Electabaz: «Όσα δεν μπορώ να πω, τα λέω με τη μουσική μου»

Electabaz: Όσα δεν μπορώ να πω, τα λέω με τη μουσική μου Facebook Twitter
Τρία φθινόπωρα μετά, ο Electabaz (κατά κόσμον Παναγιώτης Μπαζάνης) είναι ένα από τα πιο hot ονόματα στο ελληνικό beatmaking community. Φωτ.: @merlinx_o
0

Ανήκει στη φουρνιά καλλιτεχνών που ανακαλύψαμε εν μέσω πανδημίας. Μας συστήθηκε για πρώτη φορά μέσα από το «Wonderkid» του Wang, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο της πρώτης καραντίνας.

Τρία φθινόπωρα μετά, ο Electabaz (κατά κόσμον Παναγιώτης Μπαζάνης), αποτελεί ένα από τα πιο hot ονόματα στο ελληνικό beatmaking community.

Κομμάτια που φέρουν την υπογραφή του, όπως το «Atlanta» και το «Takeshi», έκαναν εκατομμύρια streams και views, κατατάσσοντάς τον στους πλέον αναγνωρίσιμους producers της χώρας.

Παιδί της ελληνικής επαρχίας, γεννημένος το 1996 στην Καρδίτσα, μετακόμισε το 2014 στη Θεσσαλονίκη λόγω σπουδών. Το 2017 ξεκίνησε τους πρώτους μουσικούς του πειραματισμούς, δίνοντας έμφαση στη rap, το drill και το εναλλακτικό hip hop.

«Θυμάμαι ότι είχα κατεβάσει Photoshop και FL Studio με την προοπτική να μάθω κάποιο εντελώς random. Διάλεξα το FL και κόλλησα. Στην αρχή με βοήθησε αρκετά ένας φίλος μου, ο GAN, ο οποίος ασχολούνταν ήδη αρκετό καιρό με beats».

Τα πειράματα πέτυχαν και ο ήχος του ταξίδεψε σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τις συνεργασίες του χρονιά με τη χρονιά να πληθαίνουν. Wang, Π.Ι.Ε.Β., Κάτοχος, Χαρά, Λοιμός, ΜΒΨ, Raptim, Grizzle και Lunar είναι μόνο μερικά από τα ονόματα με τα οποία έχει συνεργαστεί.

WANG - WONDERKID (Prod. by Electabaz)

— Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με το hip hop;
Ως ακροατής, θυμάμαι ότι στο δημοτικό είχα ακούσει κάποια μεμονωμένα κομμάτια Goin’ Through και ZN, χωρίς όμως να καταλαβαίνω πολλά. H πρώτη πιο έντονη ανάμνηση που έχω είναι γύρω στα 13 μου να γυρνάω από το σχολείο με έναν φίλο μου και να ακούμε Ladose. Μετά ψαχνόμουν με τις ώρες να βρω νέα μουσική και έτσι κατάλαβα ότι είχε μπει για τα καλά το μικρόβιο.

— Πόσο hip hop ήταν η Καρδίτσα των '90s;
Στην Καρδίτσα τότε υπήρχε έντονα το hip hop. Ειδικά το γκραφίτι. Υπήρχε ένα φεστιβάλ που διοργάνωναν οι UMC’s (γκραφίτι-hip hop γκρουπ της πόλης), στο οποίο έρχονταν γκραφιτάδες και ράπερς απ’ όλη την Ελλάδα και αυτό έπαιξε σίγουρα μεγάλο ρόλο στο να έρθουμε σε πιο άμεση επαφή με το είδος.

— Πότε έφτιαξες το πρώτο σου beat;
Νομίζω το 2016-2017, κάπου εκεί, και προφανώς δεν ακουγόταν (γέλια). Τότε ήμουν γύρω στα 20, στο δεύτερο ή τρίτο έτος στη σχολή, και έψαχνα να κάνω κάτι δημιουργικό. Θυμάμαι ότι είχα κατεβάσει Photoshop και FL Studio με την προοπτική να μάθω κάποιο εντελώς random. Διάλεξα το FL και κόλλησα. Στην αρχή με βοήθησε αρκετά ένας φίλος μου, ο GAN, ο οποίος ασχολούνταν ήδη αρκετό καιρό με beats.

— Τα πρώτα σου beats ήταν ραπ/drill ήχος; Με τι εξοπλισμό ξεκίνησες;
Τα πρώτα beats ήταν απλώς πειραματισμοί από ό,τι υπήρχε στο FL. Από εξοπλισμό λίγο πολύ όπως όλοι, ένα pc και κάτι ηχεία Logitech χωρίς μπάσα.

— Όταν κατάλαβες ότι σου αρέσει το producing, αποφάσισες να κάνεις σπουδές σχετικές με τη μουσική;
Όχι, όχι. Aκόμα δεν έχω σπουδάσει κάτι σχετικό με μουσική. Ίσως στο μέλλον.

Electabaz: Όσα δε μπορώ να πω, τα λέω με την μουσική μου Facebook Twitter
Πειραματίζομαι με διάφορα γενικά, έχω κάνει κάποιες απόπειρες και για ηλεκτρονική, αλλά δεν έχει κυκλοφορήσει κάτι. Φωτ.: @merlinx_o

— Πες μου λίγα λόγια για τη γνωριμία-συνεργασία σου με τον Wang. Πώς ένιωσες όταν το «Wonderkid» άρχισε να κάνει τέτοια νούμερα;
Θυμάμαι ήταν στην πρώτη καραντίνα, είχα ανεβασμένα κάποια beats στο soundcloud και μου είχε στείλει για ένα από αυτά. Δεν γνωριζόμασταν τότε. Μου έστειλε το κουπλέ που είχε γράψει πάνω στο beat μου και έπαθα πλάκα. Ξεκινήσαμε να μιλάμε και να του στέλνω και άλλα beats και μετά απλώς δέσαμε. Αρχικά δεν μπορούσα να το συνειδητοποιήσω, ήταν πολύ απότομο το μπαμ σε μια περίοδο που ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, αλλά τον πίστευα full και το άξιζε γιατί έχει ρίξει πολλή δουλειά για να φτάσει εκεί.

— Πότε πιστεύεις ότι ξεκίνησε ο κόσμος να αναγνωρίζει το όνομά σου στον χώρο;
Μάλλον από το «Takeshi» και μετά, όταν είχε μπει και το tag στο κομμάτι. Μετά βγήκαν συνεχόμενα «Atlanta» και «Low Profile» τα οποία ήταν και video clip, οπότε κάπου εκεί, πιστεύω.

— Πλέον το tag «αυτό είναι Electabaz μ@λ@κες» έχει γίνει iconic και το υιοθέτησες και εσύ σε όλα σου τα κομμάτια. Πες μου την ιστορία πίσω από αυτό.
Ο Wang ηχογραφούσε το «Takeshi» τότε και όταν μου έστειλε το demo πίσω μού είπε «έχει και ένα δωράκι μέσα» και ήταν το tag. Είχαμε πει μεταξύ σοβαρού και αστείου να βγάλουμε κάποιο tag, αλλά δεν είχαμε καταλήξει σε κάποιο. Σκέψου, στην αρχή δεν μου άρεσε και τόσο, με τον καιρό όμως άλλαξα γνώμη.

WANG - ATLANTA (prod. Electabaz) | Raps On The Run #1

— Αντλείς από κάπου έμπνευση όταν φτιάχνεις ένα beat;
Ναι, από το πώς νιώθω εκείνη τη στιγμή. Τις περισσότερες φορές είναι ο τρόπος μου να εκφραστώ. Να πω αυτά που δεν μπορώ να πω αλλιώς.

— Πες μου μερικούς από τους producers που θαυμάζεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Είναι πολλοί που μου αρέσουν, αλλά θα πω Dof Twogee, Smuggler, Eversor. Από εξωτερικό, Metro Boomin’ και Scott Storch.

— Προτιμάς το sampling ή τη δημιουργία κομματιού από κάποιο preset;
Στα περισσότερα beats θα γράψω εγώ τις μελωδίες. Έχω προφανώς αρκετά beats με samples, αλλά με γεμίζει περισσότερο να στήνω ένα beat από το 0. 

— Έχεις συνεργαστεί με πολλούς αξιοσημείωτους καλλιτέχνες. Ξεχωρίζεις κάποια συνεργασία;
Αν μπορούσα να ξεχωρίσω κάποια, ίσως να ήταν αυτή με τον ΠΙΕΒ (The Bad Poetry Social Club), γιατί ήταν η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με το spoken word. Έχω πολύ ευχάριστες αναμνήσεις από όταν έφτιαχνα το beat.

— Αγαπημένο κομμάτι;
Αν εννοείς δικό μου, αν έπρεπε να διαλέξω ένα, θα έλεγα το «Interrail».

— Τι να περιμένουμε στο κοντινό μέλλον;
Σίγουρα ένα single με Λοιμό και ΚΞ πολύ σύντομα. Γενικά έχω αρκετά singles με διάφορα άτομα που θα βγουν φέτος. Επίσης, κάποια στιγμή θέλω να βγάλω έναν προσωπικό δίσκο. Είχα ξεκινήσει να το δουλεύω, αλλά προς το παρόν έχει παγώσει.

— Πώς βλέπεις την εξέλιξη της ραπ στην Ελλάδα;
Το επίπεδο ανεβαίνει συνεχώς, τόσο σε παραγωγές όσο και σε video clip και κοντράρει στα ίσα την υπόλοιπη ευρωπαϊκή σκηνή. Τώρα σε raps, προσωπικά, θα ήθελα παραπάνω πρωτοτυπία, αλλά και πάλι νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο.

— Γιατί στη Θεσσαλονίκη, και γενικότερα στον Βορρά, το drill γνωρίζει τέτοια άνθιση;
Δεν ξέρω, πιστεύω απλώς ότι όταν βγει ένας «νέος» ήχος θα τον δεχτούν πιο εύκολα στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτό δεν είναι και απόλυτο.

Electabaz: Όσα δε μπορώ να πω, τα λέω με την μουσική μου Facebook Twitter
Το επίπεδο ανεβαίνει συνεχώς, τόσο σε παραγωγές όσο και σε video clip, και κοντράρει στα ίσια την υπόλοιπη ευρωπαϊκή σκηνή. Φωτ.: @merlinx_o

— Συνεργάζεσαι με κάποια δισκογραφική εταιρεία αυτήν τη στιγμή;
Αυτήν τη στιγμή συνεργάζομαι με τη Stay Independent για το digital distribution της μουσικής μου.

— Θα δοκίμαζες να πειραματιστείς και σε άλλα είδη μουσικής;
Πειραματίζομαι με διάφορα γενικά, έχω κάνει κάποιες απόπειρες και για ηλεκτρονική, αλλά δεν έχει κυκλοφορήσει κάτι.

— Τι θα συμβούλευες έναν producer που κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα;
Σίγουρα να ακούσει πολλή μουσική και να κάνει πολύ practice μέχρι να βρει τον ήχο του. Ιδανικά, να βρει έναν rapper να γράφουν μαζί, γιατί έτσι βοηθάει ο ένας τον άλλον.

Βρείτε τον Electabaz στο Instagram: @electabaz_

Βρείτε τον Electabaz στο Spotify.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σπηλιόπουλος: Σκανάροντας τον urban ήχο της Αθήνας

Μουσική / Junior SP: Σκανάροντας τον urban ήχο της Αθήνας

Από τα θρυλικά Infinity πάρτι στο Άλσος ως την drum ‘n’ bass και στον χιπ-χοπ ήχο του σήμερα, ο Γιώργος Σπηλιόπουλος, aka Junior SP., διοργανωτής συναυλιών, μουσικός παραγωγός και DJ τα τελευταία τριάντα χρόνια, μιλάει στη LiFO για την urban κουλτούρα της πόλης, τον Οδυσσέα των Razastarr και μια τυχαία συνάντηση σε ένα pet shop με τον Ταφ Λάθος.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ