Από τις 27 του Νοέμβρη και μέχρι τις 18 του ερχόμενου Ιανουαρίου το κέντρο του Άμστερνταμ φωτίζεται από μία διαφορετική εικαστική τράπουλα, τεραστίων διαστάσεων.
Το πρότζεκτ "House of Cards" μπορεί να μας φέρνει στο μυαλό τη δημοφιλή σειρά του Netflix, ωστόσο αποτελεί την πιο εντυπωσιακή large scale εγκατάσταση του φετινού Light Festival της Ολλανδικής πρωτεύουσας.
Συνολικά 125 "τραπουλόχαρτα" σχεδιασμένα από 40 διεθνώς αναγνωρισμένους urban και street artists από όλο τον κόσμο – ανάμεσά του και πέντε έλληνες - υψώνονται σε έναν πύργο έξι περίπου μέτρων και μοιάζουν να φωτίζονται υπό μία προκαθορισμένη λαμπερή "χορογραφία" φωτός.
Η δομή του πύργου ηθελημένα μοιάζει με αυτή ενός "σπιτιού", ενώ ο συμβολισμός του έχει και κοινωνικές προεκτάσεις: Το House of Cards αναφέρεται στη δομή των εύθραυστων ανθρωπίνων σχέσεων.
Η ιδέα του OGE Creative Group που βρίσκεται πίσω από την εγκατάσταση βασίζεται στους πύργους από τραπουλόχαρτα της παιδικής μας ηλικίας, ένα παιχνίδι δημοφιλές κάθε χώρα και κουλτούρα του κόσμου παλιότερα – την εποχή πριν από τις ταμπλέτες.
Επιπλέον, ως φόρος τιμής στο παλιό ιστορικό τυπογραφείο τραπουλόχαρτων του Άμστερνταμ, Speelkaartenfabriek "Nederland", η εγκατάσταση στήθηκε στην ίδια ακριβώς περιοχή όπου κάποτε δέσποζε το παλιό εργοστάσιο.
Η επιλογή των καλλιτεχνών έγινε με βάση την ιδιαίτερή τους σχέση με το αστικό τοπίο, μιας που οι περισσότεροι απ' αυτούς θεωρούν τους τοίχους και τους δρόμους μιας πόλης ως τον ιδανικότερο καμβά πάνω στον οποίο μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.
Ακόμα, το σχήμα της εγκατάστασης δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Η δομή του πύργου ηθελημένα μοιάζει με αυτή ενός "σπιτιού", ενώ ο συμβολισμός του έχει και κοινωνικές προεκτάσεις: Το House of Cards αναφέρεται στη δομή των εύθραυστων ανθρωπίνων σχέσεων.
Μπορεί ο καθένας από εμάς να θεωρεί τις δικές του ανάγκες σημαντικότερες από αυτές των άλλων, αλλά στο τέλος της ημέρας ο καθένας πρέπει να στηρίξει –κυριολεκτικά- τον διπλανό του ώστε να εξασφαλίζεται ένα ασφαλές αλλά και ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον για όλους.
Οι ελληνικές συμμετοχές:
Ανάμεσα στους διεθνείς καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο project συναντάμε και τους δικούς μας Αλέξανδρο Βασμουλάκη, Πάρη Κούτσικο, Ser & Simoni, και Κωνσταντίνο Βραζιώτη.
Πέντε Έλληνες που σύμφωνα με την επιμελήτρια Αλεξάνδρα Κολλάρου έχουν καταφέρει μέσα από την δυναμική τους δουλειά να ξεπεράσουν τα σύνορα της χώρας μας, και να κερδίσουν διεθνή καταξίωση και αποδοχή.
"Αυτό αποτελεί και την ουσιαστικότερη ανταμοιβή για τη δουλειά των συγκεκριμένων καλλιτεχνών, ενώ συγχρόνως είναι ένα γεγονός παραπάνω από ευχάριστο για την Ελληνική τέχνη στο σύνολο της."
Δείτε τα έργα που μεταμορφώθηκαν σε τραπουλόχαρτα.
σχόλια