Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, η πολυαναμενόμενη SkyPool –η μεγαλύτερη ελεύθερη διάφανη πισίνα στον κόσμο– άνοιξε επίσημα στο Embassy Gardens που βρίσκεται στη νέα hot περιοχή του Λονδίνου, το Nine Elms. Στην περιοχή μετακόμισαν και η πρεσβεία των ΗΠΑ αλλά και η Apple δίνοντας τον τόνο ότι εδώ πρόκειται για τη νέα αστική συνοικία στη νότια όχθη του Λονδίνου, με θέα τον ποταμό Τάμεση προς το Chelsea και το Kensington.
Πράσινα μονοπάτια και 1.982 νέα σπίτια δίπλα σε καταστήματα, καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, επιχειρηματικούς χώρους, ένα ξενοδοχείο 100 κλινών, ένα κέντρο υγείας, παιδικές χαρές και αθλητικά γήπεδα είναι το δέλεαρ για όσους αποφασίσουν να μετακομίσουν στην περιοχή. Ακόμα καλύτερα, όσοι θέλουν να έχουν θέα στην ουράνια πισίνα θα πρέπει να υπολογίσουν ότι τα διαμερίσματα ξεκινούν από ένα εκατομμύριο στερλίνες, που είναι η ετήσια τιμή ενοικίου για ένα διαμέρισμα 2 δωματίων.
Σε ύψος 35 μέτρων από τη γη, με μήκος 25 μέτρα, η πισίνα συνδέει τις δυο πολυτελείς πολυκατοικίες στο ύψος του 10ου ορόφου ως γέφυρα και επιτρέπει στους κατοίκους να κολυμπούν ανάμεσα σε δύο κτίρια με θέα στο London Eye και στο Westminster Palace.
Το στούντιο αρχιτεκτονικής HAL που τη δημιούργησε εξολοκλήρου από ακρυλικά πάνελ, τη χαρακτηρίζει ως την πρώτη στον κόσμο, που δίνει μια «αίσθηση διασκέδασης» στους ανθρώπους για να κάνουν «μια βουτιά όπως δεν έχουν ξανακάνει ποτέ».
Σε ύψος 35 μέτρων από τη γη, με μήκος 25 μέτρα, η πισίνα συνδέει τις δυο πολυτελείς πολυκατοικίες στο ύψος του 10ου ορόφου ως γέφυρα και επιτρέπει στους κατοίκους να κολυμπούν ανάμεσα σε δύο κτίρια με θέα στο London Eye και στο Westminster Palace.
Ωστόσο, το έργο προκάλεσε διαμάχες επειδή η πισίνα δεν είναι προσβάσιμη στους κατοίκους εντός των δυο δομών που έχουν πιο φθηνές κατοικίες. Ο κριτικός της αρχιτεκτονικής της Financial Times, Edwin Heathcote, χαρακτήρισε την πισίνα «μια καταστροφή που έχει ήδη συμβεί», ενώ ο κριτικός αρχιτεκτονικής του Guardian, Oliver Wainwright έγραψε στο Twitter: «Υπενθύμιση ότι σε κάτοικους που ζουν σε κοντινές κατοικίες αυτής της περιοχής και των οποίων τα παράθυρα βλέπουν κατευθείαν στην πισίνα, δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτή».
Σύμφωνα με τον Guardian, στους κατοίκους των φθηνών κατοικιών εντός του μπλοκ δεν έχει επιτραπεί η πρόσβαση στην πισίνα ή σε άλλες ανέσεις και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να πληρώσουν επιπλέον για να τα χρησιμοποιήσουν. Επίσης η είσοδος στις κατοικίες αυτές γίνεται από ξεχωριστές πόρτες, γνωστές ως «φτωχές πόρτες» που κάνουν τους κατοίκους «να αισθάνονται κατώτεροι».
Παρά τις αντιρρήσεις για την πρόσβαση κανένας δεν μπορεί να έχει αντίρρηση ότι η Sky Pool έχει κάτι το μαγικό: οι κολυμβητές μπορούν να δουν το έδαφος και οι θεατές από το έδαφος μπορούν μέσα από την πισίνα να δουν τον ουρανό.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι αυτά από τα οποία κατασκευάζονται τα μεγαλύτερα ενυδρεία στον κόσμο. Οι κατασκευαστές και οι υπεύθυνοι ανάπτυξης της περιοχής καθώς και τα ακριβά μεσιτικά γραφεία κατάφεραν τον στόχο τους πουλώντας το υδάτινο όνειρο που αιωρείται στον ουρανό και το Nine Elms έχει γίνει το πρώτο μετά την πανδημία πολυσυζητημένο έργο του Λονδίνου, με χιλιάδες να φτάνουν στην περιοχή για να πιούν καφέ και να χαζέψουν τους φιλόδοξους και λαμπρούς κολυμβητές να επιπλέουν σχεδόν στον αέρα, σε μια πανοραμική θέα.