Μια διαδραστική στάση λεωφορείου που ειδοποιεί με φως και ήχους τους επιβάτες που περιμένουν

Μια διαδραστική στάση λεωφορείου που ειδοποιεί με φως και ήχους τους επιβάτες που περιμένουν Facebook Twitter
Η στάση βρίσκεται στην πόλη Ουμέα της Σουηδίας και σχεδιάστηκε ακριβώς για να βελτιώσει τις συνθήκες αναμονής των επιβατών που χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες σε μια περιοχή με ακραίες καιρικές συνθήκες. Φωτο: Samuel Pettersson
0

Το στούντιο αρχιτεκτονικής Rombout Frieling Lab συνεργάστηκε με το Research Institutes της Σουηδίας για την κατασκευή της λεγόμενης «Station of Being», μιας πρωτότυπης, διαδραστικής στάσης λεωφορείου στον Αρκτικό Κύκλο της Σουηδίας, που χρησιμοποιεί ήχο και φως για να ειδοποιεί τους επιβάτες που περιμένουν, όταν έρχεται το λεωφορείο τους. 

Η στάση βρίσκεται στην πόλη Ουμέα της Σουηδίας και σχεδιάστηκε ακριβώς για να βελτιώσει τις συνθήκες αναμονής των επιβατών που χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες, σε μια περιοχή με ακραίες καιρικές συνθήκες. Ο λόγος, φυσικά, που χρησιμοποιούνται το φώτα και οι ήχοι για να ειδοποιούνται οι επιβάτες οφείλεται σε μια προσπάθεια χαλάρωσής τους από το να μην περιμένουν συνεχώς εναγωνίως πότε θα φτάσει το λεωφορείο.  

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία στο ντιζάιν της είναι η «έξυπνη οροφή», στην οποία υπάρχουν διάφορα φώτα και ηχεία που δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα κάθε φορά, ανάλογα με το ποιο λεωφορείο φτάνει.

«Το να περιμένεις το λεωφορείο είναι γενικά μια ενοχλητική εμπειρία» αναφέρει ο ιδρυτής του αρχιτεκτονικού στούντιο, Rombout Frieling. «Θα πρέπει συνεχώς να τσεκάρεις μήπως έρχεται, γιατί έχεις το φόβο ότι θα το χάσεις». Ωστόσο, στη «Station of Being» το ίδιο το λεωφορείο φροντίζει για σενα, δηλαδή οι επιβάτες θα έχουν απλώς «χρόνο για να υπάρξουν» – μια κοινή ανάγκη και απαίτηση των εργαζομένων στο Science Park, όπου βρίσκεται η στάση. 

Μια διαδραστική στάση λεωφορείου που ειδοποιεί με φως και ήχους τους επιβάτες που περιμένουν Facebook Twitter
Φωτο: Samuel Pettersson

Η παραπάνω στάση λεωφορείου άνοιξε ως μια πρωτότυπη στάση κατά τη διάρκεια του EU Arctic Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη μέσα στη χρονιά. 

Μάλιστα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία στο ντιζάιν της είναι η «έξυπνη οροφή», στην οποία υπάρχουν διάφορα φώτα και ηχεία που δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα κάθε φορά, ανάλογα με το ποιο λεωφορείο φτάνει. «Οι ήχοι και τα φώτα είναι ουσιαστικά αυτά που δείχνουν το δρομολόγιο του λεωφορείου» εξηγεί ο Frieling. Για παράδειγμα, όταν οι ήχοι που ακούγονται θυμίζουν τον ήχο του γυαλιού, τότε αυτό σημαίνει πως το λεωφορείο έχει ως προορισμό το εργοστάσιο γυαλιού που υπάρχει στην περιοχή. 

Πέρα από τα καθίσματα, στη στάση υπάρχουν επίσης και ξύλινες δοκοί, πράγμα που αποτέλεσε κατά κάποιον τρόπο απαίτηση των επιβατών που προτιμούν να είναι όρθιοι και να ακουμπάνε κάπου, παρά να είναι καθιστοί, όση ώρα περιμένουν. Εκτός αυτού, αυτές οι κυκλικές δοκοί είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε αφενός να προσφέρουν μια αίσθηση ιδιωτικότητας και αφετέρου να τους προστατεύουν από τις έντονες ριπές του ανέμου.  

Μια διαδραστική στάση λεωφορείου που ειδοποιεί με φως και ήχους τους επιβάτες που περιμένουν Facebook Twitter
Φωτο: Samuel Pettersson

«Μέσα από την υλοποίηση αυτού του πρότζεκτ, ουσιαστικά καταλάβαμε ότι ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι προτιμούν το αυτοκίνητό τους κι όχι το λεωφορείο είναι η αίσθηση ιδιωτικότητας που τους παρέχει και η ανάγκη να είναι κάπως απομονωμένοι», ισχυρίζεται ο Frieling. 

«Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που επιλέξαμε να κρέμονται αυτές οι ξύλινες δοκοί από το ταβάνι – οι δοκοί δίνουν στους επιβάτες την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να επιλέξουν για το αν θέλουν να μείνουν σιωπηλοί ή να αναπτύξουν επαφές με τους υπόλοιπους». 

Η «Station of Being» έχει προλάβει ήδη να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και άλλων, καθώς από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες η χρήση του λεωφορείου αυξήθηκε κατά 35%, με πολλούς επιβάτες να επιλέγουν τη χαλάρωση πάνω στις δοκούς. 

«Έχουμε δει πολλούς ανθρώπους να κάνουν meditation, άλλους να αγκαλιάζουν τις δοκούς κι άλλους που επιλέγουν ακόμη και να χάσουν το λεωφορείο τους για να μείνουν λίγο περισσότερο στη στάση», συνεχίζει ο Frieling. «Όπως σε όλα μου τα πρότζεκτ, έτσι και σ'αυτό, στόχος μου ήταν να δημιουργήσω ένα χώρο για να ξεφεύγουν οι άνθρωποι από την πλήξη της καθημερινότητας και να αποκτήσουν μια πιο ουσιαστική σχέση με το σώμα τους». 

Μια διαδραστική στάση λεωφορείου που ειδοποιεί με φως και ήχους τους επιβάτες που περιμένουν Facebook Twitter
Φωτο: Samuel Pettersson
Μια διαδραστική στάση λεωφορείου που ειδοποιεί με φως και ήχους τους επιβάτες που περιμένουν Facebook Twitter
Φωτο: Samuel Pettersson
Μια διαδραστική στάση λεωφορείου που ειδοποιεί με φως και ήχους τους επιβάτες που περιμένουν Facebook Twitter
Φωτο: Samuel Pettersson
 

Με πληροφορίες από Dezeen

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Design / Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners Architecture, μας ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ το οποίο θυμίζει τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, με τη φύση πανταχού παρούσα
THE LIFO TEAM
H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.
Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ