Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη  Facebook Twitter
Το έργο του Στρατή Ταυλαρίδη, «Waves», ύψους τριάμισι μέτρων και πλάτους επτά, όπως και κάθε έργο του, είναι λεπτεπίλεπτο και πολύ ευαίσθητο.
0

Ο Στρατής Ταυλαρίδης εκπροσώπησε πρόσφατα την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης, στην έκθεση με τίτλο «Looking at the Same Water» που πραγματοποιήθηκε στο Kültürpark Atlas Pavilion. Το έργο του, «Waves», ύψους τριάμισι μέτρων και πλάτους επτά, όπως και κάθε έργο του, είναι λεπτεπίλεπτο και πολύ ευαίσθητο, λόγω του τρόπου κατασκευής του: δουλεύει με χειροποίητα χαρτιά λίγων γραμμαρίων τα οποία κόβονται στο χέρι με χειρουργικό νυστέρι. Το έργο του Στρατή καταστράφηκε από μία αδέσποτη γάτα που βρέθηκε στον χώρο του Kültürpark Atlas Pavilion, παρότι ο χώρος φυλασσόταν από security. Μάλιστα, κάποιος τράβηξε βίντεο τη στιγμή της καταστροφής, χωρίς να βρεθεί κανείς να σταματήσει τη γάτα. Ο Στρατής μάς μίλησε για την οδυνηρή εμπειρία:   

— Πες μου για το έργο με το οποίο συμμετείχες στην Izmir Mediterranean Biennial. Και για τη διοργάνωση.
Μετά την ανάθεση που μου έγινε από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Σμύρνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης K2, είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στην Izmir Mediterranean Biennial, στην έκθεση με τίτλο «Looking at the Same Water», που πραγματοποιήθηκε στο Kültürpark Atlas Pavilion της Σμύρνης.

Η τέχνη είναι εφήμερη, όλα φθείρονται. Αλλά αυτή έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώνεται μέσα στους καιρούς. Αυτό που κρατάω από όλη αυτή την εμπειρία είναι η αίσθηση της βίας.

Η έμπνευση για τη δημιουργία του έργου «Waves» έχει ως αφορμή την προσωπική ιστορία ενός παιδιού από τη χώρα μας που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Προσπαθώντας να δημιουργήσει έναν νέο κόσμο, προστατευμένο από την πραγματικότητα, εφηύρε έναν νοητό τοίχο προστασίας, καλύπτοντας τα αυτιά του με ακουστικά, αναζητώντας μέσα στις συχνότητες των FM το όνειρο που θα του επιτρέψει να δημιουργήσει έναν νέο τόπο, ασφαλή, για να ζήσει.

Ταξιδεύοντας στα νησιά του Αιγαίου και ακούγοντας μουσική, παρατήρησα ότι οι συχνότητες των ραδιοκυμάτων δημιουργούν ένα κράμα ήχου αποτελούμενο από μελωδίες, ειδήσεις, διαφημίσεις και παράσιτα. Μέσω της δημιουργίας του έργου «Waves» προσπαθώ να αφυπνίσω τους θεατές και να τους βάλω στη θέση του κάθε παιδιού που οι πολιτικές των κρατών και τα συστημικά παιχνίδια το οδηγούν να βρίσκεται στη θέση του πρόσφυγα, μέσα σε μια βάρκα στα νερά της Μεσογείου, ψάχνοντας να βρει έναν νέο τόπο για να ακουμπήσει τα όνειρά του. 

Οι θεατές μπαίνοντας στον χώρο βρίσκονταν απέναντι από το διάτρητο έργο μεγάλης κλίμακας, αποτελούμενο από χειροποίητα χαρτιά, κομμένα στο χέρι με χειρουργικό νυστέρι. Το έργο συνοδευόταν από μια ηχητική εγκατάσταση ώστε ο θεατής να απομονωθεί από τους εξωτερικούς θορύβους και φορώντας τα ακουστικά των MP3 players να μπορεί να περιπλανηθεί στο ηχητικό τοπίο, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τα ηχητικά υλικά που έχουν εντοπιστεί στα FM και δημιουργούν μια νέα ενιαία μελωδία της Μεσογείου.

Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη  Facebook Twitter
Η έμπνευση για τη δημιουργία του έργου «Waves» έχει ως αφορμή την προσωπική ιστορία ενός παιδιού από τη χώρα μας που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση.

— Πόσο χρόνο σου πήρε να το φτιάξεις; Πες μου για την τεχνική και τις δυσκολίες που έχει.
Όλα μου τα έργα αποτελούνται από χειροποίητα χαρτιά λίγων γραμμαρίων, τα οποία κόβονται στο χέρι με χειρουργικό νυστέρι. Η τεχνική του paper cut απαιτεί πολύωρη χειρωνακτική εργασία, πειθαρχία και συγκέντρωση για την παραγωγή ενός έργου τέχνης. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα έργο αυτής της κλίμακας, όπως το «Waves», που έχει ύψος τριάμισι μέτρα και πλάτος επτά. Ξεκίνησα να δουλεύω το έργο τον Οκτώβριο του 2023 και χρειάστηκαν περίπου τέσσερις μήνες εντατικής εργασίας για να μπορέσω να το υλοποιήσω και να το παρουσιάσω για πρώτη φορά στην Izmir Mediterranean Biennial.

— Πώς μπήκε η γάτα στον χώρο; Πώς αισθάνθηκες που είδες να καταστρέφει το έργο; Δεν υπήρχε κανείς να το προστατέψει;
Ο χώρος φυλασσόταν από security, όμως οι αδέσποτες γάτες περιφέρονταν ελεύθερες μέσα στον χώρο. Είχα επισημάνει στους αρμόδιους από την αρχή της διοργάνωσης, όταν βρέθηκα εκεί, ότι αυτό είναι τρομερά επικίνδυνο για όλα τα έργα της Biennale. Βλέπεις τον κόπο σου να μετουσιώνεται σε ένα έργο τέχνης και ξαφνικά αυτό να γίνεται έρμαιο της αμέλειας. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω το πώς ένιωσα. Μπορείς εσύ να διανοηθείς, έστω και για μία στιγμή, πώς αισθάνεται ένας άνθρωπος που η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο και χάνει τα πάντα σε μία στιγμή, όχι μόνο υλικά αγαθά αλλά και τους ανθρώπους του;

Η βία είναι αυτή που πάντα σε σοκάρει.

— Ποιος τραβάει το βίντεο; Γιατί δεν τη σταμάτησε κανείς;
Το βίντεο τραβήχτηκε από έναν θεατή που επισκέφτηκε την έκθεση, το ανάρτησε στο TikTok και από εκεί το έμαθα και εγώ, όταν μου το έστειλαν. Δεν γνωρίζω γιατί κανείς δεν βρέθηκε να σταματήσει το παιχνίδι της γάτας.

«Ένα έργο που η αφορμή για να φτιαχτεί ήταν ένα τραύμα γίνεται το ίδιο τραύμα», γράφει στο post που ανέβασε στο Instagram με τη στιγμή της καταστροφής. «Μέσα από την ανθρώπινη αμέλεια συνεχίζει να εξελίσσεται με έναν τρόπο οδυνηρά σαφή και να συντονίζεται απόλυτα με τον παραλογισμό του κόσμου που μας περιβάλλει. Ένα τραυματισμένο έργο τέχνης λέει πολλά, αλλά πονάει περισσότερο».

Η τέχνη είναι εφήμερη, όλα φθείρονται. Αλλά αυτή έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώνεται μέσα στους καιρούς. Αυτό που κρατάω από όλη αυτή την εμπειρία είναι η αίσθηση της βίας.

Η αφορμή για να φτιαχτεί το έργο τέχνης «Waves» ήταν η ιστορία ενός παιδιού που έχει κακοποιηθεί από το οικογενειακό του περιβάλλον και μεγάλωσε με τα τραύματά του, χωρίς η κοινωνία να το έχει βοηθήσει. Στη δική μου περίπτωση μιλάμε για την αμέλεια των ανθρώπων να εμποδίσουν αυτό το περιστατικό βίας. 

Αν παραλληλίσουμε αυτές τις ιστορίες, η αίσθηση που μένει είναι το τραύμα της βίας και το πώς αυτό καταγράφεται επάνω μας. Ένα σώμα-σήμα, ένα σημάδι που θα σου θυμίζει…

Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη  Facebook Twitter
Η τεχνική του paper cut απαιτεί πολύωρη χειρωνακτική εργασία, πειθαρχία και συγκέντρωση για την παραγωγή ενός έργου τέχνης.

— Σου έχει τύχει να καταστραφεί άλλο έργο σου;
Σε αυτή την κλίμακα και με αυτήν την ένταση δεν μου έχει ξανασυμβεί. 

— Τι γίνεται από 'δω και πέρα με το έργο; Είναι ασφαλισμένο; Θα πάρεις κάποια αποζημίωση;
Το έργο έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και θα ξεκινήσω τη διαδικασία αποκατάστασής του, με τη διοργάνωση να καλύπτει (μερικώς) το κόστος της επισκευής του. 

Σε ό,τι αφορά την αποκατάστασή του, θα δουλέψω με τέτοιο τρόπο που το «τραύμα» που υπέστη το έργο θα συνεχίσει να φαίνεται για να θυμίζει και σε μένα αλλά και στους θεατές την πληγή που όλοι φέρουμε, ανοίγοντας μια νέα οπτική στην πορεία και εξέλιξη του έργου. 

https://www.stratistavlaridis.com/ 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ