Τα μοτίβα και τα σχέδια του Γίνκα Ιλόρι έχουν την τιμητική τους στο Μουσείο Design του Λονδίνου, σε μια έκθεση που περιλαμβάνει μερικά από τα αρχιτεκτονικά έργα του σχεδιαστή και αντλεί υλικό από τις αφρικανικές ρίζες του.
Τα έντονα χρώματα και τα εντυπωσιακά μοτίβα των επίπλων, των οικιακών ειδών, των υφασμάτων και των διαφημιστικών πινακίδων του Γίνκα Ιλόρι τοποθετούνται στο επίκεντρο για πρώτη φορά.
Ο Ιλόρι, ο οποίος μεγάλωσε σε ένα νιγηριανό νοικοκυριό στο βόρειο Λονδίνο, αντλεί έμπνευση από τα υφάσματα της δυτικής Αφρικής στα έργα τέχνης και τα σχέδιά του. Στην έκθεση Yinka Ilori: Parables for Happiness παρουσιάζονται 100 αντικείμενα, έπιπλα, υφάσματα, βιβλία και προσωπικά αντικείμενα.
Ο Ιλόρι παρουσιάζει τη δουλειά του σε διάφορα απροσδόκητα μέρη, όπως σε δημόσια πλυντήρια και παιδικές χαρές, αφομοιώνοντας πολιτιστικές επιρροές για να εκφράσει την πολυπολιτισμικότητα του Λονδίνου.
Η έκθεση περιλαμβάνει μερικά από τα αρχιτεκτονικά έργα του Ιλόρι, όπως το «Πλυντήριο των Ονείρων», το οποίο κατασκευάστηκε από περισσότερα από 200.000 τουβλάκια Lego και σχεδιάστηκε μέσω εργαστηρίων σε δημοτικά σχολεία στο ανατολικό Λονδίνο.
Η έκθεση περιλαμβάνει μερικά από τα αρχιτεκτονικά έργα του Ιλόρι, όπως το «Πλυντήριο των Ονείρων», το οποίο κατασκευάστηκε από περισσότερα από 200.000 τουβλάκια Lego και σχεδιάστηκε μέσω εργαστηρίων σε δημοτικά σχολεία στο ανατολικό Λονδίνο.
Ένα άλλο μέρος της δουλειάς του αφορά τις καρέκλες που βρίσκει πεταμένες, μια εργασία που ξεκίνησε ενώ σπούδαζε σχεδιασμό επίπλων στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, έχοντας σχεδιάσει περισσότερες από 80.
«Ορισμένες από τις καρέκλες μου είναι σαν γλυπτά και άλλες έχουν σχεδιαστεί για να είναι λειτουργικές. Αλλά δεν θέλω να τους βάλω μια ταμπέλα» λέει στον Guardian. «Μεγαλώνοντας, ήθελα πάντα να μάθω περισσότερα για τον πολιτισμό της Νιγηρίας. Τώρα σκοπεύω να αφηγηθώ τις ιστορίες των γονιών μου και ιστορίες για τις δικές μου εμπειρίες, με έναν πολύχρωμο, προκλητικό τρόπο».
Η έκθεση θα χρησιμοποιήσει μοντέλα, φωτογραφίες και σχέδια για να εξετάσει μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του, συμπεριλαμβανομένης της μεταμόρφωσης 18 διαβάσεων πεζών στο κεντρικό Λονδίνο.
Ο σχεδιαστής δήλωσε ότι αντλεί έμπνευση από το Design Museum από τότε που ήταν φοιτητής. «Αυτή η έκθεση καταγράφει τις εμπνεύσεις μου και τη δημιουργική μου διαδρομή καθώς μεταπήδησα από τον σχεδιασμό επίπλων σε δημόσιες εγκαταστάσεις με γνώμονα την κοινότητα. Ελπίζω η έκθεση να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την επόμενη γενιά που μπορεί να αισθάνεται ότι δεν ταιριάζει στο συγκεκριμένο status quo».
Η Priya Khanchandani, επικεφαλής επιμελήτρια του μουσείου, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση είναι μια απόδειξη για το πώς οι πολιτιστικές συγχωνεύσεις και οι αντιπαραθέσεις μπορούν να αποτελέσουν πλούσιο καύσιμο για τη δημιουργικότητα και για τη δημιουργία αρχιτεκτονικών έργων χωρίς αποκλεισμούς στην πόλη».