Πίσω από ένα παράθυρο της Χάρητος στο Κολωνάκι, ένας εσωτερικός κήπος μοιάζει να έχει κίνηση, και ας μην αποτελείται από τίποτα ζωντανό. Στην υπερυψωμένη βιτρίνα του καταστήματος ενός brand αφιερωμένου στην art de la table, αντί να φιγουράρουν τραπεζομάντιλα με ζωηρά patterns και χειροποίητα πιάτα, η πρώτη εικόνα είναι μια σειρά από έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών με διαφορετικές αφετηρίες.
Τα έργα αυτά δεν μαρτυρούν τι μπορούμε να αγοράσουμε εκεί. Από τη βιτρίνα ξεπροβάλλει ένα μεγάλο σε διάσταση και φτιαγμένο από ορείχαλκο φωτιστικό, που δίνει με τις γραμμές του την αίσθηση μιας ελαφρότητας την οποία θα μπορούσες να συγκρίνεις με μια κίνηση χορευτική. Υπάρχει ακόμα ένα τέτοιο φωτιστικό μέσα στο κατάστημα: και τα δυο έχουν την υπογραφή του Michael Anastassiades και αποτελούνται από σφαίρες, που είναι αναπόσπαστο μέρος της σχεδιαστικής του γλώσσας. Ο γλυπτικός κήπος που δεσπόζει στο κατάστημα Crini & Sophia είναι μια έμπνευση του Σωκράτη Σωκράτους, που έχει δημιουργήσει μοναδικές βιτρίνες στο παρελθόν για την Hermès.
«Μετά από μια σύντομη αλλά όμορφη συζήτηση που είχαμε (σ.σ. με τον Σωκράτη Σωκράτους) γύρω από τους πίνακες του Ανρί Ρουσό, σε πέντε λεπτά ήξερε ακριβώς τι ήθελε να δημιουργήσει. Είχε μόλις επισκεφθεί τον Αμαζόνιο, είχε μελετήσει λουλούδια και φυτά που αποτέλεσαν τελικά την έμπνευση για τα λουλούδια του κήπου του Crini & Sophia», όπως μου περιγράφει η δημιουργός του brand Μάγια Ζαφειροπούλου-Μαρτίνου. Το έργο αυτό είναι φτιαγμένο από μέταλλο, και σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς κάτι τόσο λεπτομερές και οργανικό μπορεί να είναι φτιαγμένο από ένα υλικό τόσο σκληρό. Τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι βαφές αυτοκινήτων, που δίνουν στα λουλούδια και τις λεπτομέρειες ένταση.
«Το ενδιαφέρον είναι πως οι τρεις καλλιτέχνες δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, όμως τα έργα τους συνομιλούν και βρίσκονται σε πλήρη αρμονία, εκφράζοντας παράλληλα το ταλέντο και την έμπνευση του καθενός ξεχωριστά».
Τα γλυπτικά και ανθισμένα έργα του Σωκράτη Σωκράτους δεσπόζουν στο κατάστημα, ενώ η κορυφαία Ελληνίδα κεραμίστρια Ελένη Βερναδάκη έχει σχεδιάσει για τον χώρο ένα τραπέζι-γλυπτό που όλη του η μαεστρία βρίσκεται στη βάση του. «Σε μια συζήτηση μαζί της ήταν κατηγορηματική ότι ο Σωκράτης είναι ο μόνος που θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν κήπο για το παράθυρο του μαγαζιού. Ο ίδιος ο Σωκράτης με διαβεβαίωσε πως θα αναλάβει το έργο και θα το φέρει εις πέρας. Όταν τον παρακάλεσα έστω να δω κάποιο προσχέδιο, μου έδειξε τα λουλούδια που είχε φωτογραφίσει από το ταξίδι του στον Αμαζόνιο, και αμέσως οι εικόνες των φυτών, τα χρώματά τους μού ήταν αρκετά. Ακόμη και σήμερα, μετά από τόσον καιρό που το έργο αυτό υπάρχει στο κατάστημα, με μεταφέρει σε μαγικούς κόσμους». Το παράθυρο πίσω από το έργο αφήνει το φως να περνάει μέσα από τα γλυπτά και να δημιουργεί σκιές, αποκαλύπτοντας έτσι τα διαφορετικά «πρόσωπα» του κήπου που μεταβάλλονται συνεχώς μέσα στη μέρα. «Και αυτό σου δίνει την αίσθηση πως ο κήπος αυτός είναι ζωντανός».
Ο πάγκος της Ελένης Βερναδάκη είναι μεταλλικός και παρά τα απλά του υλικά δημιουργεί την ανάγκη στον επισκέπτη να τον εξερευνήσει, τον κατευθύνει γύρω του με τις πτυχώσεις του. Η βάση του έρχεται σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευθείες γραμμές του, καμπυλώνει και επιτρέπει στο φως να δημιουργήσει πτυχώσεις λες και πρόκειται για ύφασμα.
«Το ενδιαφέρον είναι πως οι τρεις καλλιτέχνες δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, όμως τα έργα τους συνομιλούν και βρίσκονται σε πλήρη αρμονία, εκφράζοντας παράλληλα το ταλέντο και την έμπνευση του καθενός ξεχωριστά», όπως λέει η Μάγια Ζαφειροπούλου-Μαρτίνου, η οποία συνεργάζεται με σχεδιαστές και καλλιτέχνες προκειμένου να δημιουργήσει τα πολύχρωμα σχέδια του brand της. Από τα μαξιμαλιστικά φλοράλ μέχρι τα εμπνευσμένα από ταπισερί μοτίβα, τα σχέδια του Crini & Sophia συνυπάρχουν με τα παραπάνω έργα τέχνης στο κατάστημα του Κολωνακίου.
Η αλήθεια είναι πως η art de la table έχει αναδειχθεί σε νέα τάση και σε αυτήν ανταποκρίνεται και η δουλειά του Crini & Sophia. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας μείναμε πολύ στο σπίτι και κάπως έτσι ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τρόπους να το ανανεώσουμε, να το μετατρέψουμε ακόμα και σε έναν χώρο με εκπλήξεις. Ένα τραπεζομάντιλο μπορεί να μοιάζει κάτι τόσο απλό, όμως μπορεί να σου αλλάξει τη διάθεση. Αν τρως σε ένα τραπεζομάντιλο το οποίο τη μία μέρα είναι κόκκινο με λουλούδια και την άλλη είναι art deco με σχήματα, έχεις αμέσως δημιουργήσει δύο διαφορετικά σκηνικά – και οι συνδυασμοί είναι ατέλειωτοι, με τα πιάτα, τα ποτήρια, τα μαχαιροπήρουνα, το φαγητό, τα χρώματα των λουλουδιών. Έτσι λοιπόν νομίζω πως η art de la table κυριαρχεί αυτήν τη στιγμή, καθώς μετέτρεψε το απλό τραπέζι σε έναν χώρο δημιουργίας, σε έναν καμβά γύρω από τον οποίο μοιραζόμαστε στιγμές με τους δικούς μας ανθρώπους και τις μικρές ιστορίες που θέλουμε να πούμε με τον στολισμό του».
Χάρητος 9, Κολωνάκι, 2107258586