Η γη κόβεται στα δύο, για ένα συγκλονιστικό μνημείο

Η γη κόβεται στα δύο, για ένα συγκλονιστικό μνημείο Facebook Twitter
4

[Από τον Θανάση Χαραμή]

Η γη κόβεται στα δύο, για ένα συγκλονιστικό μνημείο Facebook Twitter

Στις 22 Ιουλίου 2011 όλος ο πλανήτης είχε στρέψει το παγωμένο βλέμμα του σε ένα μικρό νησάκι στην Νορβηγία. Πριν από εκείνη την ημέρα ελάχιστοι άνθρωποι είχαν ξανακούσει για την Ουτόγια. Ο μακελάρης Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ φρόντισε να κάνει το μέρος διάσημο για τον πιο θλιβερό λόγο, βάφοντας το κυριολεκτικά με το αίμα 69 ανθρώπων. Λίγες ώρες πριν είχε σκοτώσει 8 ακόμη ανθρώπους με εκρηκτικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο έξω από κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Όσλο.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός συγκλονιστικού και γεμάτο αναφορές μνημείου το οποίο οραματίστηκε ο Σουηδός καλλιτέχνης Jonas Dahlberg. Το σχέδιο του επιλέχθηκε ανάμεσα σε 300 συμμετοχές από σχεδιαστές όλου του κόσμου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2015, λίγο πριν μια ακόμη θλιβερή επέτειο.

Η γη κόβεται στα δύο, για ένα συγκλονιστικό μνημείο Facebook Twitter
Η γη κόβεται στα δύο, για ένα συγκλονιστικό μνημείο Facebook Twitter

Ο καλλιτέχνης θα δημιουργήσει μια εγκάρσια τομή στην άκρη της χερσονήσου Sørbråten που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το νησί και θα σκάψει μια "πληγή" πλάτους , 5 μέτρων στη γη. Οι επισκέπτες δεν θα μπορούν να περάσουν ή να αγγίξουν το αποκομμένο άκρο, αλλά θα μπορούν από ένα άνοιγμα να διαβάσουν τα ονόματα των θυμάτων στην απέναντι πλευρά.

Το κομμάτι γης που θα αφαιρεθεί θα μεταφερθεί και θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του δεύτερου μνημείου στο Όσλο, εκεί όπου από την έκρηξη βόμβας βρήκαν τον θάνατο τα υπόλοιπα θύματα του Μπρέιβικ. Μαζί με το χώμα θα μεταφερθούν και τα δέντρα που υπάρχουν στο σημείο ώστε να υπάρχει μια ζωντανή σύνδεση των δύο σημείων. Ο καλλιτέχνης δήλωσε πως θέλει να χρησιμοποιήσει την φύση για να ερμηνεύσει την απώλεια, τον πόνο και τις πληγές που δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ, με δραματικό τόνο. Ο αναπάντεχος τρόπος με τον οποίο οι επισκέπτες θα έρχονται σε επαφή με το χώρισμα θα αποτυπώνει ακριβώς την ημέρα που ξαφνικά οι ζωές τόσων ανθρώπων χάθηκαν και που δεκάδες οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος.

Η γη κόβεται στα δύο, για ένα συγκλονιστικό μνημείο Facebook Twitter
Η γη κόβεται στα δύο, για ένα συγκλονιστικό μνημείο Facebook Twitter
Η γη κόβεται στα δύο, για ένα συγκλονιστικό μνημείο Facebook Twitter
Η γη κόβεται στα δύο, για ένα συγκλονιστικό μνημείο Facebook Twitter
Η γη κόβεται στα δύο, για ένα συγκλονιστικό μνημείο Facebook Twitter
Design
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Design / Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners Architecture, μας ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ το οποίο θυμίζει τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, με τη φύση πανταχού παρούσα
THE LIFO TEAM
H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.

σχόλια

4 σχόλια
αρχιτεκτονικά και μόνο έχει μεγάλο ενδιαφέρον.νοηματικά όμως δεν συμβαδίζει με το γεγονός που υποτίθεται ότι συμβολίζει. από ένα σημείο και μετά, αποκτά τελείος άλλο νόημα.
Πολύ σοβαρό και συμβολικό σχέδιο,ήλπιζα βέβαια με το κομμάτι γης που θα έπαιρναν από το νήσι να πλάκωναν από κάτω το παλικάρι μας και ας φύτευαν και τα δέντρα από πανω.Τότε θα ολοκληρωθεί η ερμηνεία της απώλειας.