Ο κόσμος και τα έργα του Brice Marden σε μια νέα έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Facebook Twitter
Brice Marden, Souvenir de Grece 8, 1974/96. Συλλογή Helen Harrington Marden. Φωτο: Bill Jacobson © 2022 Brice Marden / Artists Rights Society (ARS), New York

«Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα»: Η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

0

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα παρουσιάσει έργα του σημαντικού Αμερικανού καλλιτέχνη Brice Marden, στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι», από τις 20 Μαΐου έως τις 29 Αυγούστου 2022. Αυτή θα είναι η πρώτη έκθεση του Αμερικανού καλλιτέχνη σε μουσείο στην Ελλάδα, δίπλα σε τεχνουργήματα του παρελθόντος τα οποία έχουν ασκήσει μεγάλη επιρροή στο έργο του.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει καλλιτέχνες του 20ού αιώνα ανάμεσα στα έργα των συλλογών του.

To 2019 η έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» ξεπέρασε τους 250.000 επισκέπτες με έναν ζωντανό και πρωτότυπο διάλογο ανάμεσα σε 68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο με πτηνά, τετράποδα και θαλάσσια όντα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικά ή μειξογενή όντα (Κένταυρος-Μινώταυρος) και άλλα έργα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, να «συνομιλούν» θεματικά με 67 αρχαιότητες, δημιουργώντας έναν ακόμη  «Θεϊκό Διάλογο» μεταξύ της αρχαίας ελληνικής και της μοντέρνας τέχνης. 

Το 2016, με τίτλο «Ai Weiwei at Cycladic», παρουσιάστηκαν τα έργα του Κινέζου καλλιτέχνη για πρώτη φορά σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μας σύστησε την καλλιτεχνική του προσέγγιση, την έμφαση του έργου του στην ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά καθώς και την κριτική του ματιά στα σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Το 2021 το μουσείο προσκάλεσε τον διεθνούς φήμης Αμερικανό καλλιτέχνη Στέρλινγκ Ρούμπι να πραγματοποιήσει μια εικαστική παρέμβαση εντός της μόνιμης συλλογής του, παρουσιάζοντας μία επιλογή από τα διάσημα κεραμικά γλυπτά του τοποθετώντας επιλεγμένα έργα ανάμεσα στα σπάνια εκθέματα της Συλλογής Κυκλαδικής Τέχνης.

Το παρελθόν και το παρόν, οι αναμνήσεις της οικογένειας και οι εικόνες από τη φύση στα μέρη που κατοικεί συγκροτούν μια ενότητα πτυχών της ζωής και του έργου του για δεκαετίες. Η συνεχής αλλαγή, ανάπτυξη και ανανέωση, η διαρκής αμφισβήτηση του εαυτού, ως όρος της δουλειάς του, δείχνουν έναν καλλιτέχνη που δεν δέχτηκε να υπάρχει απλώς στην αγορά με «δημοφιλή» έργα και να υποστεί έναν σιωπηλό δημιουργικό θάνατο.

Η έκθεση για τον 83χρονο σήμερα Μπράις Μάρντεν θα είναι μια ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει το έργο ενός καλλιτέχνη που επηρεάστηκε από το φως και την ιστορία της Ελλάδας και μια συνέχεια του οράματος του μουσείου να συστήσει στους χώρους του και ανάμεσα και στις συλλογές του κάποιους από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες παγκοσμίως.

Ο κόσμος και τα έργα του Brice Marden σε μια νέα έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Facebook Twitter
Brice Marden, Hydra Group II, 1979-1981. Συλλογή Helen Harrington Marden Φωτο: Alan Zindman © 2022 Brice Marden / Artists Rights Society (ARS), New York

Τα έργα που θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα είναι σε καμβά, μάρμαρο και χαρτί, σε διάλογο με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του μουσείου, σε επιμέλεια Δημήτρη Αντωνίτση.

Ο γεννημένος στη Νέα Υόρκη Μάρντεν δεν έχει σταματήσει να εξερευνά το φως, το χρώμα και τις επιφάνειες ενώ η σειρά «Cold Mountain», που ξεκίνησε στη δεκαετία του '80, εδραίωσε τη φήμη του ως ενός από τους σημαντικότερους αφηρημένους καλλιτέχνες της γενιάς του.

Το έργο του είναι βαθιά επηρεασμένο από τους τόπους που έζησε και εργάστηκε, τους ανθρώπους της ζωής του, τους πολιτισμούς στους οποίους έχει βυθιστεί, τόσο στην πρόσφατη όσο και στην τέχνη του παρελθόντος και μέσα από τις αιχμηρές συνθέσεις ως αποστάγματα των εμπειριών του, δημιουργεί μια τέχνη που με τη σειρά της δίνει στους θεατές ένα διεισδυτικό μέσο για να αναλογιστούν βαθύτερα τις δικές τους αντιλήψεις, γνώσεις και εμπειρίες.

Ο Μπράις Μάρντεν άρχισε να ζωγραφίζει από παιδί και ένας οικογενειακός φίλος ήταν αυτός που τον ενθάρρυνε να ακολουθήσει καλλιτεχνικές σπουδές. Πριν σπουδάσει επισκεπτόταν μουσεία στη Νέα Υόρκη, ενώ ως προπτυχιακός φοιτητής στη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης έλαβε μια παραδοσιακή εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων μαθημάτων στο σχέδιο, τη χαρακτική, τα γράμματα και τη μελέτη της ανατομίας και της προοπτικής.

Τον εντυπωσίαζε η χρήση των χρωμάτων στα έργα του Μανέ, που του ήταν ιδιαίτερα αγαπητά. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, παρακολούθησε τη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου του Πανεπιστημίου Γέιλ. Εκεί σταμάτησε να κάνει παραστατικούς πίνακες και άρχισε να ζωγραφίζει μόνο αφαιρέσεις, εμπνευσμένες από τον Βίλεμ ντε Κούνινγκ και τον Φραντς Κλάιν.

Ο κόσμος και τα έργα του Brice Marden σε μια νέα έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Facebook Twitter
Μαρμάρινη προχυτική φιάλη με αζουρίτη στο εσωτερικό της. Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδος (2700 – 2400/2300 π.Χ.). Φωτο: Ειρήνη Μίαρη © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το φθινόπωρο του 1963, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Βρήκε δουλειά ως φύλακας μερικής απασχόλησης στο The Jewish Museum, όπου τον χειμώνα του 1964 παρουσιάστηκε η πρώτη αναδρομική έκθεση του έργου του Τζάσπερ Τζονς. Αυτή η έκθεση αποτέλεσε ένα σημαντικό ερέθισμα για τον Μάρντεν που ταξίδεψε στην Ευρώπη, γνώρισε το έργο του Τζακομέτι και άρχισε να εξελίσσει την τεχνική του.

Ο Μάρντεν έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Bykert Gallery της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 1966. Ο κόσμος της τέχνης υποδέχτηκε έναν ζωγράφο με ωριμότητα και αυτοπεποίθηση μέσα στην οποία είχε συμπυκνώσει τα μαθήματα και την εμπειρία όλων των προηγούμενων ετών.

Το 1971 με τη σύζυγό του Έλεν επισκέφθηκαν την Ύδρα. Το φως και ο τόπος όσο και οι νύξεις στο μεσογειακό τοπίο φαίνονται στο έργο του στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τα χρώματά του έγιναν πιο φωτεινά, οι επιφάνειες έγιναν πιο λαμπερές και οι καμβάδες μεγαλύτεροι και πιο τολμηροί.

Ο κόσμος και τα έργα του Brice Marden σε μια νέα έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Facebook Twitter
Μαρμάρινο ειδώλιο γυναικείας μορφής. Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδος (2700 – 2400/2300 π.Χ.). Φωτο: Ειρήνη Μίαρη © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

«Αυτή η αγνότητα, αυτή η άγρια και γυμνή τελειότητα της Ύδρας», όπως έγραφε ο Χένρι Μίλερ στον Κολοσσό του Μαρουσιού, επηρέασε καταλυτικά το έργο του Μάρντεν και οι μύθοι των αρχαίων θεών και του πρώιμου χριστιανισμού εμφανίστηκαν στα έργα του, δίπλα στη φύση, τις εποχές, τους ελαιώνες, την αρχιτεκτονική του νησιού, αλλά και τα θραύσματα από μάρμαρο που χρησιμοποίησε σαν καμβά, ενώ παράλληλα επανεξετάζει την ανάπτυξη της αφηρημένης ζωγραφικής όταν επιστρέφει στη Νέα Υόρκη.

Αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 συνένωσε τις ελληνικές και ασιατικές επιρροές του από τα ταξίδια με την οικογένειά του στην Ταϊλάνδη, τη Σρι Λάνκα και την Ινδία, γεγονός που σηματοδότησε την αρχή του ενδιαφέροντός του για τον ασιατικό πολιτισμό, την τέχνη και το τοπίο. Αυτές οι επιρροές θα φανούν βαθιά στη δουλειά του τις επόμενες δύο δεκαετίες. Βυθίστηκε στη μελέτη της καλλιγραφίας και τη γραφή των Κινέζων του 9ου αιώνα και αυτή η μορφή τέχνης θα γινόταν σύντομα κυρίαρχη επιρροή στο έργο του.

Το παρελθόν και το παρόν, οι αναμνήσεις της οικογένειας και οι εικόνες από τη φύση στα μέρη που κατοικεί συγκροτούν μια ενότητα πτυχών της ζωής και του έργου του για δεκαετίες. Η συνεχής αλλαγή, ανάπτυξη και ανανέωση, η διαρκής αμφισβήτηση του εαυτού, ως όρος της δουλειάς του, δείχνουν έναν καλλιτέχνη που δεν δέχτηκε να υπάρχει απλώς στην αγορά με «δημοφιλή» έργα και να υποστεί έναν σιωπηλό δημιουργικό θάνατο.

Η απόφαση να αλλάζει συνεχώς, να εξελίσσει την τέχνη του μας χαρίζει, μέσα από τις διατυπώσεις του Μινιμαλισμού, την αμεσότητα του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού και τη διαισθητική χειρονομία της καλλιγραφίας, μια ποιητική προσέγγιση μια σπουδαίας εικαστικής δημιουργίας, με την τέχνη χωρίς όρια να είναι μια ανοιχτή κατάσταση που κεντρίζει διαρκώς τη φαντασία, μια πρόκληση που μεταμορφώνει κάθε εικόνα σε άπλετα ανοιχτό πεδίο ερμηνειών και συναισθημάτων.

Ο κόσμος και τα έργα του Brice Marden σε μια νέα έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Facebook Twitter
Brice Marden, Cisterna, 1971-1981. Συλλογή του καλλιτέχνη. Φωτο: Ειρήνη Μίαρη © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ο κόσμος και τα έργα του Brice Marden σε μια νέα έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Facebook Twitter
Πήλινο καλαθόσχημο αγγείο με πλαστικές προτομές αιγοειδών και εγχάρακτη διακόσμηση. Πρωτοκυπριακή Ι περίοδος (2500 – 2300 π.Χ.). Φωτο: Ειρήνη Μίαρη © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

«Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα»
20 Μαΐου έως 29 Αυγούστου 2022
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, 210 7228321-3

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ