Ο Γιώργος Τούρλας είναι ένας πολύ ιδιαίτερος εικαστικός. Τα έργα του είναι κυρίως πρόσωπα παραμορφωμένα, τερατόμορφα, με τονισμένα όλα τα ελαττώματα και τις άσχημες λεπτομέρειες, με σπυριά και κέρατα. Είναι αρκετά τρομακτικά, αλλά το χιούμορ και η ειρωνεία είναι αυτά που σου αφήνουν ως αίσθηση.
Τα πολύ αναγνωρίσιμα σκίτσα του έχουν γίνει γνωστά σε πολλές χώρες του κόσμου μέσα από φανζίν, εξώφυλλα δίσκων και στάμπες σε T-shirt, αλλά και από εκθέσεις. Η αφορμή για την σύντομη κουβέντα ήταν τα νέα μπλουζάκια που έχει σχεδιάσει και μπορείς να βρεις στο Latraac αλλά και μια σειρά από κολάν που κυκλοφορούν από τη «θώς», την ανεξάρτητη εταιρία του.
Η παραμόρφωση είναι ένα στοιχείο που υπάρχει έντονα στη δουλειά μου. Έχω μια συμπάθεια στο γκροτέσκο και το γκραν γκινιόλ. Είναι μια μορφή βίας, αλλά για μένα περισσότερο έχει να κάνει με το χιούμορ, την ειρωνεία, αλλά και την έννοια της απόκρυψης.
— Ποιος είσαι;
Είμαι ο Γιώργος ο Τούρλας. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Παγκράτι. Μετά μεγάλωσα λίγο ακόμα στον Καρέα και τώρα συνεχίζω να μεγαλώνω στο Παγκράτι. Σχεδιάζω και γενικά ασχολούμαι με τα εικαστικά και το illustration.
— Ποια ανάγκη σου ικανοποιεί η ζωγραφική;
Πάντα ήθελα να φτιάχνω πράγματα με τα χέρια μου, όχι απαραίτητα μόνο ζωγραφική. Είναι ένας τρόπος έκφρασης, αλλά μάλλον περισσότερο το βλέπω σαν παιχνίδι.
— Από πότε ζωγραφίζεις;
Από μικρούλης.
— Υπάρχει κάποιος ή κάτι που μπορείς να πεις ότι σε έχει σημαδέψει καλλιτεχνικά;
Από παλιά μου άρεσαν πολύ ταινίες τύπου Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες, Τα Ζόμπι δεν είναι Χορτοφάγα, η δουλειά του David Cronenberg και τα κόμικ του Charles Burns.
— Γιατί σου αρέσουν τόσο πολύ τα παραμορφωμένα πρόσωπα; Δεν είναι μια μορφή βίας αυτή η παραμόρφωση;
Η παραμόρφωση είναι ένα στοιχείο που υπάρχει έντονα στη δουλειά μου. Έχω μια συμπάθεια στο γκροτέσκο και το γκραν γκινιόλ. Είναι μια μορφή βίας, αλλά για μένα περισσότερο έχει να κάνει με το χιούμορ, την ειρωνεία, αλλά και την έννοια της απόκρυψης. Οι μάσκες είναι ένα αντικείμενο που με γοητεύει. Η χρήση της μάσκας στην ιστορία της ανθρωπότητας έχει τεράστιο ενδιαφέρον.
— Από πού ξεκινάς όταν επιλέγεις να σχεδιάσεις έναν χαρακτήρα; Δανείζεσαι στοιχεία από την πραγματική ζωή;
Πολύ γκουγλάρισμα, φωτογραφίες και Photoshop για προσχέδιο. Η πραγματική ζωή είναι η μόνη πηγή έμπνευσης. Κυρίως οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας.
— Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη, βεβαίως, αλλά πώς αντιδράει ο κόσμος πώς αντιδράει στα σκίτσα σου;
Είναι πολύ χειρότερη, αυτό είναι σίγουρο. Γενικά ο κόσμος αντιδρά θετικά, ακόμα και αν σε κάποιους φαίνονται ελαφρώς αποκρουστικά τα σχέδιά μου, θα δεις ένα μικρό χαμόγελο στα πρόσωπα τους.
— Πόσο συνδεδεμένη είναι η τέχνη σου με τη μουσική; Ποιο είναι το σάουντράκ της;
Ότι και να κάνω, θα παίζει κάποια μουσική. Για σάουντρακ της δουλειάς μου θα επέλεγα κάτι σκοτεινό, ηλεκτρονικό, με πειραγμένα φωνητικά.
— Πες μου μερικές από τις συνεργασίες που έχεις κάνεις με μουσικούς και θέλεις να αναφέρεις.
Anklepants, Melted Cassettes, Bazooka, Skull Vomit και τελευταία με την Seagrave Records.
— Έχει καμία σημασία ο τόπος που ζεις για τη δημιουργία ενός έργου σου ή θα ήταν το ίδιο όπου κι αν έμενες;
Νομίζω θα ήταν ίδια όπου και αν έμενα. Μένω στο ίντερνετ.
— Έχεις κάνει εκθέσεις;
Ναι, ομαδικές. Οι γκαλερί είναι ένας χώρος που μάλλον δεν με κέρδισε πολύ. Προτιμώ τα φανζιν, τις συνεργασίες με μουσικούς και να τυπώνω τα σχέδιά μου σε ρούχα.
—Υπάρχουν γκαλερί για νέους καλλιτέχνες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;
Υπάρχουν αρκετές γκαλερί που παρουσιάζουν δουλειές νέων δημιουργών, αλλά πιστεύω επίσης πως μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και κάποιοι ανεξάρτητοι χώροι που οι πιο πολλοί είναι και εργαστήρια καλλιτεχνών.
— Η αμεσότητα που έφερε το ίντερνετ πόσο σε έχει βοηθήσει; Έχει κανένα μειονέκτημα;
Πολύ. Το μόνο μειονέκτημα είναι η έλλειψη wi-fi.
— Τι άλλο σου αρέσει πολύ να κάνεις εκτός από το σχέδιο;
Κολύμβηση, YouTube, μπύρες με φίλους.
— Και τι σε ενοχλεί πιο πολύ γύρω σου;
Το μπούλινγκ.
— Ζεις από την τέχνη;
Όχι, έχω μια πρωινή δουλειά. Μερικές φορές παριστάνω τον dj, αλλά που και που ναι, κάτι βγαίνει και από την τέχνη.
— Τι ετοιμάζεις αυτή τη στιγμή;
Δες στο www.instagram.com/th_0_w_s/
σχόλια