Η Όπρα έγινε έκθεση!

Η Όπρα έγινε έκθεση! Facebook Twitter
Το 2013, η Όπρα Γουίνφρεϊ τιμήθηκε με το το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον Μπάρακ Ομπάμα. Φωτο: Lawrence Jackson/Official White House Photo
0

Η Όπρα Γουίνφρεϊ είπε ότι έκλαψε όταν έφτασε στο τέλος της έκθεσης του Σμιθσόνιαν που φέρει το όνομά της, επειδή ένας δημοσιογράφος είχε γράψει στο βιβλίο επισκεπτών πως το γεγονός ότι τη βλέπει κάθε μέρα είναι ο λόγος που αγαπά τον εαυτό του τόσο πολύ. Αυτό της θύμισε ένα γράμμα που έλαβε το 1987 από κάποιον φαν της, ο οποίος της έγραφε: «Το να σε βλέπω καθημερινά να είσαι ο εαυτός σου με κάνει κι εμένα να θέλω να είμαι περισσότερο ο εαυτός μου».


«Με συγκίνησε επειδή κατάλαβα ότι η αποστολή επετεύχθη» είπε. «Η επιθυμία μου εκπληρώθηκε, δηλαδή το να είμαι ένας καθρέφτης στον οποίο οι άνθρωποι να μπορούν να βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από άλλους ανθρώπους και τις ιστορίες τους. Και παρακολουθώντας αυτές τις ιστορίες να τονώνεται το ηθικό τους, να εμπνέονται, να ενθαρρύνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να πιστέψουν ότι μπορούν να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη».

Ο λόγος της τεράστιας επιτυχίας της ήταν ότι κατάφερε να κάνει τον κόσμο να ξεπεράσει την αρχική εντύπωση, την Αφροαμερικανή με τα παραπανίσια κιλά, και να δει την Όπρα, μια γυναίκα με την οποία μπορούσε να ταυτιστεί.


Η Γουίνφρεϊ τόνισε ότι έχει μείνει έκθαμβη, ότι έχει μαγευτεί από την έκθεση «Watching Oprah: The Oprah Winfrey Show and American Culture», η οποία έκανε εγκαίνια στις 8 Ιουνίου στο Εθνικό Μουσείο Αφρικανικής Αμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού στην Ουάσινγκτον.

Η ίδια αστειεύτηκε λέγοντας πως στα 4.500 και πλέον επεισόδια του σόου της, του «Oprah Winfrey Show», έχει κάνει συνεντεύξεις με πάνω από 35.000 άτομα. Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας πως αυτή η έκθεση στην ουσία επιβεβαιώνει πόσο καταπληκτική είναι η ζωή της.

 
Αυτό που έκανε την Όπρα να χαρεί ακόμα περισσότερο ήταν το ότι, παρόλο που είναι γνωστή για τη σημασία που δίνει στη λεπτομέρεια, δεν ασχολήθηκε καθόλου με το στήσιμο της έκθεσης, εξήγησε η διευθύντρια του μουσείου Lonnie Bunch, προσθέτοντας ότι το μουσείο ήθελε να κάνει κάτι για να την τιμήσει.

Η Όπρα έγινε έκθεση! Facebook Twitter
Η Όμπρα με τον Νέλσον Μαντέλα.

Σκοπός της έκθεσης είναι να εξηγήσει πώς η Όπρα Γουίνφρεϊ, μέσα από την εκπομπή, τις φιλανθρωπίες και τις ταινίες της, επηρέασε όχι μόνο τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων αλλά και την κουλτούρα γενικότερα. Η Bunch πρόσθεσε πως ήταν πολύ σημαντικό να αναδειχτεί τη συγκεκριμένη περίοδο η συνεισφορά μια δυνατής Αφροαμερικανής στις ΗΠΑ του 21ου αιώνα.

Οι επιμελήτριες του μουσείου Rhea Combs και Kathleen Kendrick, που δημιούργησαν την έκθεση, ακολούθησαν μια πιο ακαδημαϊκή προσέγγιση ως προς την αφήγηση της ιστορίας της Γουίνφρεϊ.

Σε συνεργασία με πανεπιστήμια όπως το Γέιλ και άλλα ιδρύματα ερεύνησαν εντατικά τον τρόπο που η Όπρα Γουίνφρεϊ επέδρασε στην παγκόσμια κουλτούρα. Ήθελαν να αναδείξουν την ιστορία αυτής της γυναίκας-φαινόμενο, μιας Αφροαμερικανής από την Πολιτεία του Μισισίπι.

 
Το πρώτο τμήμα της έκθεσης έχει τίτλο «America Shapes Oprah, 1950s-1980s» και παρουσιάζει το περιβάλλον των πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών στο οποίο μεγάλωσε η Όπρα, με εικόνες μαύρων διασημοτήτων της εποχής που τότε πρωτοεμφανίστηκαν στην τηλεόραση, φωτογραφίες της Γουίνφρεϊ ως μαθήτριας και φωτογραφίες της γιαγιάς της, η οποία τη μεγάλωσε και την επηρέασε πολύ. Μαθαίνουμε ότι καθώς μεγάλωνε οι εργαζόμενες γυναίκες είχαν μεγάλη επιρροή πάνω της.

Η Όπρα έγινε έκθεση! Facebook Twitter
Το πρώτο τμήμα της έκθεσης έχει τίτλο «America Shapes Oprah, 1950s-1980s» και παρουσιάζει το περιβάλλον των πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών στο οποίο μεγάλωσε η Όπρα. Στη φωτογραφία η νεαρή Όπρα με τη μητέρα της Vernita Lee το 1976.


Η Combs αναφέρει πως είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι μεγάλωσε σε μια εποχή που το «μαύρο» άρχισε να αλλάζει στη συνείδηση του κόσμου και να γίνεται κάτι όμορφο. Σε αυτό το πρώτο κομμάτι της έκθεσης, λοιπόν, βλέπουμε τα χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων η Όπρα εξελίχθηκε σε μια δυναμική γυναίκα που εκμεταλλεύτηκε όλες τις ευκαιρίες που της δόθηκαν, δείχνοντας στον κόσμο τι πραγματικά σημαίνει να είσαι Αφροαμερικανή.

Το επόμενο κομμάτι της έκθεσης με τον τίτλο «The Oprah Winfrey Show» περιλαμβάνει μια τοιχογραφία με εικόνες, βίντεο και ενθύμια από το σύνολο των 4.561 επεισοδίων του σόου της, που προβαλλόταν από το 1986 έως το 2011.

Παράδειγμα αποτελεί το πολύ γνωστό στιγμιότυπο από την εκπομπή που έδωσε δώρο από ένα αυτοκίνητο σε κάθε μέλος του κοινού που βρισκόταν στο στούντιο – και έγινε και meme με μεγάλη επιτυχία στο Ίντερνετ.

 
Η Γουίνφρεϊ έκανε εκπομπή επί μία ώρα, πέντε μέρες την εβδομάδα, και κατάφερνε πάντα να μιλάει με τον σωστό τρόπο για θέματα όπως ο ρατσισμός, η σεξουαλικότητα και η ισότητα των φύλων.


Ο λόγος της τεράστιας επιτυχίας της ήταν ότι κατάφερε να κάνει τον κόσμο να ξεπεράσει την αρχική εντύπωση, την Αφροαμερικανή με τα παραπανίσια κιλά, και να δει την Όπρα, μια γυναίκα με την οποία μπορούσε να ταυτιστεί.

Η Όπρα έγινε έκθεση! Facebook Twitter
Το επόμενο κομμάτι της έκθεσης με τον τίτλο «The Oprah Winfrey Show» περιλαμβάνει μια τοιχογραφία με εικόνες, βίντεο και ενθύμια από το σύνολο των 4.561 επεισοδίων του σόου της, που προβαλλόταν από το 1986 έως το 2011. Φωτο: Walter Larrimore/Smithsonian Institution.
Η Όπρα έγινε έκθεση! Facebook Twitter
«Πρέπει να απαγορευτούν τα όπλα;», The Oprah Winfrey Show, 1989. Φωτο: Harpo Productions


Η Όπρα Γουίνφρεϊ έχει λάβει 48 βραβεία Emmy, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το βραβείο Cecil B. DeMille στις Χρυσές Σφαίρες και έχει συμμετάσχει σε ταινίες όπως «Το πορφυρό χρώμα».


Ένα μέρος της έκθεσης ονομάζεται «Oprah Shapes America» και εκεί παρουσιάζεται η παγκόσμια επιρροή που έχει η Γουίνφρεϊ και η ικανότητά της να διαμορφώνει την κοινή γνώμη.

Η ίδια η Γουίνφρεϊ θυμάται να της λένε: «Με άλλαξες. Με βοήθησες... Έφυγα από έναν κακό γάμο. Αποφάσισα να κάνω παιδιά, ή να μην κάνω παιδιά, ή αποφάσισα να μη χτυπάω πια τα παιδιά μου». Η ίδια αστειεύεται λέγοντας πως δεν πρέπει να επαναπαυθεί τώρα που της έκαναν έκθεση.

Κάποτε, όταν έχτισε ένα σχολείο για κορίτσια στη Νότια Αφρική, πίστευε ότι αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη κληρονομιά που θα άφηνε, όμως, όπως της είπε η φίλη της Μάγια Αγγέλου: «Δεν καταλαβαίνεις το μέγεθος αυτής της κληρονομιάς, γιατί περιλαμβάνει κάθε ζωή που έχεις αγγίξει και κάθε άνθρωπο που έχει παρακολουθήσει την εκπομπή σου».


Η ίδια η Γουίνφρεϊ υποστήριξε πως αν και της έχει απονεμηθεί η ανώτατη τιμή στη χώρα, το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, η ύψιστη, για εκείνη, είναι αυτή η έκθεση.

Το τρέιλερ της έκθεσης «Watching Oprah: The Oprah Winfrey Show and American Culture»

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ