Βουτιά στο κενό

Βουτιά στο κενό Facebook Twitter
0

Ο Γερμανός καλλιτέχνης John Bock θα πρέπει να νιώθει οικεία στην Αθήνα.Έχει παρουσιάσει αρκετές ατομικές εκθέσεις στην Gallery Ελένη Κορωναίου, έχει δείξει έργα του στην Μπιενάλε Αθήνας και είναι ο καλλιτέχνης που το 2009 ανέβηκε σε ένα αστικό λεωφορείο και διέσχισε την ελληνική πρωτεύουσα, παρουσιάζοντας μια ιδιόμορφη περφόρμανς. Ακόμα θυμάμαι τα έντρομα βλέμματα ορισμένων περαστικών που αντιλαμβάνονταν, ξαφνικά, ότι μέσα στο λεωφορείο της γραμμής κάποιος με μακιγιάζ Άλις Κούπερ περνούσε πάνω από τα κεφάλια των θεατών-επιβατών, άλειφε τα πόδια τους με οδοντόκρεμα, έπαιζε κουκλοθέατρο με μια τρύπια βαλίτσα στο κεφάλι και σκαρφάλωνε στα παράθυρα για να απαγγείλει ποίηση.

Ο John Bock δεν είχε επινοήσει, τότε, μια ακραία περφόρμανς, προσαρμοσμένη στον δημόσιο χαρακτήρα της δράσης του. Την ίδια «αλλόκοτη» και παράλογη συμπεριφορά αναπτύσσει, εδώ και χρόνια, σε βίντεο, σε γκαλερί αρκετών πόλεων του κόσμου, στην Μπιενάλε της Βενετίας, στην Documenta του Κάσελ ή στο MOMA της Νέας Υόρκης.

Την περασμένη Παρασκευή εγκαινιάστηκε στην Gallery Ελένη Κορωναίου η πέμπτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Die Walze» («Ο Κύλινδρος»). Μια γλυπτική, ξύλινη κατασκευή μεγάλων διαστάσεων, σε σχήμα κυλίνδρου, με τρία χωρίσματα, κυριαρχεί στον χώρο. Σε μια από τις εσοχές της κατασκευής παρατηρούμε όσα έχουν τοποθετηθεί ή κολληθεί αδέξια επάνω στη λευκή της επιφάνεια: αρχιτεκτονικά σχέδια, ξύλινες και χάρτινες αφηρημένες φόρμες, φωτογραφίες. Υλικά απροσδιόριστης χρήσης που συνθέτουν ένα θεατρικό κολάζ, απομεινάρια μιας «Διάλεξης».

Στο βίντεο που προβάλλεται δίπλα, η μακιγιαρισμένη φιγούρα του καλλιτέχνη –κόκκινο πρόσωπο και ζωγραφισμένο χαμόγελο με τεράστια δόντια– ταλαντεύεται στο κενό, κρατώντας το σκοινί που κρέμεται από την οροφή ενός κλειστοφοβικού, ουδέτερου χώρου, που μοιάζει με φρεάτιο ανελκυστήρα.

Η κάμερα ακολουθεί την ταλάντωση του σώματος, τη δυσφορία που προκαλεί η προσπάθειά του να ισορροπήσει καθώς σκίζει τα υφασμάτινα μαξιλάρια που είναι δεμένα στο σώμα του, απελευθερώνοντας πούπουλα και μικρές, «ανόητες» κατασκευές.

Στην πίσω όψη της κατασκευής αναπαύεται μια υφασμάτινη φιγούρα με όψη εντόμου και χοντρή κοιλιά, παραγεμισμένη με κουρέλια. Οι υβριδικές, τερατόμορφες κούκλες είναι, άλλωστε, αναγνωρίσιμοι επισκέπτες στις εκθέσεις του John Bock. Η αγάπη του για τα κουρέλια γεννήθηκε στα χρόνια των σπουδών του στο Αμβούργο. Τότε άρχισε να αγοράζει ρούχα από τα παζάρια και να τα μεταποιεί.

Σε μια παλιότερη κουβέντα μας είχε αφηγηθεί μια σχετική ιστορία που ορισμένοι θέλουν, σίγουρα, να ξεχάσουν: κάποια στιγμή ζήτησε από τον οίκο μόδας Prada να του παραχωρήσει δέκα δημιουργίες υψηλής ραπτικής, αξίας δέκα χιλιάδων μάρκων η καθεμία, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει σε μια περφόρμανς.

Συμφώνησαν με χαρά, χωρίς να φαντάζονται αυτό που θα συνέβαινε: ο Bock κατέστρεψε τις πανάκριβες δημιουργίες και τις συνδύασε με κουρέλια που είχε αγοράσει από τα παζάρια. «Θεωρώ τον συνδυασμό των πανάκριβων ρούχων με τα κουρέλια εξαιρετικό» έλεγε, τότε, με απροσποίητη αθωότητα.

Με τον ίδιο παιδικό ενθουσιασμό αποκάλυπτε την Παρασκευή στους επισκέπτες της νέας του έκθεσης κάποια από τα μυστικά των έργων του. Όσοι στέκονταν, για παράδειγμα, μπροστά στον τεράστιο υφασμάτινο πίνακά του –στην επιφάνειά του εξέχει η διογκωμένη «κοιλιά» ενός πλάσματος απροσδιόριστης ταυτότητας– δεν φαντάζονταν ότι στο «στομάχι» του έργου κρυβόταν ένας μικρότερος πίνακας, στον οποίο είχε ζωγραφίσει το πλάσμα που προσπαθούσαμε να αναγνωρίσουμε στον πίνακα.

Eνα αίσθημα αβεβαιότητας, αμφιθυμίας και δημιουργικού παραλογισμού συνδέει όλα τα έργα της έκθεσης, από τα μικρότερα κολάζ μέχρι το βίντεο που γύρισε στο Τόκιο, λίγες μέρες μετά την τραγωδία της Φουκουσίμα. Σε αυτό παρατηρούμε τον καλλιτέχνη να κυκλοφορεί καλοντυμένος στο μετρό της ιαπωνικής πρωτεύουσας, να στήνει αυτοσχέδιες παραστάσεις στον δρόμο, να παρατηρεί τους περαστικούς ή να συνδέει οπτικό υλικό από την πόλη με τις δικές του, «εξωφρενικές» παραστάσεις.

Όσο κι αν προσπαθήσετε, πάντως, δεν θα αναγνωρίσετε στο βίντεο κάποιο προφανές σχόλιο για την πυρηνική τραγωδία. « Ίσως να έχουν αποτυπωθεί, εμμέσως, κάποιες συναντήσεις μου στην πόλη, η ανάμνηση μιας γιαγιάς που καθόταν στην άκρη του δρόμου σε μια κουβέρτα και όταν τη ρωτούσαν πού ήθελε να πάει, απαντούσε “στο σπίτι μου”», λέει.

Ο John Bock δεν είναι, σίγουρα, ο καλλιτέχνης που θα σου επιτρέψει να ακολουθήσεις με ευκολία τη σκέψη του, ούτε και να τον περιορίσεις σε μια ταυτότητα. Αναμειγνύει με αξιοθαύμαστη ευκολία στο έργο του τα πάντα: τα ψυχολογικά κολάζ με τα θραύσματα ποικίλων αντικειμένων του Kurt Schwitters, τη φωνητική ποίηση του Hugo Ball, την αυθάδεια του νταντά, την ποπ, τον μυστικισμό του Joseph Beuys, το glam rock, τον Ταρκόφσκι και το φτηνό σινεμά, την οικονομία, την επιστήμη, τη βλακεία και τα λάθη.

Είναι ένας αλχημιστής ιδεών και ειδών, που αγαπά τον αυτοσχεδιασμό και το τυχαίο, απεχθάνεται τον διδακτισμό, την αναζήτηση οποιουδήποτε καθησυχαστικού νοήματος και δεν αποδίδει στις καλλιτεχνικές του «χειρονομίες» την πολιτική βαρύτητα που απέδιδαν στο έργο τους οι πρωτοπόροι του 20ού αιώνα.

Αυτή η ρευστή, αταξινόμητη «φλυαρία» θυμώνει συχνά ορισμένους θεατές που προσπαθούν, απεγνωσμένα, να εντοπίσουν μια νησίδα καθαρού νοήματος στα έργα του. Το πιο ισχυρό νόημα της τέχνης του ίσως είναι η προσπάθεια ενός ανθρώπου να διαγράψει όλα τα στοιχεία της ταυτότητάς του αυτοσχεδιάζοντας, ενώ η σχέση του με το παράλογο δεν ισοδυναμεί με την αναζήτηση κάποιας εναλλακτικής αλήθειας, αλλά με βουτιά στο κενό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ