Το μικροσκοπικό σπίτι του Renzo Piano

Το μικροσκοπικό σπίτι του Renzo Piano Facebook Twitter
2

 Επιμέλεια: Γιώργος Γέρου


O Renzo Piano είναι το λαμπρό μυαλό πίσω από κτήρια ορόσημα, όπως το κτήριο των Times στη Νέα Υόρκη, τον πύργο Shard στο Λονδίνο και το μουσείο Pompidou στο Παρίσι.

Πρόσφατα ο αρχιτέκτονας ολοκλήρωσε ένα φιλόδοξο πρότζεκτ, αυτή τη φορά σε πολύ μικρότερη κλίμακα. Το ονόμασε «Διογένη» και είναι ένα μικροσκοπικό πρωτότυπο σπιτιού, φτιαγμένο για την εταιρεία επίπλων Vitra.

Το μικροσκοπικό σπίτι του Renzo Piano Facebook Twitter
Το μικροσκοπικό σπίτι του Renzo Piano Facebook Twitter


«To μινιμαλιστικό σπίτι είναι μια ιδέα που συνεχίζει να συναρπάζει τον Renzo Piano, ειδικά σε μια εποχή που το γραφείο του ασχολείται με μεγάλα πρότζεκτ», ανακοίνωσε η Vitra για το πρότζεκτ «Διογένης».

Το μικροσκοπικό σπίτι του Renzo Piano Facebook Twitter


Το «Διογένης» είναι ένα μέρος «εθελοντικής απομόνωσης», ένα εντελώς αυτόνομο ησυχαστήριο. Το σπίτι συγκεντρώνει καθαρίζει και ξαναχρησιμοποιεί το νερό, παράγει ενέργεια με φωτοβολταϊκά και διαθέτει δεξαμενή για νερό, βιολογική τουαλέτα και εξαερισμό.

Το μικροσκοπικό σπίτι του Renzo Piano Facebook Twitter


To σπίτι είναι κατασκευασμένο από ξύλο και αλουμίνιο, πλήρως συναρμολογημένο έχει διαστάσεις  7.5 τετραγωνικά μέτρα και θεωρητικά μπορεί να μεταφερθεί παντού.

Το σπίτι ξεκινά με καθιστικό, με καναπέ και πτυσσόμενο τραπέζι. Το μπάνιο και η κουζίνα βρίσκονται πίσω από ένα διαχωριστικό.

Το μικροσκοπικό σπίτι του Renzo Piano Facebook Twitter


Oι χρήσεις του «Διογένη» ποικίλουν, από εξοχικό για να περνάει κανείς το Σαββατοκύριακο ή γραφείο. Θα μπορούσαν ακόμα να τοποθετηθούν πολλά το ένα δίπλα στο άλλο, για να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο ξενοδοχείο.

Το πρωτότυπο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Vitra στη Γερμανία και αναμένεται να βγει στην παραγωγή σε τρία χρόνια, με κόστος μέχρι και $75,000, σύμφωνα με τους New York Times.

Το μικροσκοπικό σπίτι του Renzo Piano Facebook Twitter



[via]

Design
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
το micro compact home (m-ch) του πολυτεχνειου του Μοναχου παραμενει το αξεπεραστο παραδειγμα συγχρονης λειτουργικης κατοικησης σε χωρο μικρων διαστασεωνεκτοτε εχουν βγει παρα πολλες μικρες ποζερικες βιλιτσες (σαν αυτη του renzo pianno) που δεν καταφερνουν να συμπυκνωσουν μια αυθεντικη χωρικη εμπειριακαι σε καθε περιπτωση ειναι 1000 φορες πιο ανετο και πιο ομορφο (και πιο φθηνο) το μικροτερο μοντελο τροχοσπιτου της airstream παρα αυτο