Σενάρια ζωής στα κτίριά μας

Σενάρια ζωής στα κτίριά μας Facebook Twitter
Φωτο: Πάνος Κοκκινιάς
0

Ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, ιδρυτής και επικεφαλής του πολυβραβευμένου γραφείου KLab Architecture, βρίσκεται εδώ και είκοσι χρόνια στην πρώτη γραμμή του σύγχρονου διεθνούς αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με έργα, που, εκτός του ότι έχουν βραβευτεί με σειρά διακρίσεων, προσεγγίζουν το σύγχρονο design και την υψηλή αισθητική. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε με την υπογραφή των ΚLab το Nέο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας. Ένα από τα στοιχήματα του γραφείου για κάθε έργο που αναλαμβάνει είναι να ξεκλειδώσει νέες προοπτικές σε σχέση με απλές οδηγίες που συνήθως λαμβάνει από τον πελάτη.

Ζητήσαμε από τον Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο να μας δώσει το στίγμα αυτής της φιλοσοφίας, που περιλαμβάνει πολλές προκλήσεις και πάντα συνοδεύεται από υψηλές απαιτήσεις. Για τους KLab, το όραμα ενός έργου δεν ολοκληρώνεται με την παράδοσή του αλλά θα πρέπει να εξελίσσεται ανθρωποκεντρικά και να παραμένει διαχρονικό όσο αυτό συνδέεται με τους χρήστες του. «Αν κάτι τονίστηκε με την πανδημία σε σχέση με την αρχιτεκτονική είναι το πόσο σημαντικός είναι ο χώρος που ζούμε. Είτε μικρός είτε μεγαλύτερος, ο χώρος της κατοικίας ξανακέρδισε τη σημασία του ως χώρος ζωής και όχι ως σκηνικό μιας καθορισμένης ρουτίνας.

Συνήθως οι άνθρωποι που μας επιλέγουν μας δίνουν ένα απλό brief που καθορίζει το πλήθος των δωματίων και των χώρων, με κάποιες επισημάνσεις, όπως ανοιχτή ή κλειστή κουζίνα, μπάνιο μέσα ή έξω από τα δωμάτια κ.λπ., σαν ένα excel με χώρους και τετραγωνικά. Αυτό γίνεται γιατί οι πιο πολλοί έχουμε ξεχάσει να ζούμε. 

Στους KLab Architecture την κατοικία τη διαμορφώνουμε βάσει ενός σεναρίου ζωής, είτε αυτό είναι πραγματικό σενάριο κάποιων πελατών μας είτε φανταστικό, που το επινοήσαμε εμείς για τους μελλοντικούς ενοίκους των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας, η σύνθεση γίνεται από μέσα προς τα έξω, δίνοντας πάντα μεγάλη σημασία στο ευρύτερο περιβάλλον (context) στο οποίο η κατοικία αυτή θα υπάρξει.

Σενάρια ζωής στα κτίριά μας Facebook Twitter
Φωτο: Μαριάνα Μπίστη


Συνήθως οι άνθρωποι που μας επιλέγουν μας δίνουν ένα απλό brief που καθορίζει το πλήθος των δωματίων και των χώρων, με κάποιες επισημάνσεις, όπως ανοιχτή ή κλειστή κουζίνα, μπάνιο μέσα ή έξω από τα δωμάτια κ.λπ., σαν ένα excel με χώρους και τετραγωνικά. Αυτό γίνεται γιατί οι πιο πολλοί έχουμε ξεχάσει να ζούμε. 


Η κατοικία, όμως, για εμάς δεν είναι excel αλλά διάφορες ιστορίες ζωής, συμπυκνωμένες μελλοντικές αναμνήσεις, είναι η ζωή και ο τρόπος που θα υπάρξει στους χώρους που σχεδιάζουμε: πώς θα χτυπάει ο ήλιος το πρωί, πώς θα μπαίνει το αεράκι το καλοκαίρι, πού θα καθίσω με τους φίλους μου ένα απόγευμα. Το ζήτημα είναι να ξεκλειδώσεις τον πελάτη σου για να σου διηγηθεί το πώς ζει ή πώς θα ήθελε να ζει και να εμπλουτίσεις λίγο την περιγραφή σαν καλός σεναριογράφος. Στο σημείο αυτό η πρόκληση είναι ξεκάθαρη: να δημιουργήσεις εντάσεις και αφορμές, ώστε ο χώρος να σε εμπνέει να ζεις. Είτε είναι μια κατοικία, είτε ένα διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία, είτε ένα εξοχικό, δικό σου ή νοικιασμένο, ο χώρος πρέπει να σε φορτίζει, να σε κάνει ονειροπόλο.

Σενάρια ζωής στα κτίριά μας Facebook Twitter
Φωτο: Πάνος Κοκκινιάς


Έχουμε ακούσει από τους πελάτες μας ότι άλλαξε η ζωή τους όταν μπήκαν στην κατοικία που σχεδιάσαμε. Δεν υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή για έναν αρχιτέκτονα από το να ακούει κάτι τέτοιο. Ναι, η αισθητική είναι σημαντική, οι ανέσεις, οι νέες τεχνολογίες, το μικρό ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά για εμάς, πάνω απ’ όλα, τοποθετείται ο σχεδιασμός του χώρου όπου ζούμε. Είτε αυτός είναι κατοικία, είτε ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο, είτε ένα σχολείο, ένα μουσείο ή η δουλειά μας, έχει να κάνει με τις ιστορίες που αφηγείσαι μέσω των χώρων και το πώς αυτές θα γίνουν, τελικά, κομμάτι μιας οικογένειας, δύο εραστών, μιας παρέας. 


Ένα σημαντικό θέμα που μας απασχολεί τελευταία είναι το υψηλό κόστος για την κατασκευή ειδικά της κατοικίας και μελετούμε τρόπους ώστε και αυτό να μειωθεί, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, αλλά και ο χρόνος κατασκευής να συμπτυχθεί. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε δουλέψει με την προκατασκευή, με μεταλλικές κατασκευές με νέα υλικά και με όλα τα εργαλεία που θα ανατρέψουν το καθεστώς αυτό. Μας ενδιαφέρουν η πρωτοπορία και ο πειραματισμός, αρκεί να στοιχειοθετούνται βάσει κάποιας ανάγκης και όχι ως μέσο επίδειξης. Έχουμε σχεδιάσει κυριολεκτικά από ένα δωμάτιο έως μια μικρή πόλη, μονοκατοικίες, εξοχικά, αντιπαροχές, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πάντα με γνώμονα τους ανθρώπους και το πώς αυτό που παραδίδουμε θα αλλάξει τη ζωή τους προς το καλύτερο». 

Σενάρια ζωής στα κτίριά μας Facebook Twitter
Φωτο: Πάνος Κοκκινιάς
Σενάρια ζωής στα κτίριά μας Facebook Twitter
Φωτο: Πάνος Κοκκινιάς
Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Design / Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners Architecture, μας ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ το οποίο θυμίζει τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, με τη φύση πανταχού παρούσα
THE LIFO TEAM
H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.