Ανδρέας Βοτίκας: «Ζούμε σε μια εποχή που όλοι μπορούμε να ονομάζουμε τους εαυτούς μας καλλιτέχνες» Facebook Twitter
«Είναι 2023, τι θα πάθεις αν δεις μια πούτ*α σε ένα έργο;»... Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ανδρέας Βότικας: «Στα tattoo δεν είσαι ακριβώς καλλιτέχνης είσαι και λίγο τεχνίτης»

0

Ο Ανδρέας Βοτίκας είναι εικαστικός και tattoo artist, γνωρίζω την δουλειά του ήδη από το 2019 όταν ακόμη έκανε εικονογραφήσεις για τα κείμενα του (κάποτε πολύ κουλ) diy ιντερνετικού περιοδικού «Περιπλόκ». Από εκεί μεταπήδησε στον κόσμο των τατουάζ και τώρα ετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις σε δραματική σχολή. Είναι 25 χρονών και ζει στο Μετς –αν και θα πρέπει σύντομα να μετακομίσει γιατί το σπίτι του θα το κάνουν οι νέοι ιδιοκτήτες Airbnb– ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις Καλές Τέχνες και New Media στην ΑΚΤΟ και η περίπτωσή του περιγράφει τέλεια την αντιφατική και «μπερδευτική» φάση τού να ψάχνεις ποιος και τι είσαι στην Αθήνα του σήμερα.

«Όταν άρχισε στην πρώτη λυκείου να χτυπά το ρολόι και να μου λένε όλοι "Τι θα κάνεις στη ζωή σου;", δυο ήταν τα πράγματα που ήθελα να κάνω, είτε θέατρο ή ζωγραφική. Διάλεξα την ζωγραφική γιατί είμαι πολύ δειλός και το θέατρο το φοβόμουν πολύ, δεν ήταν πως αγάπαγα τότε καθόλου την ζωγραφική, ή ότι έτρεχα σε μουσεία ή σε γκαλερί».

Τα tattoo μπήκαν πολύ τυχαία στην ζωή του, τα ξεκίνησε όπως όλα χωρίς ιδιαίτερη σκέψη και προετοιμασία, αναζητώντας μια επαγγελματική διέξοδο οικονομικά βιώσιμη που να διατηρεί όμως και κάποια σχέση με την ζωγραφική και την δημιουργικότητα. «Όταν μου χτύπησαν το πρώτο μου τατού, βρήκα πολύ κουλ την όλη διαδικασία οπότε είπα ας εξερευνήσω και αυτόν τον κόσμο. Από τα τατού επίσης μπορείς να ζήσεις και μπορείς να ζήσεις μάλιστα πολύ πιο άνετα από όσο νόμιζα.

Δεν μπορώ μωρέ να μου το παίζουν όλοι τόσο βαρύγδουποι. Αν είσαι όντως ψαγμένος, μπράβο σου, κι εγώ θα ήθελα να είμαι, αλλά κάπου τσίλαρε και λίγο. Δεν υπάρχει καμία μεγάλη σκέψη πίσω από τα έργα μου.

«Έχω ένα τεράστιο κόμπλεξ που με σταματά από το να είμαι έστω κι ελάχιστα δημιουργικός, με τσακίζει το ότι δεν θα κάνω καμία πρωτοπορία, το ότι δεν θα κάνω τίποτα πρώτος. Δεν μπαίνω σε προφίλ ανθρώπων που γουστάρω τίγκα τα έργα τους γιατί φοβάμαι μην με επηρεάσουν έστω και υποσυνείδητα. Στο τατόυ δεν είσαι ακριβώς καλλιτέχνης, είσαι και λίγο τεχνίτης, μπορείς να κάνεις και μόνο "flashes", αλλά αναγκάζεσαι να κάνεις και πολλά σχέδια που φέρνουν οι άλλοι, αστεράκια, καρδούλες και τέτοια. Που είναι κουλ, αλλά με σκοτώνει λίγο καλλιτεχνικά, γιατί δεν είναι η δική μου τέχνη αυτή». 

Ανδρέας Βοτίκας: «Ζούμε σε μια εποχή που όλοι μπορούμε να ονομάζουμε τους εαυτούς μας καλλιτέχνες» Facebook Twitter
Συζητούσαμε χθες με την κοπέλα μου ότι οι καλλιτέχνες λένε συνέχεια θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο και θα το κάνουμε όλο αυτό μέσα από τα έργα μας, αλλά δεν σκεφτήκαμε να πάμε μέχρι τις φωτιές για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκεί. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Συζητούσαμε χθες με την κοπέλα μου ότι οι καλλιτέχνες λένε συνέχεια θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο και θα το κάνουμε όλο αυτό μέσα από τα έργα μας, αλλά δεν σκεφτήκαμε να πάμε μέχρι τις φωτιές για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκεί. Παπάρια θα αλλάξω με μια ζωγραφιά. Ότι τι; Θα γίνει ο δεξιός λιγότερο δεξιός από την τέχνη μου; Ίσως το σινεμά να έχει την δύναμη για κάτι τέτοιο αλλά και πάλι δεν είμαι σίγουρος». Όταν τον ρωτάω αφού δεν θεωρεί πως η τέχνη του μπορεί να αλλάξει πολλά, γιατί επιμένει με κάθε τρόπο να ασχολείται μαζί της, μου λέει: «Απλά μου αρέσει. Ίσως τελικά να μην εξυπηρετώ εγώ την τέχνη, αλλά να με εξυπηρετεί αυτή».

«Ζωγραφίζω απλά πράγματα που μου αρέσουν. Δηλαδή και με τα γυμνά αράζαμε μέσα στο σπίτι με την κοπέλα μου και σκεφτόμασταν "ποια θα ήταν μια κουλ πόζα". Με ενδιαφέρει η τέχνη που είναι μόνο αυτό, ότι βλέπεις, ένα μπουκάλι. Έχω φτιάξει πάνω από 500 έργα τα οποία μετά καίγονται, καταστρέφονται, (Ναι, οκέι, δεν τα καίω actually, απλώς τα πετάω). Με πειράζει πολύ να υπάρχουν δουλειές μου που θεωρώ κακές. Κολλάω».

Ο ίδιος ανήκει σε μια γενιά νεότερων καλλιτεχνών που πριν καλά-καλά ανακαλύψουν την καλλιτεχνική τους ταυτότητα και προλάβουν να πειραματιστούν είχαν ήδη αποκτήσει ένα hype μέσα από το Instagram. «Σίγουρα στα σόσιαλ χρωστάω μεγάλο μέρος της πελατείας μου στο τατού, αλλά γενικά δεν τα κοιτάω και τόσο. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου να αρέσουν τα έργα μου. Ό,τι έχω ανεβάσει ως τώρα στα σόσιαλ αρέσει σε εμένα κι είμαι περήφανος για αυτό, δεν με νοιάζει καθόλου αν δεν πάρει πολλά λάικ κάτι στο Instagram. Θα εκνευριστώ απλά αν ανεβάσω κάτι και δεν πάει καλά, γιατί θα πω κρίμα που δεν πήγε αφού είναι πολύ καλό έργο και μάλλον οι άλλοι δεν μπορούν να το δουν.

Ανδρέας Βοτίκας: «Ζούμε σε μια εποχή που όλοι μπορούμε να ονομάζουμε τους εαυτούς μας καλλιτέχνες» Facebook Twitter
Δεν υπάρχει καμία μεγάλη σκέψη πίσω από τα έργα μου. Ζωγραφίζω απλά πράγματα που μου αρέσουν.

Υπάρχουν παιδιά που μου στέλνουν για να αγοράσουν κάποιους από τους πίνακες μου, και ζητάω ένα ποσό το οποίο εγώ να θεωρώ λογικό, αλλά προφανώς καταλαβαίνω πως παιδιά της ηλικίας μου δεν μπορούν να δώσουν αυτά τα λεφτά, όμως ποιο είναι το κοινό το δικό μου, ποιόν να περιμένω να τα αγοράσει; Γιατί είναι και ένα προνόμιο το να αγοράζεις τέχνη. Αλλά δίνεις τόσο χρόνο από την ζωή σου, κοστίζει πολύ το να φτιάξεις το κάθε έργο σου και υλικά και ψυχικά που δεν μπορείς να τα δίνεις τζάμπα.

Ζούμε σε μια εποχή που όλοι μπορούμε να ονομάσουμε τους εαυτούς μας καλλιτέχνες και να λέμε ότι μπορούμε να κάνουμε 300 πράγματα. Άσε και προς τα που πηγαίνει η τέχνη σήμερα, εγώ προσωπικά σιχαίνομαι τα installations και τα performances. Πλέον ο καθένας μπορεί να διακηρύττει ότι κάνει τέχνη, οπότε για αυτό δυσκολεύομαι και εγώ να βρω που ανήκω, κι αν ανήκω κάπου γιατί δεν είναι καθόλου δεδομένο. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να χωθώ στην τέχνη με το ζόρι, από έναν εσωτερικό ναρκισσισμό, αλλά είναι δύσκολο να το δεις αυτό. Με φοβίζει και να μην χάσω την ζωή μου στο netflix. Αλλά στο τέλος εμένα μου αρέσει αυτό που κάνω και αυτό αρκεί για όσο πάει, μετά πάμε αλλού!». 

Ανδρέας Βοτίκας: «Ζούμε σε μια εποχή που όλοι μπορούμε να ονομάζουμε τους εαυτούς μας καλλιτέχνες» Facebook Twitter
Ζούμε σε μια εποχή που όλοι μπορούμε να ονομάσουμε τους εαυτούς μας καλλιτέχνες και να λέμε ότι μπορούμε να κάνουμε 300 πράγματα.
Ανδρέας Βοτίκας: «Ζούμε σε μια εποχή που όλοι μπορούμε να ονομάζουμε τους εαυτούς μας καλλιτέχνες» Facebook Twitter
Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να χωθώ στην τέχνη με το ζόρι, από έναν εσωτερικό ναρκισσισμό, αλλά είναι δύσκολο να το δεις αυτό.
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ