Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών  Facebook Twitter
Ο γλυπτικός κήπος που δεσπόζει στο κατάστημα του Crini & Sophia είναι μια έμπνευση του Σωκράτη Σωκράτους.
0

Πίσω από ένα παράθυρο της Χάρητος στο Κολωνάκι, ένας εσωτερικός κήπος μοιάζει να έχει κίνηση, και ας μην αποτελείται από τίποτα ζωντανό. Στην υπερυψωμένη βιτρίνα του καταστήματος ενός brand αφιερωμένου στην art de la table, αντί να φιγουράρουν τραπεζομάντιλα με ζωηρά patterns και χειροποίητα πιάτα, η πρώτη εικόνα είναι μια σειρά από έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών με διαφορετικές αφετηρίες.

Τα έργα αυτά δεν μαρτυρούν τι μπορούμε να αγοράσουμε εκεί. Από τη βιτρίνα ξεπροβάλλει ένα μεγάλο σε διάσταση και φτιαγμένο από ορείχαλκο φωτιστικό, που δίνει με τις γραμμές του την αίσθηση μιας ελαφρότητας την οποία θα μπορούσες να συγκρίνεις με μια κίνηση χορευτική. Υπάρχει ακόμα ένα τέτοιο φωτιστικό μέσα στο κατάστημα: και τα δυο έχουν την υπογραφή του Michael Anastassiades και αποτελούνται από σφαίρες, που είναι αναπόσπαστο μέρος της σχεδιαστικής του γλώσσας. Ο γλυπτικός κήπος που δεσπόζει στο κατάστημα Crini & Sophia είναι μια έμπνευση του Σωκράτη Σωκράτους, που έχει δημιουργήσει μοναδικές βιτρίνες στο παρελθόν για την Hermès

«Μετά από μια σύντομη αλλά όμορφη συζήτηση που είχαμε (σ.σ. με τον Σωκράτη Σωκράτους) γύρω από τους πίνακες του Ανρί Ρουσό, σε πέντε λεπτά ήξερε ακριβώς τι ήθελε να δημιουργήσει. Είχε μόλις επισκεφθεί τον Αμαζόνιο, είχε μελετήσει λουλούδια και φυτά που αποτέλεσαν τελικά την έμπνευση για τα λουλούδια του κήπου του Crini & Sophia», όπως μου περιγράφει η δημιουργός του brand Μάγια Ζαφειροπούλου-Μαρτίνου. Το έργο αυτό είναι φτιαγμένο από μέταλλο, και σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς κάτι τόσο λεπτομερές και οργανικό μπορεί να είναι φτιαγμένο από ένα υλικό τόσο σκληρό. Τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι βαφές αυτοκινήτων, που δίνουν στα λουλούδια και τις λεπτομέρειες ένταση. 

«Το ενδιαφέρον είναι πως οι τρεις καλλιτέχνες δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, όμως τα έργα τους συνομιλούν και βρίσκονται σε πλήρη αρμονία, εκφράζοντας παράλληλα το ταλέντο και την έμπνευση του καθενός ξεχωριστά».

Τα γλυπτικά και ανθισμένα έργα του Σωκράτη Σωκράτους δεσπόζουν στο κατάστημα, ενώ η κορυφαία Ελληνίδα κεραμίστρια Ελένη Βερναδάκη έχει σχεδιάσει για τον χώρο ένα τραπέζι-γλυπτό που όλη του η μαεστρία βρίσκεται στη βάση του. «Σε μια συζήτηση μαζί της ήταν κατηγορηματική ότι ο Σωκράτης είναι ο μόνος που θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν κήπο για το παράθυρο του μαγαζιού. Ο ίδιος ο Σωκράτης με διαβεβαίωσε πως θα αναλάβει το έργο και θα το φέρει εις πέρας. Όταν τον παρακάλεσα έστω να δω κάποιο προσχέδιο, μου έδειξε τα λουλούδια που είχε φωτογραφίσει από το ταξίδι του στον Αμαζόνιο, και αμέσως οι εικόνες των φυτών, τα χρώματά τους μού ήταν αρκετά. Ακόμη και σήμερα, μετά από τόσον καιρό που το έργο αυτό υπάρχει στο κατάστημα, με μεταφέρει σε μαγικούς κόσμους». Το παράθυρο πίσω από το έργο αφήνει το φως να περνάει μέσα από τα γλυπτά και να δημιουργεί σκιές, αποκαλύπτοντας έτσι τα διαφορετικά «πρόσωπα» του κήπου που μεταβάλλονται συνεχώς μέσα στη μέρα. «Και αυτό σου δίνει την αίσθηση πως ο κήπος αυτός είναι ζωντανός». 

Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών  Facebook Twitter
H κορυφαία Ελληνίδα κεραμίστρια Ελένη Βερναδάκη έχει σχεδιάσει για τον χώρο ένα τραπέζι-γλυπτό που όλη του η μαεστρία βρίσκεται στη βάση του.
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών  Facebook Twitter
Από τα μαξιμαλιστικά φλοράλ μέχρι τα εμπνευσμένα από ταπισερί μοτίβα, τα σχέδια του Crini & Sophia συνυπάρχουν με τα παραπάνω έργα τέχνης στο κατάστημα του Κολωνακίου. 

Ο πάγκος της Ελένης Βερναδάκη είναι μεταλλικός και παρά τα απλά του υλικά δημιουργεί την ανάγκη στον επισκέπτη να τον εξερευνήσει, τον κατευθύνει γύρω του με τις πτυχώσεις του. Η βάση του έρχεται σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευθείες γραμμές του, καμπυλώνει και επιτρέπει στο φως να δημιουργήσει πτυχώσεις λες και πρόκειται για ύφασμα.

«Το ενδιαφέρον είναι πως οι τρεις καλλιτέχνες δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, όμως τα έργα τους συνομιλούν και βρίσκονται σε πλήρη αρμονία, εκφράζοντας παράλληλα το ταλέντο και την έμπνευση του καθενός ξεχωριστά», όπως λέει η Μάγια Ζαφειροπούλου-Μαρτίνου, η οποία συνεργάζεται με σχεδιαστές και καλλιτέχνες προκειμένου να δημιουργήσει τα πολύχρωμα σχέδια του brand της. Από τα μαξιμαλιστικά φλοράλ μέχρι τα εμπνευσμένα από ταπισερί μοτίβα, τα σχέδια του Crini & Sophia συνυπάρχουν με τα παραπάνω έργα τέχνης στο κατάστημα του Κολωνακίου. 

Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών  Facebook Twitter
Η αλήθεια είναι πως η art de la table έχει αναδειχθεί σε νέα τάση και σε αυτήν ανταποκρίνεται και η δουλειά του Crini & Sophia.
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών  Facebook Twitter
Αν τρως σε ένα τραπεζομάντιλο το οποίο τη μία μέρα είναι κόκκινο με λουλούδια και την άλλη είναι art deco με σχήματα, έχεις αμέσως δημιουργήσει δύο διαφορετικά σκηνικά.

Η αλήθεια είναι πως η art de la table έχει αναδειχθεί σε νέα τάση και σε αυτήν ανταποκρίνεται και η δουλειά του Crini & Sophia. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας μείναμε πολύ στο σπίτι και κάπως έτσι ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τρόπους να το ανανεώσουμε, να το μετατρέψουμε ακόμα και σε έναν χώρο με εκπλήξεις. Ένα τραπεζομάντιλο μπορεί να μοιάζει κάτι τόσο απλό, όμως μπορεί να σου αλλάξει τη διάθεση. Αν τρως σε ένα τραπεζομάντιλο το οποίο τη μία μέρα είναι κόκκινο με λουλούδια και την άλλη είναι art deco με σχήματα, έχεις αμέσως δημιουργήσει δύο διαφορετικά σκηνικά – και οι συνδυασμοί είναι ατέλειωτοι, με τα πιάτα, τα ποτήρια, τα μαχαιροπήρουνα, το φαγητό, τα χρώματα των λουλουδιών. Έτσι λοιπόν νομίζω πως η art de la table κυριαρχεί αυτήν τη στιγμή, καθώς μετέτρεψε το απλό τραπέζι σε έναν χώρο δημιουργίας, σε έναν καμβά γύρω από τον οποίο μοιραζόμαστε στιγμές με τους δικούς μας ανθρώπους και τις μικρές ιστορίες που θέλουμε να πούμε με τον στολισμό του». 

Χάρητος 9, Κολωνάκι, 2107258586

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ