Σύμφωνα με τον αμερικανό δημοσιογράφο Steven Heller τα design blogs είναι τα νέα μουσεία.
Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά στην πραγματικότητα ο όγκος των σπάνιων μικροπραγμάτων -στα οποία συνήθως μόνο συλλέκτες δίνουν σημασία- που βρίσκεται online είναι εντυπωσιακός.
Εδώ και χρόνια ο Will Schofield, ένας μανιακός επισκέπτης βιβλιοθηκών ολόκληρου του κόσμου και συλλέκτης των πιο ιδιαίτερων και σπάνιων εικονογραφήσεων κάθε είδους, προέλευσης και εποχής, προσφέρει απλόχερα μέσα από το προσωπικό του blog (50 Watts) μία ματιά στους πιο δυσεύρετους ή ακόμα και εντελώς ξεχασμένους θησαυρούς της τέχνης του illustration.
Μέσα από ένα αρχείο χιλιάδων εικόνων, ένα πραγματικό "μουσείο" της ιστορίας της γραφιστικής, αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στην πιο αγνή και αγχολυτική - για τον θεατή- μορφή εικονογραφίας: Αυτήν των παιδικών βιβλίων.
Ένας κόσμος παράλληλος από τον πραγματικό, όπου όλα είναι πιθανά αρκεί να μπορούν να ζωγραφιστούν. Σουρεαλισμός, φαντασία, και στις περισσότερες περιπτώσεις εκπληκτική τέχνη.
Παρακάτω ξεχωρίσαμε μία μία πενήντα από τις πιο ιδιαίτερες παιδικές εικονογραφήσεις από μία άλλη εποχή- από τις αρχές ακόμα του 19ου αιώνα μέχρι την αυγή του 21ου, και από κάθε σχεδόν γωνιά του κόσμου.
Ένα ποστ συλλεκτικό, μέχρι το τέλος του οποίου θα έχετε μεταφερθεί σε έναν άλλο κόσμο.
Οπτικός θησαυρός.
Δείτε καλύτερα τις εικόνες σε προβολή πλήρους οθόνης κάνοντας κλικ πάνω τους
Feuerzeug είναι ο αναπτήρας ή καλύτερα λόγω της εποχής που διαδραματίζεται το παραμύθι, το τσακμάκι (και όχι Πυριτιδαποθήκη). Στο βιβλίο με την εικονογράφηση των σκύλων με τα μεγάλα μάτια, ένας πρώην στρατιώτης αναγκάζεται από μια μάγισσα να ανακτήσει για λογαριασμό της ένα τσακμάκι που ανάβοντας το, καλεί κανείς 3 μεγάλα σκυλιά με μεγάλα μάτια που πραγματοποιούν επιθυμίες. Μεταξύ άλλων και να τον σώσουν από την κρεμάλα μιας και ζήτησε ως τελευταία επιθυμία να καπνίσει. Η ιστορία με διαφορετική εικονογράφηση, βρίσκεται στο 13ο τεύχος της σειράς Άμπρα Κατάμπρα και το αφηγείται μοναδικά η Κάτια Δανδουλάκη στην συνοδευτική κασέτα/cd.
σχόλια