Σενάρια ζωής στα κτίριά μας

Σενάρια ζωής στα κτίριά μας Facebook Twitter
Φωτο: Πάνος Κοκκινιάς
0

Ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, ιδρυτής και επικεφαλής του πολυβραβευμένου γραφείου KLab Architecture, βρίσκεται εδώ και είκοσι χρόνια στην πρώτη γραμμή του σύγχρονου διεθνούς αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με έργα, που, εκτός του ότι έχουν βραβευτεί με σειρά διακρίσεων, προσεγγίζουν το σύγχρονο design και την υψηλή αισθητική. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε με την υπογραφή των ΚLab το Nέο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας. Ένα από τα στοιχήματα του γραφείου για κάθε έργο που αναλαμβάνει είναι να ξεκλειδώσει νέες προοπτικές σε σχέση με απλές οδηγίες που συνήθως λαμβάνει από τον πελάτη.

Ζητήσαμε από τον Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο να μας δώσει το στίγμα αυτής της φιλοσοφίας, που περιλαμβάνει πολλές προκλήσεις και πάντα συνοδεύεται από υψηλές απαιτήσεις. Για τους KLab, το όραμα ενός έργου δεν ολοκληρώνεται με την παράδοσή του αλλά θα πρέπει να εξελίσσεται ανθρωποκεντρικά και να παραμένει διαχρονικό όσο αυτό συνδέεται με τους χρήστες του. «Αν κάτι τονίστηκε με την πανδημία σε σχέση με την αρχιτεκτονική είναι το πόσο σημαντικός είναι ο χώρος που ζούμε. Είτε μικρός είτε μεγαλύτερος, ο χώρος της κατοικίας ξανακέρδισε τη σημασία του ως χώρος ζωής και όχι ως σκηνικό μιας καθορισμένης ρουτίνας.

Συνήθως οι άνθρωποι που μας επιλέγουν μας δίνουν ένα απλό brief που καθορίζει το πλήθος των δωματίων και των χώρων, με κάποιες επισημάνσεις, όπως ανοιχτή ή κλειστή κουζίνα, μπάνιο μέσα ή έξω από τα δωμάτια κ.λπ., σαν ένα excel με χώρους και τετραγωνικά. Αυτό γίνεται γιατί οι πιο πολλοί έχουμε ξεχάσει να ζούμε. 

Στους KLab Architecture την κατοικία τη διαμορφώνουμε βάσει ενός σεναρίου ζωής, είτε αυτό είναι πραγματικό σενάριο κάποιων πελατών μας είτε φανταστικό, που το επινοήσαμε εμείς για τους μελλοντικούς ενοίκους των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας, η σύνθεση γίνεται από μέσα προς τα έξω, δίνοντας πάντα μεγάλη σημασία στο ευρύτερο περιβάλλον (context) στο οποίο η κατοικία αυτή θα υπάρξει.

Σενάρια ζωής στα κτίριά μας Facebook Twitter
Φωτο: Μαριάνα Μπίστη


Συνήθως οι άνθρωποι που μας επιλέγουν μας δίνουν ένα απλό brief που καθορίζει το πλήθος των δωματίων και των χώρων, με κάποιες επισημάνσεις, όπως ανοιχτή ή κλειστή κουζίνα, μπάνιο μέσα ή έξω από τα δωμάτια κ.λπ., σαν ένα excel με χώρους και τετραγωνικά. Αυτό γίνεται γιατί οι πιο πολλοί έχουμε ξεχάσει να ζούμε. 


Η κατοικία, όμως, για εμάς δεν είναι excel αλλά διάφορες ιστορίες ζωής, συμπυκνωμένες μελλοντικές αναμνήσεις, είναι η ζωή και ο τρόπος που θα υπάρξει στους χώρους που σχεδιάζουμε: πώς θα χτυπάει ο ήλιος το πρωί, πώς θα μπαίνει το αεράκι το καλοκαίρι, πού θα καθίσω με τους φίλους μου ένα απόγευμα. Το ζήτημα είναι να ξεκλειδώσεις τον πελάτη σου για να σου διηγηθεί το πώς ζει ή πώς θα ήθελε να ζει και να εμπλουτίσεις λίγο την περιγραφή σαν καλός σεναριογράφος. Στο σημείο αυτό η πρόκληση είναι ξεκάθαρη: να δημιουργήσεις εντάσεις και αφορμές, ώστε ο χώρος να σε εμπνέει να ζεις. Είτε είναι μια κατοικία, είτε ένα διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία, είτε ένα εξοχικό, δικό σου ή νοικιασμένο, ο χώρος πρέπει να σε φορτίζει, να σε κάνει ονειροπόλο.

Σενάρια ζωής στα κτίριά μας Facebook Twitter
Φωτο: Πάνος Κοκκινιάς


Έχουμε ακούσει από τους πελάτες μας ότι άλλαξε η ζωή τους όταν μπήκαν στην κατοικία που σχεδιάσαμε. Δεν υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή για έναν αρχιτέκτονα από το να ακούει κάτι τέτοιο. Ναι, η αισθητική είναι σημαντική, οι ανέσεις, οι νέες τεχνολογίες, το μικρό ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά για εμάς, πάνω απ’ όλα, τοποθετείται ο σχεδιασμός του χώρου όπου ζούμε. Είτε αυτός είναι κατοικία, είτε ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο, είτε ένα σχολείο, ένα μουσείο ή η δουλειά μας, έχει να κάνει με τις ιστορίες που αφηγείσαι μέσω των χώρων και το πώς αυτές θα γίνουν, τελικά, κομμάτι μιας οικογένειας, δύο εραστών, μιας παρέας. 


Ένα σημαντικό θέμα που μας απασχολεί τελευταία είναι το υψηλό κόστος για την κατασκευή ειδικά της κατοικίας και μελετούμε τρόπους ώστε και αυτό να μειωθεί, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, αλλά και ο χρόνος κατασκευής να συμπτυχθεί. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε δουλέψει με την προκατασκευή, με μεταλλικές κατασκευές με νέα υλικά και με όλα τα εργαλεία που θα ανατρέψουν το καθεστώς αυτό. Μας ενδιαφέρουν η πρωτοπορία και ο πειραματισμός, αρκεί να στοιχειοθετούνται βάσει κάποιας ανάγκης και όχι ως μέσο επίδειξης. Έχουμε σχεδιάσει κυριολεκτικά από ένα δωμάτιο έως μια μικρή πόλη, μονοκατοικίες, εξοχικά, αντιπαροχές, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πάντα με γνώμονα τους ανθρώπους και το πώς αυτό που παραδίδουμε θα αλλάξει τη ζωή τους προς το καλύτερο». 

Σενάρια ζωής στα κτίριά μας Facebook Twitter
Φωτο: Πάνος Κοκκινιάς
Σενάρια ζωής στα κτίριά μας Facebook Twitter
Φωτο: Πάνος Κοκκινιάς
Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM