Η street art σκηνής ήταν πάντα ένα ανδρικό προνόμιο, αλλά τώρα μια νέα γενιά γυναικών καλλιτεχνών γκράφιτι διεκδικούν τον δικό τους χώρο στην τέχνη, στους δρόμους, στην καταξίωση. Δεν είναι μόνο που περισσότερες γυναίκες τολμούν να στολίσουν με την τέχνη τους, δημόσιους χώρους και να διεκδικήσουν τα βλέμματά μας. Είναι που στα έργα τους η γυναικεία μορφή πλέον απογειώνεται.
Η Γιαπωνέζα Aiko, για παράδειγμα, είναι -σύμφωνα με την Independent- ένα από τα πλέον ανερχόμενα θηλυκά αστέρια της street-art σκηνής. Μετά τη συνεργασία της με τον Banksy στην ταινία του "Exit Through the Gift Shop" το έργα της εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα πλέον στο Λος Άντζελες, το Λονδίνο, τη Σαγκάη και τη Νορβηγία.
Από την άλλη άκρη της γης μπήκε στον κόσμο του γκράφιτι η Faith47. Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική η κυρία της street art άρχισε να φτιάχνει παραδοσιακές ζωγραφιές στους δρόμους του Κέιπ Τάουν από το 1997. Ως τώρα, λέει, δεν ένιωσε ποτέ ότι κάποιος προσπαθεί να την απομονώσει από την ανδροκρατούμενη σκηνή.
Η Faith47, ακολουθώντας το παράδειγμα του Banksy δεν αποκαλύπτει το πρόσωπό της. Φορώντας μάσκα έλαβε μέρος σε φεστιβάλ της Νορβηγίας.
Εργο της Faith 47 στο Τορόντο με τίτλο 'The pull of the land'
«Η στάση μου είναι αμετακίνητη: προτιμώ πάντα να επικεντρώνομαι στη δουλειά μου και όχι στην καταγωγή ή το φύλο μου», λέει η Faith 47. "Ολα κρίνονται από το έργο. Γι 'αυτό και το θέμα του φύλου δεν το θεωρώ σοβαρό ζήτημα."
Εργο της Faith 47, 'The immense gap between past and future', στη Βιέννη.
«Νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις. Οι γυναίκες πρέπει να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους αν θέλουν να γίνουν καλλιτέχνες του δρόμου. Να ξέρουν πάντως, πως αν θέλουν είναι βέβαιο ότι μπορούν και θα τα καταφέρουν. Αλλωστε δεν είναι μόνο η τέχνη του δρόμου ανδροκρατούμενη, είναι τόσοι ακόμα τομείς...", λέει η Faith 47.
Εργο της Faith 47 στην Tudela
Εργο της Faith 47 στην Χαβάι με τίτλο 'Before the silence'.
Εχει τίτλο 'Rhapsody' και είναι έργο της Faith 47 στο Ρότσεστερ
Η Γιαπωνέζα καλλιτέχνις Αiko εν ώρα εργασίας στο φεστιβάλ Nuart της Νορβηγίας.
Ενα από τα πιο πρόσφατα έργα της Aiko στην Νέα Υόρκη (2013)
Κρίνοντας από τις τοιχογραφίες της, είναι σαφές, πως η Aiko δεν φοβάται να δημιουργήσει γυναικείες φιγούρες και μάλιστα πολύ συχνά επιμένει σε λαμπερά pin-up κορίτσια, βαμμένα με ροζ και μοβ γκλίτερ! Διότι όπως λέει και η ίδια απολαμβάνει να δηλώνει με τον τρόπο της ότι μια γυναίκα κρατά μια θέση ανάμεσα σε πολλούς άνδρες.
"Έχω ένα θέμα που τα αγόρια δεν μπορούν να αγγίξουν. Εκείνοι μπορεί να ζωγραφίσουν σέξι κυρίες που θέλουν να γαμηθούν, αλλά η γυναικεία φιγούρα είναι δική μας. Είναι ολοδική μας απόλαυση. Δεν τα βάζω με τους άντρες. Απλώς γιορτάζω τη θηλυκή ενέργεια», λέει η Aiko.
Εργο της Aiko στο Bowery Wall του Μανχάταν το 2012. Ηταν το πρώτο γυναικείο χέρι που άγγιξε τον συγκεκριμένο τοίχο. Μάλιστα, η ίδια παραδέχεται πως όσο ζωγράφιζε το κοινό την παρότρυνε και την χειροκροτούσε!
Γκράφιτι της Aiko στη Νορβηγία
Παρά τη σαφή της γυναικεία αισθητική η Aiko λέει ότι δεν έχει πέσει ποτέ θύμα προκαταλήψεων.
"Με αντιμετωπίζουν πολύ καλά σε αυτή τη σκηνή», λέει. «Δουλεύω σκληρά κι έτσι οι άνδρες έχουν αρχίσει να με αναγνωρίζουν ως μία από τις πέντε κορυφαίες γυναίκες καλλιτέχνες του γκράφιτι στον πλανήτη. Πρέπει να συνεχίσω και να τους δείχνω ότι μπορώ να ζωγραφίζω».
Γκράφιτι της Aiko στη Νορβηγία
*****
σχόλια