Από προχθές όλος ο πλανήτης μιλά για την φωτογραφία της Beyonce, μέσω της οποίας ανακοίνωσε πως είναι έγκυος και περιμένει δίδυμα. Το internet παρέλυσε και αυτή τη στιγμή στο Instagram η φωτογραφία μετρά 9,1 εκατομμύρια likes, σπάζοντας κάθε ρεκόρ.
Χθες η τραγουδίστρια επέστρεψε με περισσότερες φωτογραφίες, μέσω του ιστότοπού της. Από τις πιο χαρακτηριστικές, εκείνη που ποζάρει καθισμένη στην οροφή ενός παλιού κόκκινου αυτοκινήτου γεμάτο λουλούδια και η εμπνευσμένη από τον πίνακα του Sandro Botticelli «The Birth of Venus», στην οποία ποζάρει γυμνή κρατώντας τη φουσκωμένη κοιλιά της. Στις φωτογραφίες δεν αναφέρονται credits, η παλιά κόκκινη Πόρσε με τα λουλούδια, πρόδωσε τον καλλιτέχνη που κρύβεται πίσω από το πρωτοποριακό project, με τα έντονα χρώματα και τις ροκοκό αναφορές. Πρόκειται για τον Awol Erizku, έναν 28χρονο multimedia artist, και το αυτοκίνητο είναι δικό του έργο με τίτλο "Ask the Dust". Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως είναι υπεύθυνος για αυτές τις φωτογραφίες μονάχα λίγες ώρες πριν. Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με την Queen Bey. Εκείνος είναι που έχει τραβήξει την σχεδόν iconic φωτογραφία της βασίλισσας της r n'b με τον σύζυγό της JAY Z μπροστά από τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι το 2014.
Γεννημένος στην Αιθιοπία το 1988, μεγαλωμένος στο Bronx και με βάση το Λος Άντζελες, ο καλλιτέχνης ξεκίνησε ως φωτογράφος (είναι απόφοιτος του Yale School of Art, από όπου και πήρε Master στις καλές τέχνες), αλλά σταδιακά άρχισε να καταπιάνεται και με άλλες μορφές τέχνης, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, ο κινηματογράφος και τελευταία η μουσική, πολλές φορές μάλιστα συνδυάζοντάς τες μεταξύ τους.
Τα έργα του Erizku είναι πλούσια σε αναφορές στην κλασική τέχνη και pop statements. Έτσι και στην φωτογράφιση της Beyonce πολλοί αναγνωρίζουν επιρροές από τον Gustav Klimt έως τη Frida Khalo και την Παναγία της Γουανδαλούπης, αλλά και του Νιγηριανού καλλιτέχνη Kehinde Wiley. Χαρακτηριστικό δείγμα, η τάση του να «πειράζει» κλασικά έργα όπως το “Girl with a Pearl Earring” και το “Lady with an Ermine” του Ντα Βίντσι χρησιμοποιώντας μοντέλα αφροαμερικανικής καταγωγής.
Τελευταία ο καλλιτέχνης τράβηξε την προσοχή του κόσμου των εικαστικών με την ατομική έκθεση “I Was Going to Call It Your Name, but You Didn't Let Me” που άνοιξε στην γκαλερί Nina Johnson στο Μαϊάμι τον περασμένο Νοέμβριο. Η έκθεση διατρέχεται από το σχέδιο ενός γυναικείου χεριού, σε διαφορετικές φόρμες και απεικονίσεις, με προσεγμένο μανικιούρ σε διάφορα χρώματα που κρατά ένα τριαντάφυλλο. Πρόκειται για ένα εμβληματικό σχέδιο που συναντά κανείς έξω από όλα τα νυχάδικα στο Νότιο Μπρονξ όπου και μεγάλωσε ο Erizku. Το «χέρι», μια μετα – γουραρχολική προσέγγιση της pop art - έχει ήδη γίνει χαρακτηριστικό έργο του.
Κάθε έργο που περιλαμβάνονταν στην έκθεση είχε και το όνομα ενός τραγουδιού το οποίο περιλαμβάνονταν σε ένα mixtape που επιμελήθηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, σε μια προσπάθεια του να ενώσει την μουσική με τα εικαστικά. Θεωρεί πως η μουσική μπορεί να φέρει ανθρώπους με διαφορετικές καταβολές στον χώρο μιας γκαλερί. «Αν γουστάρεις τη μουσική, νιώθεις απευθείας ότι είσαι αποδεκτός σε αυτόν τον χώρο», έχει δηλώσει. Οι συνεργασίες του άλλωστε με ράπερ όπως ο A$AP Rocky και ο MeLo-X κρατούν χρόνια.
Μάλιστα, δύο από τα έργα της έκθεσης “I Was Going to Call It Your Name” έχουν πάρει τον τίτλο τους από κομμάτια του Drake και της Rihanna. Ο Erizku σε συνέντευξή του, είπε για το “Same Ol’ Mistakes”, έργο με τίτλο δανεισμένο από το κομμάτι της RiRi από την τελευταία τη δισκογραφική δουλειά ΑΝΤΙ. «Η Rihanna είναι η φωνή της γενιάς και ταυτόχρονα ένα σύμβολο της ιδέας που έχουμε για την ομορφιά. Είναι ωραίο που μπορεί να δει κανείς αυτά τα δύο να συνυπάρχουν στο ίδιο περιβάλλον».
Θα έλεγε κανείς ότι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Awol Erizku είναι το “Black is Beautiful”, προβάλλοντας καθημερινούς κώδικες της αισθητικής των αφροαμερικανών και το πως οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους, τη μόδα, την ομορφιά, όπως ακριβώς συνέβη και στο Black Arts Movement την δεκαετία του ’70. Ένα μάλλον άκρως δικαιολογημένο revival, αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες στις Η.Π.Α τα τελευταία χρόνια και το πόσο έχει θεριέψει το φάντασμα του ρατσισμού μετά την εκλογή Τραμπ. Είναι μια στιγμή που χρειαζόμαστε περισσότερους Awol Erizku από ποτέ.
Δείτε το βίντεο με τον καλλιτέχνη να προετοιμάζει την τελευταία του ατομική έκθεση "I Was Going to Call It Your Name, but You Didn't Let Me"
σχόλια