Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στο Γκέτεμποργκ θυμίζει ανοιχτό βιβλίο

Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe
0

Μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το Γκέτεμποργκ θα καμαρώνει για τη νέα του πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό στούντιο Cobe από τη Δανία και θυμίζει τις σελίδες ενός βιβλίου που ανοίγει.

Η βιβλιοθήκη 16.000 τετραγωνικών μέτρων θα βρίσκεται στην περιοχή του πανεπιστημίου Näckrosen κοντά στο κέντρο του Γκέτεμποργκ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Σουηδίας.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου έχει κυβική μορφή, αλλά με ελαφρά καμπυλότητα στον όγκο που δημιουργείται από το σχήμα ενός βιβλίου, ενός τόμου, καθώς ανοίγει. Η λευκή πρόσοψη, ριγέ, με κατακόρυφα στοιχεία που λειτουργούν ως αντηλιακές περσίδες ενισχύουν περαιτέρω την ομοιότητα με τις σελίδες των βιβλίων.

Ο σχεδιασμός έχει σκοπό να κάνει το κτίριο να φαίνεται ανοιχτό στο γύρω πάρκο αλλά και να ξεχωρίζει ως «φάρος γνώσης» για όλους στην περιοχή, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Cobe Dan Stubbergaard.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου από το αρχιτεκτονικό γραφείο Cobe έχει κυβική μορφή, αλλά με ελαφρά καμπυλότητα στον όγκο που δημιουργείται από το σχήμα ενός βιβλίου, ενός τόμου, καθώς ανοίγει.

«Το βιβλίο χρησιμεύει ως η έμπνευση και το σημείο εκκίνησης για τον σχεδιασμό – ο όγκος του κτιρίου, τα χρώματα και τα υλικά του δείχνουν το άνοιγμα ενός βιβλίου» δήλωσε ο Stubbergaard. «Ανεξάρτητα από την κατεύθυνση από την οποία προσεγγίζετε τη βιβλιοθήκη, το κτίριο σας προσκαλεί. Η ενσωμάτωση του κτιρίου και του πάρκου ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα από την αρχή και έχουμε συντηρήσει σκόπιμα όσο το δυνατόν περισσότερο από το υπάρχον τοπίο του πάρκου».

Το ανοιχτό και διαφανές ισόγειο κάνει το κτίριο ανοιχτό στο πάρκο, ενώ οι οκτώ όροφοι όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη είναι κατασκευασμένοι από ξύλο που μειώνει το αποτύπωμα του άνθρακα στο κτίριο.

Εκτός από το ότι παρέχει ένα νέο περιβάλλον για έρευνα και ανταλλαγή γνώσεων, το κτίριο θα φιλοξενήσει τις υπάρχουσες βιβλιοθήκες ανθρωπιστικών επιστημών, τέχνης, μουσικής και θεάτρου του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Θα περιλαμβάνει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο αποθετήριο βιβλίων, το πρώτο του είδους του στη Σουηδία, το οποίο αποθηκεύει και ανακτά βιβλία. Το σύστημα θα είναι ορατό στο κοινό καθώς περπατούν πάνω ή κάτω από τη σκάλα, η οποία τυλίγεται γύρω από αυτό. Ο σχεδιασμός που επελέγη από το πανεπιστήμιο και την πόλη τής δίνει ένα ξεχωριστό κτίριο, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιεί όλες τις ανάγκες της.

Η κατασκευή του κτιρίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 2028.

Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe
Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe
Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe
Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe
Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe
Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η βιβλιοθήκη Ίψεν στη Νορβηγία: ένα έργο εναρμονισμένο με τη φύση ολοκληρώνεται

Design / Η βιβλιοθήκη Ίψεν στη Νορβηγία: ένα έργο εναρμονισμένο με τη φύση ολοκληρώνεται

Η βιβλιοθήκη που θα γίνει ο πολιτιστικός κόμβος για να εκθέσει το λογοτεχνικό έργο του Νορβηγού συγγραφέα του 19ου αιώνα βρίσκεται σε ένα μικρό αστικό πάρκο στο Skien της Νορβηγίας.
THE LIFO TEAM
Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται "Το σύννεφο του χαϊκού"

Design / Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται «Το σύννεφο του χαϊκού»

Η εντυπωσιακή αυτή αρχιτεκτονική δομή βρίσκεται στο πάρκο Century κατά μήκος της ακτής του κόλπου Haikou στη Νότια Κίνα και είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος που θα φιλοξενεί χώρους για ανάγνωση αλλά και χαλάρωση των επισκεπτών της σχεδόν σε απόλυτη συνομιλία με τον ουρανό και τη θάλασσα.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ