«Quiet Life»: Η ψύχραιμη κάμερα του Αλέξανδρου Αβρανά φωτίζει ένα φλέγον θέμα

Quiet Life Facebook Twitter
Έχοντας αποκοπεί από τη γενέτειρα και με την αίσθηση του προσωρινού σε μια ξένη χωρα, η βία αποτελεί βασική παράμετρο της «Ήσυχης Ζωής».
0

ΩΣ ΣΠΑΝΙΑ ΨΥΧΟΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ διαταραχή, το σύνδρομο της παραίτησης αποτελεί μια περίπτωση ακραίας κατάθλιψης που οδηγεί σε σωματικό shutdown και πλήττει παιδιά, και κυρίως προσφυγόπουλα που απειλούνται με έναν ακόμη επώδυνο ξεριζωμό.

Τις συνέπειες του αληθινού όσο και απίστευτου γεγονότος της αόριστου χρόνου «στάσης» του σώματος και της παράλληλης άρνησης του μυαλού να αποδεχθεί τη ζοφερή πραγματικότητα εξετάζει δραματικά και ψύχραιμα ο Αλέξανδρος Αβρανάς στο «Quiet Life», μια διεθνή συμπαραγωγή γυρισμένη στο εξωτερικό, που διαγωνίζεται στο παράλληλο τμήμα Orizzonti του 81ου Φεστιβάλ Βενετίας, αλλά δεν περιορίζεται στην κλινική πλευρά του ζητήματος.

Αφού από τη βραβευμένη στη Βενετία για τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία πρώτου ανδρικού ρόλου «Miss Violence» μεσολάβησαν μια δεκαετία και δυο ταινίες που δεν τον αντιπροσωπεύουν απόλυτα, το «Quiet Life» είναι η επιστροφή του Αβρανά σε ένα πεδίο που προφανώς του ταιριάζει.

Φυσιολογικά περνά από τη δυσάρεστη ιατρική ζώνη, όταν το πρόβλημα ανακύπτει στο παιδί μιας οικογένειας Ρώσων που ζουν εδώ και καιρό στη Σουηδία και αιτούνται μόνιμης παραμονής στη χώρα, όπου μεγαλώνουν μέσα σε στρωτή καθημερινότητα οι δυο κόρες του ζευγαριού. Η αίτησή τους απορρίπτεται, με μια σχετικά σύντομη διορία ανατροπής της αρνητικής εισήγησης, εάν και εφόσον προσκομίσουν στοιχεία ικανά να δικαιολογήσουν τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Quiet Life Facebook Twitter
Ο Αβρανάς αντιμετωπίζει τη συνθήκη με το πρέπον ειρωνικό χιούμορ και επικεντρώνεται στην ουσιαστική, εκ των έσω μεταστροφή των γονιών, στα πρόθυρα μιας κρίσιμης απόφασης.

Έχοντας αποκοπεί από τη γενέτειρα και με την αίσθηση του προσωρινού σε μια ξένη χωρα, η βία αποτελεί βασική παράμετρο της «Ήσυχης Ζωής», στις σιωπηλές στιγμές εκκρεμότητας και φόβου, στις ρωγμές της μητρικής και της υιοθετημένης γλώσσας, στην ψυχρή εξουσία της πολιτισμένης δυτικής γραφειοκρατίας, ακόμη και στην αδέξια, συστηματική προσπάθεια ίασης του κοριτσιού που βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση, από μια ομάδα new age (πειραματικών) ειδικών, στη ζορισμένα χαμογελαστή συμπεριφορά και την επιβεβλημένα απαλή μεταχείριση των νεαρών ασθενών μιας αχαρτογράφητης νόσου.

Ο Αβρανάς αντιμετωπίζει τη συνθήκη με το πρέπον ειρωνικό χιούμορ και επικεντρώνεται στην ουσιαστική, εκ των έσω μεταστροφή των γονιών, στα πρόθυρα μιας κρίσιμης απόφασης.

Αφού από τη βραβευμένη στη Βενετία για τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία πρώτου ανδρικού ρόλου «Miss Violence» μεσολάβησαν μια δεκαετία και δυο ταινίες που δεν τον αντιπροσωπεύουν απόλυτα, το «Quiet Life» είναι η επιστροφή του Αβρανά σε ένα πεδίο που προφανώς του ταιριάζει, δηλαδή το πάντρεμα της κοινωνικής παθολογίας που τρέχει κάτω από τα κοινωνικά γεγονότα με τους ανθρώπινους φορείς της και τα ανύποπτα θύματά της, με εξαιρετικό κάστινγκ, ειδικά της 11χρονης που ανακρίνεται χειρουργικά από μια ανελέητη επιτροπή, η οποία κατάφερε να βγάλει παλικαρίσια τη σεκάνς σε δυο μόλις λήψεις. Ταυτόχρονα, υπογράφει μακράν την πιο αισιόδοξη ταινία του, με μια αναπάντεχη, ευπρόσδεκτη τρυφερότητα στο φινάλε.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Μυθολογίες / «Μου αρέσουν οι ιστορίες εκδίκησης στο σινεμά»: Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Από το φιλιππινέζικο σινεμά και τον Ζακ Τατί, μέχρι μια ταινία με μαχητές kung-fu που εξεγείρονται ενάντια στη γραφειοκρατία -και μία που τον ώθησε να ζητήσει από τη Marthe Keller να τον κάνει φίλο στο Facebook- η λίστα του φωτογράφου είναι γεμάτη εκπλήξεις.
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ