Τα βιβλία φαντασίας του Βρετανού συγγραφέα, ακαδημαϊκού και φιλοσόφου Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν (1892-1973) έχουν διαβαστεί και αγαπηθεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, πριν αυτά γίνουν γνωστά σε ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό, μέσων των κινηματογραφικών τριλογιών «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και «Χόμπιτ» του σκηνοθέτη Πίτερ Τζάκσον.
Μόνο η συλλογή μυθικών ιστοριών «Το Σιλμαρίλλιον» δεν έχει ακόμα γυριστεί σε ταινία, δεν βρίσκεται καν στη σκέψη κάποιου παραγωγού ή σκηνοθέτη, ένα έργο ημιτελές, μία λογοτεχνική βίβλος φαντασίας, που οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι τόσο μεγαλειώδης και δύσκολη, που δεν μπορεί να μεταφερθεί στον κινηματογράφο.
Κάποια λίγα, διάσπαρτα, στοιχεία από το «Σιλμαρίλλιον» μπορούμε να παρατηρήσουμε στη νέα σειρά «The Lord of the Rings: The Rings of Power» (Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης), κάτι που μας δείχνει το τεράστιο και χαοτικό μέγεθος του σύμπαντος που «ύφανε» με τις λέξεις του ο Τόλκιν, η συνεισφορά του οποίου στον κόσμο των γραμμάτων, της γλωσσολογίας, των επιστημών, είναι ανεκτίμητη.
Συνέλαβε και έφτιαξε δικές του γλώσσες, με δικό τους συντακτικό και γραμματική, γλώσσες που μιλάνε τα ξωτικά και άλλοι λαοί που βρίσκουμε στα βιβλία του, ενώ παράλληλα βοήθησε να σωθούν νεκρές γλώσσες του παρελθόντος (μεσαιωνικά ουαλικά, γοτθικά, λομβαρδικά). Αλλά, κυρίως, μας έφερε κοντά σε έναν κόσμο φαντασίας, εκεί που θα θέλαμε να ταξιδέψουμε και εμείς, μακριά από την πεζή καθημερινότητα, δίπλα στον Φρόντο, τον Μπίλμπο, τον Λέγκολας, την Γκαλάντριελ, τον Γκίμλι και τον Άραγκορν.
Για να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά, με το σύμπαν του Τόλκιν να βρίθει από χιλιάδες διαφορετικούς χαρακτήρες, ονόματα και περιοχές, στο «The Lord of the Rings: The Rings of Power» βρισκόμαστε χρονικά στο λυκόφως της Δεύτερης Εποχής, κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν από τα γεγονότα της Τρίτης Εποχής, του «Χόμπιτ» και του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».
Μετά από πέντε χρόνια αναμονής, από τη στιγμή που τα Amazon Studios εξασφάλισαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, με ένα ποσό της τάξης των 250 εκατομμυρίων δολαρίων, το μεγάλο στοίχημα του αφεντικού της Amazon, Τζεφ Μπέζος, με άμεση εμπλοκή σε όλο το εγχείρημα από την αρχή, είναι η πιο πολυδάπανη τηλεοπτική παραγωγή στην ιστορία, με ένα μπάτζετ που ίσως ξεπεράσει και το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Ήδη, μιλάμε για μία σειρά που από τώρα έχουν ανακοινωθεί 5 σεζόν, με την πρώτη σεζόν να αποτελείται από 8 ωριαία επεισόδια και να κοστίζει λίγο κάτω από τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Απίστευτα νούμερα, που σίγουρα, γεννάνε και το ερώτημα: Άξιζε το όλο εγχείρημα;
Τα δύο πρώτα επεισόδια («A Shadow of the Past», «Adrift») της πρώτης σεζόν του «Rings of Power» κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα πριν από λίγες ώρες στο Amazon Prime Video και ακολουθούν οι πρώτες μας εντυπώσεις, με κάποια spoilers.
«Τίποτα δεν είναι κακό στην αρχή»
Αυτό ακούμε από μία αιθέρια γυναικεία φωνή, με τις πρώτες εικόνες να μας δείχνουν ανέμελα παιδιά να παίζουν στο γρασίδι και δίπλα σε ένα ρυάκι, στο παραδεισένιο βασίλειο Βάλινορ. Βρισκόμαστε στην Πρώτη Εποχή. Τίποτα δεν προμήνυε κάτι κακό. Εκεί, μαζί τους, η Γκαλάντριελ παιδί, φτιάχνει το δικό της χάρτινο καραβάκι και το αφήνει να το πάρει το ρυάκι. Θα δείξει τον δυναμικό της χαρακτήρα, όταν ένας φίλος της θα προσπαθήσει να βυθίσει το μικρό πλοίο. Η φωνή που αφηγείται την ιστορία είναι της Γκαλάντριελ.
Χρόνια αργότερα, ίσως χιλιάδες από αυτά, με τον χρόνο στα βιβλία του Τόλκιν να κυλάει διαφορετικά από τον δικό μας χρόνο, η Γκαλάντριελ έχει εξελιχθεί σαν ένα από τα πιο ισχυρά ξωτικά μαχήτριες. Τα Δύο Δέντρα του Βάλινορ, πηγή ζωής και φωτός, καταστράφηκαν από τις σκοτεινές δυνάμεις του Σκοτεινού Άρχοντα Μόργκοθ.
Τα ξωτικά, κάτοικοι του Βάλινορ, μαζί τους η Γκαλάντριελ και ο αδερφός της, Φίνροντ, αναγκάστηκαν να φύγουν για ένα άλλο βασίλειο, τη Μέση Γη, με τους δικούς του κινδύνους και παράξενα πλάσματα. Ο Φίνροντ σκοτώνεται αργότερα, μετά από μία μάχη με τον μάγο Σάουρον, πρώην πιστό υπηρέτη του Μόργκοθ και κατασκευαστή του πανίσχυρου Ενός Δαχτυλιδιού. Η Γκαλάντριελ, θα προσπαθήσει να βρει τα ίχνη του Σάουρον για να εκδικηθεί. Τον ψάχνει για αιώνες. Δεν γνωρίζει καν πού μπορεί να βρίσκεται και το μόνο στοιχείο που έχει είναι το σκοτεινό σύμβολό του, χαραγμένο για πάντα στο σώμα του νεκρού της αδερφού.
Αν με λίγες λέξεις θέλουμε να δώσουμε τη βασική πλοκή της σειράς, αυτή είναι: Η Γκαλάντριελ ψάχνει τον Σάουρον για να εκδικηθεί για τον θάνατο του αδερφού της. Μία ιστορία εκδίκησης. Μόνο που δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Για να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά, με το σύμπαν του Τόλκιν να βρίθει από χιλιάδες διαφορετικούς χαρακτήρες, ονόματα και περιοχές, στο «The Lord of the Rings: The Rings of Power» βρισκόμαστε χρονικά στο λυκόφως της Δεύτερης Εποχής, κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν από τα γεγονότα της Τρίτης Εποχής, του «Χόμπιτ» και του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».
Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που οι ουρανοί αρχίζουν και γίνονται ξανά παράξενοι και σκοτεινοί. Κάποιοι θεωρούν ότι το κακό έχει φύγει και τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει την ειρήνη στα βασίλεια, στα πλάσματα και στους κατοίκους της Μέσης Γης.
Στα δύο πρώτα επεισόδια θα γνωρίσουμε και μία σειρά από άλλους ήρωες που είμαστε σίγουροι ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων. Ίσως έρθουν και κοντά ο ένας με τον άλλον, σαν μία άλλη «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού».
Η καλόκαρδη Νόρι, της φυλής Χάρφουτ, αρχαίοι πρόγονοι των μικρόσωμων Χόμπιτ, που ζουν –σαν τα κουνέλια– στο μικρό τους πράσινο χωριό και αποφεύγουν επαφές με τρίτους. Μία τέτοια επαφή δεν θα την αποφύγει η Νόρι και η φίλη της, όπως και την πτώση ενός μετεωρίτη.
Ο Άροντιρ, από την άλλη, ένα ξωτικό αποσπασμένο στα νότια, ερωτεύεται την θνητή θεραπεύτρια Μπρόνγουιν. Ο γιος της δεύτερης βρίσκει ένα επικίνδυνο αντικείμενο που ίσως και αυτό παίξει σημαντικό ρόλο.
Επίσης, γνωρίζουμε τον Έλροντ, το Μισό Ξωτικό, που διαφωνεί με την Γκαλάντριελ σε πολλά ζητήματα και παίζει τον ρόλο ψυχρού πολιτικού, αλλά και τον μοναδικό Ντούριν, πρίγκιπα των νάνων στην υπόγεια πόλη Καζαντ-ντούμ με την «έξω καρδιά» γυναίκα του, πριγκίπισσα Ντίσα, καθώς και κάποιους ακόμα που θα ανακαλύψετε οι ίδιοι. Σίγουρα, στα επόμενα επεισόδια, αναμένουμε και νέους χαρακτήρες και ήρωες.
Οι συντελεστές
Οι δημιουργοί της σειράς, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Μπέζος –δεν είναι και λίγο να επενδύεις ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε μία τηλεοπτική παραγωγή αλλά και τι είναι μπροστά στα υπόλοιπα 152 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσία που έχεις;–, είναι οι νεοφερμένοι σεναριογράφοι Τζέι Ντι Πέιν και Πάτρικ ΜακΚέι, με κανένα από τα σενάρια που έχουν γράψει την τελευταία δεκαετία –οι δυο τους λειτουργούν σαν ομάδα– να μην έχει πάρει το «πράσινο φως» για κάποια κινηματογραφική ταινία ή σειρά. Αν η σειρά αποτύχει, ξέρετε πού θα δείχνουν όλα τα δάχτυλα, στους δύο σεναριογράφους και κυρίως σε αυτούς που τους επέλεξαν. Αλλά, όπως φαίνεται, δεν θα συμβεί αυτό.
Στα δύο πρώτα επεισόδια, σκηνοθέτης είναι ο Ισπανός Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα, που το 2007 μας έδωσε την υπέροχη ταινία τρόμου «Το Ορφανοτροφείο», από τις καλύτερες «ανατριχίλες» της περασμένης δεκαετίας.
Η Ουαλή ηθοποιός Μορφίντ Κλαρκ ενσαρκώνει περίφημα την Γκαλάντριελ, μία πραγματικά εξαιρετική περίπτωση ηθοποιού, με πολύ εκλεκτικές επιλογές σε κινηματογράφο και τηλεόραση («Dracula», «Saint Maud», «His Dark Materials»). Η Κέιτ Μπλάνσετ να κοιμάται ήσυχη. Το ξωτικό Άροντιρ, υποδύεται ο Πορτορικανός ηθοποιός Ίσμαελ Κρουζ Κόρντοβα («The Mandalorian», «Berlin Station»), μαζί με τους Ογουέιν Αρθουρ (Ντούριν), Ρόμπερτ Αραμάγιο (Έλροντ), Ναζανίν Μπονιάντι (Μπρόνγουιν), Τσάρλι Βίκερς (Χάλμπραντ) και Μαρκέλα Κάβενα (Νόρι), ανάμεσα σε άλλους.
Οι περισσότεροι από τους συντελεστές και ηθοποιούς είναι άγνωστοι. Μην ξεχνάμε ότι τα γυρίσματα της σειράς, με κάποιες καθυστερήσεις και εδώ λόγω της πανδημίας, ξεκίνησαν πριν από δυόμισι χρόνια, κρατώντας όλο αυτό το διάστημα μυστικότητα σε υπερβολικό βαθμό για τους ρόλους τους και άλλες λεπτομέρειες. Ακόμα και στις οντισιόν κανείς δεν γνώριζε για ποιον ρόλο προοριζόταν, η παραγωγή τα άφηνε όλα μέσα σε κάποια ασάφεια («θα παίζεις κάτι σαν ξωτικό»).
Η πρώτη γεύση
Μαγευτικά και εντυπωσιακά. Αυτές είναι οι πρώτες λέξεις που μου έρχονται, παρακολουθώντας τα δύο πρώτα ωριαία επεισόδια. Με βεβαιότητα θα τα δω ξανά τις επόμενες μέρες. Δύσκολο να πιστέψεις ότι όλο αυτό το θέαμα φτιάχτηκε για τη μικρή οθόνη, και ίσως θα σηματοδοτήσει την αρχή για κάτι νέο. Ο κόσμος και οι συνδρομητές θα το κρίνουν, αν και φαίνεται εξ αρχής ότι ήταν το απόλυτο vanity project, αυτό που ήθελε να κάνει ο Τζεφ Μπέζος για να γράψει τη δική του τηλεοπτική ιστορία (μην ξεχνάμε, πριν από λίγες μέρες έκανε πρεμιέρα το αντίπαλο δέος, η σειρά φαντασίας «House of the Dragon» της HBO, με ρεκόρ τηλεθέασης).
Μπορεί να μας ζαλίζουν τα νούμερα της παραγωγής, πόσο ακριβή είναι, αν σου αρέσει ή δεν σου αρέσει ο Μπέζος, η σειρά όμως δεν χάνει από καρδιά, συναίσθημα και ρυθμό. Τα πάντα βρίσκονται στη θέση τους, θέλεις να μάθεις τι θα απογίνουν και πώς θα πράξουν οι ήρωές μας στα επόμενα επεισόδια, ενώ σου μένει και μία μικρή όμορφη γεύση, χωρίς να αντιγράφει, από την πρώτη τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» του Πίτερ Τζάκσον, με τον υπόγειο κόσμο των Νάνων, τα Χάρφουτ που λες και βγήκαν από το Σάιρ, τα κουρέματα των Ξωτικών…
Σίγουρα έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις περί πιστότητας της σειράς πάνω στο έργο του Τόλκιν, αλλά αν είσαι freak and geek, λάτρης του φανταστικού, της καλής τηλεόρασης και έχεις ανοιχτό μυαλό, θα λατρέψεις την επιστροφή του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».
Η σειρά «The Lord of the Rings: The Rings of Power» προβάλλεται στη συνδρομητική πλατφόρμα Amazon Prime Video. Αν έχετε τη δυνατότητα και τον χρόνο, αξίζει να τη δείτε σε μία μεγάλη οθόνη και όχι από το λάπτοπ ή το κινητό σας.