H κατοικία «Ρaradox Ηouse» βρίσκεται στην Παιανία, σε μια ημιαγροτική περιοχή που πρόσφατα εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης. Σχεδιάστηκε σε τρία επίπεδα για μια νέα οικογένεια τριών ατόμων. Το ισόγειο, που αποτελείται από τους κοινόχρηστους χώρους (καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, W.C.), περιβάλλεται από τον κήπο που χωρίζεται σε στεγασμένους και μη χώρους. Στον όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους, ενώ το υπόγειο αποτελείται από μία θέση στάθμευσης, αποθηκευτικούς χώρους, playroom, ξενώνα, γραφείο και laundry.
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚLAB:
Καθώς ήταν το πρώτο κτίριο μιας νέας γειτονιάς, κύριο μέλημά της KLAB ήταν η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο με τέτοιο τρόπο, ώστε να προβλέπονται όσο το δυνατόν τα μελλοντικά κτίρια στα διπλανά οικόπεδα. Το οικόπεδο στη νέα πολεοδόμηση είναι γωνιακό, αντικριστά με ένα χώρο πρασίνου. Η ύπαρξη του ανοιχτού χώρου στον Βορρά επηρέασε τον σχεδιασμό, καθώς μας ενδιέφερε η θέα στον χώρο αυτό, χωρίς να θέλουμε μεγάλα ανοίγματα στον βορεινό προσανατολισμό.
Το πρώτο παράδοξο είναι ότι η κατοικία σχεδιάστηκε για ένα ημιαστικό περιβάλλον, χωρίς αυτό να υπάρχει. Τουναντίον, υπήρχε και υπάρχει ένα τοπίο της Αττικής γης με αμπέλια και ελιές. Η ένταξη της κατοικίας στο περιβάλλον απασχόλησε, χωρίς όμως να έχουμε τα στοιχεία που θέλαμε. Η πρώτη ιδέα ήταν μια ελεύθερη κάτοψη που θα ακολουθούσε τις προτεραιότητες που είχαν τεθεί. Κι αυτές ήταν η επιδίωξη της ιδιωτικότητας, χωρίς να χάσουμε σε θέα και ηλιασμό, και η διάχυση του υπαίθριου χώρου μέσα στο κτίριο, δημιουργώντας υπαίθριους και στεγασμένους χώρους σε κάθε προσανατολισμό, ώστε να βιώνεται ο χώρος παράλληλα με τον εξωτερικό του χώρο.
Σχεδιάσαμε την κατοικία σε μια άλλη εποχή από τη σημερινή. Η δραστική αλλαγή των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών που δημιούργησε η κρίση διαφοροποίησε την εποχή προ κρίσης από αυτήν του σήμερα με ραγδαίο τρόπο.
Παραδόξως, όμως, οι ανάγκες της οικογένειας, τα θέλω της και η αισθητική της δεν άλλαξαν. Το σπίτι κατοικείται, βιώνεται και υπάρχει ως κύρια κατοικία αλλά και ως εξοχικό.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν βασισμένος σε μια πισίνα που εισχωρούσε στο σπίτι και έπαιζε κύριο ρόλο τόσο στον κήπο όσο και στο ίδιο το σπίτι – παράδοξο, αφού η πισίνα δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αλλά η απουσία της δεν φαίνεται.
Σχεδιάσαμε από μέσα προς τα έξω, αλλά και από κάτω προς τα πάνω. Τέλος, ο γραφικός σχεδιασμός των κατόψεων δημιούργησε τις όψεις.
Η κατοικία είναι πολλές ιδέες μαζί. Ένας τοίχος από εμφανές σκυρόδεμα στο ισόγειο στηρίζει τρεις κύβους που προσδιορίζουν τα «νησιά»-δωμάτια των χρηστών. Στο ισόγειο η ζωή είναι σχεδόν ανοιχτή, ημιυπαίθρια, μια και το κυρίως κούφωμα του καθιστικού εξαφανίζεται στην κοιλότητα του τοίχου, ενώ ο ύπνος είναι ιδιωτικός, πιο κλειστός.
Ο όγκος είναι σχεδόν ενιαίος, διώροφος εσωτερικά, ενώ διακόπτεται από τα δωμάτια που σαν κύβοι στερεωμένοι ή προβαλλόμενοι ενώνονται με γέφυρες. Οι εσωτερικές όψεις είναι εξίσου σημαντικές με τις εξωτερικές και κάθε σημείο του σπιτιού προβάλλει μέσα από όγκους και φυσικό φως.
Το κτίριο στηρίζεται σε τρία πηγάδια φωτός, φωτιζόμενο εσωτερικά τόσο κατακόρυφα όσο και οριζόντια. Παράδοξο: το φως φαίνεται να στηρίζει το σπίτι.
Η klab architecture (kinetic lab of architecture) δημιουργήθηκε από τον Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο το 2007 σαν συνέχεια των Klmf που είχε δημιουργήσει από το 2001.
Μια ομάδα εξαιρετικά ταλαντούχων αρχιτεκτόνων, από διαφορετικές χώρες προέλευσης, που τάσσεται υπέρ της αναζήτησης του ποιοτικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού μέσα από πρωτοποριακές ιδέες.
Από το 2010 με γραφείο στο Λονδίνο οι KLAB architecture έχουν μετατραπεί σε ένα σύγχρονο καινοτόμο διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο.
Το 2012 ήρθε άλλη μία μεγάλη επιβράβευση για το έργο της KLab. Το PLACEBO pharmacy κατέκτησε το βραβείο καλύτερου εμπορικού κτιρίου στα 10Α διεθνή βραβεία αρχιτεκτονικής που διοργανώνει το περιοδικό Domus της Ρωσίας και ο εκδοτικός όμιλος SALONPRESS. Το 2011 το ίδιο έργο ήταν shortlisted για το Piranesi award.
To 2012 η KLab συμμετείχε στην Biennale της Βενετίας με το έργο Urban Cubes.
Οι KLab με σημαντικό πλέον έργο πετυχημένων έργων στην Ελλάδα στην Μ.Βρετανία και στην Νοτιανατολική Ευρώπη μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε αρχιτεκτονική πρόκληση με το μοναδική τους προσέγγιση στο σύγχρονο design.
AΛΛΑ PROJECTS TOY ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚLAB:
σχόλια