξωαστικούς, που ζουν και παλεύουν στη γη και αποκτούν μια άλλη οντότητα, έξω από την άγρια δύση των πόλεων. 

«Αρκεί να θυμηθούμε το "True West" και το "Fool for Love" του Αμερικανού Sam Shepard, όπου βλέπουμε ένα σκηνικό οικογενειακού δράματος μακριά απ’ τη μεγαλούπολη. Οι ήρωες πετούν τα παραμορφωτικά στολίδια του αστικού πολιτισμού και γίνονται πιο αρχετυπικοί, με μια ιστορία από το παρελθόν να τους βαραίνει – μια ιστορία για την οποία πρέπει να πληρώσουν. Και γι’ αυτό οι ήρωες του είδους γίνονται και πιο τραγικοί» λέει ο σκηνοθέτης.

Στα γυρίσματα της σειράς, που κράτησαν 48 μέρες και περιλάμβαναν ατέλειωτες ώρες προβών, συμμετείχαν γύρω στα 50 άτομα, ηθοποιοί, τεχνικοί και μέλη της παραγωγής.

Έρημη Χώρα Facebook Twitter
Γιώργος Κέντρος (Λουκάς) και Δανάη Σκιάδη (Μαρίνα).

Μέσα σε μια πληθώρα ελληνικών σειρών, ο σκηνοθέτης μου επισημαίνει ότι πρέπει να σκεφτόμαστε με μια διακριτή διαφοροποίηση: άλλο οι μίνι σειρές και άλλο οι σειρές των εκατό και πλέον επεισοδίων. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, δύο εντελώς διαφορετικές δουλειές. Όταν συζητάμε για σειρές που βλέπουμε σε ξένες πλατφόρμες, μιλάμε για μίνι σειρές, και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο. Δεν παράγουν καθημερινές σειρές στο Netflix ή στο HBO. 

«Άκουσα επίσης πολύ συχνά φέτος για ελληνικές υπερπαραγωγές και για συγκρίσεις με σειρές ξένες κ.λπ. Λοιπόν, ακούστε, καμιά ελληνική σειρά δεν είναι υπερπαραγωγή. Ούτε οι καθημερινές βέβαια, αλλά ούτε και οι μίνι σειρές. Δεν υπάρχουν υπερπαραγωγές στην Ελλάδα. Τα χρήματα που δαπανώνται είναι αστεία σε σχέση με αυτά του εξωτερικού. Και προφανώς είναι γιατί ούτε τον ίδιο αριθμό θεατών έχουμε ούτε υπάρχει διεθνής διανομή. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε στην Ελλάδα, αν θέλουμε να μιμηθούμε κάτι απ’ έξω, είναι όχι να μιλάμε για υπερπαραγωγές, αλλά να γράφουμε καλύτερες ιστορίες και να δομούμε πιο ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Γιατί μια ιστορία, αν είναι δυνατή και καλοδουλεμένη, και με λιγότερα χρήματα να γυριστεί απ’ όσα θα ‘πρεπε, πάλι θα υπάρξει. Δεν υποστηρίζω ότι έτσι πρέπει να γίνεται, αλλά ας μάθουμε αρχικά να κάνουμε αυτό, ας ασχοληθούμε περισσότερο με τις ηρωίδες και τους ήρωες και τους ηθοποιούς που τους ερμηνεύουν, ας ασχοληθούμε σοβαρά με τη γλώσσα της αφήγησής μας, και όταν έρθουν τα σωστά χρήματα θα είναι καλοδεχούμενα». 

Έρημη Χώρα Facebook Twitter
Το σύγχρονο γουέστερν μιλάει για την άγρια δύση με εκδοχές και προεκτάσεις πέρα από τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών στις αμερικανικές στέπες.

«Έρημη Χώρα»

Πρεμιέρα: Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023

Παίζουν: Γιώργος Κέντρος (Λουκάς), Δανάη Σκιάδη (Μαρίνα), Γιώργος Καραμίχος (Μάνος), Άννα Μαρία Μαρινάκη (Εύα), Νίκος Αρβανίτης (Στέλιος), Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Χριστίνα), Γιώργος Γιαννόπουλος (Σερίφης), Χρήστος Κοντογεώργης (Μάρκος), Αλεξία Σαπρανίδου (Σοφία), Στέλιος Ξανθουδάκης (Χρήστος), Κίττυ Παϊταζόγλου (Στέλλα), Δημήτρης Αριανούτσος (Ανδρέας), Κωνσταντίνος Μαγκλάρας (Στράτος) και οι Ρουμάνοι ηθοποιοί Stefania Marola (Ντανιέλα), Carmen Ionescu (Ελένα), Mihai Dinvale (Βλαντ). 
Συμμετέχουν οι: Ντίνα Αβαγιανού, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Δημήτρης Τοπαλίδης, Αδελαΐδα Κατσίδε

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκικαπέππας
Φωτογραφία: Βασίλης Μουρίκης
Σκηνογράφος: Λαμπρινή Καρδαρά
Ενδυματολόγος: Aisha Diri
Μουσική: Δημήτρης Φριτζαλάς
Ήχος: Θεόφιλος Μποτονάκης
Μοντάζ: Σταύρος Σπανός
Casting: Σοφία Δημοπούλου, Φραγκίσκος Ξυδιανός
Παραγωγή: ERTFLIX
Διεύθυνση παραγωγής: Αθηνά Βοσινάκη
Οργάνωση παραγωγής: Ελισάβετ Χατζηνικολάου
Εκτέλεση παραγωγής: NEEDaFIXER

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ