Μελεντίνη: «Η αδυναμία που έχω απέναντι στις προκλήσεις της ζωής με κάνει αφελή»

H «Σκοτοδίνη» της Μελεντίνης Facebook Twitter
Γίνεται να ακούσει κάποιο εφηβάκι στο δωμάτιό του το «Love will tear us apart» και να μη συμβεί κάτι μέσα του; Δεν ξέρω, λέμε τώρα.
0

«Δεν θέλω πια να προσπαθώ/όλα τελειώνουν και δεν ξέρω πού αρχίζω/κι αν μ' αγαπάς μη με μαδάς/μέσα στη στάχτη έχω μάθει να ανθίζω», τραγουδάει γλυκόπικρα στο ρεφρέν. Ο ανάλαφρος '80s synth wave ρυθμός και το πολύχρωμο βίντεο που μόλις κυκλοφόρησε κάνει τη «Σκοτοδίνη» το απόλυτο κομμάτι του καλοκαιριού. Αυτό το διάστημα η Μελεντίνη ετοιμάζει δύο άλμπουμ, ένα ελληνόφωνο και ένα αγγλόφωνο. Συνεχίζει να μένει στο Βερολίνο.

Το βίντεο του κομματιού ξεκινάει με το πρόσωπο ενός θυμωμένου άνδρα να φωνάζει και να ετοιμάζει μια βαλίτσα. Η Μελεντίνη υποδύεται μια μητέρα που μεγαλώνει μόνη της την κόρη της και μαζί περνούν στιγμές ξεγνοιασιάς σε μια ζεστή Αθήνα. Παρά τον μελαγχολικό του τόνο, δημιουργεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας ότι θα τα βγάλουν πέρα. Γιατί όμως ονόμασε το κομμάτι έτσι;

«Υπήρξε μια περίοδος εσωστρέφειας στους μουσικούς της γενιάς μου. Έβγαιναν πάρα πολύ ωραίοι δίσκοι, αλλά αφορούσαν πολύ λίγο κόσμο στην Ελλάδα, που είχε ανάγκη από εξεζητημένο ήχο και πρωτοπόρα αισθητική».

«Σκοτοδίνη είναι αυτό το vertigo που μαυρίζουν όλα. Είναι κάτι που έχω αισθανθεί όταν είναι πολύ βαρύ το κλίμα γύρω μου, αλλά και όταν τα συναισθήματά μου είναι περισσότερα απ' όσα μου επιτρέπει η πραγματικότητα. Αυτή η αδυναμία που έχω απέναντι στις προκλήσεις της ζωής με κάνει αφελή πολλές φορές και για μια τέτοια αφέλεια μιλάει το τραγούδι. Γιατί να μην μπορείς απλώς να υπάρχεις κάτω απ' τον ήλιο όπως τα λουλούδια;»

— Ποια ήταν η ιδέα πίσω από το βίντεο; Μοιάζει σαν μια μικρού μήκους ταινία, ήταν εσκεμμένο; 
Η ιδέα ήταν ακριβώς αυτή, να φτιάξουμε κάτι κινηματογραφικό με ρόλους, ιστορία, όλα σαν από κομμάτι μιας ταινίας. Αρχικά ήθελα να συνεργαστώ με έναν άνθρωπο με τον οποία να αισθάνομαι ότι καταλαβαινόμαστε και κάπως ήρθε στη ζωή μου ο Τso (Αναστάσιος Τσόρδας). Γνωριστήκαμε στο Βερολίνο, μου άρεσε πολύ η μικρού μήκους ταινία του «Μάρα» και όλη η καλλιτεχνική του οντότητα. Όταν του ανέθεσα τη σκηνοθεσία του κλιπ, μου σύστησε και τις συνεργάτιδές του από την ομάδα τους (Νεφέλη Αθανασάκη, Βίκυ Αναστασιάδου, Ιωάννα Λούρα), τη @madebyvanity, και είχαμε πάρα πολύ δυνατή χημεία στη διαδικασία του brainstorming.

Αρχικά είχα γράψει ένα διαφορετικό σενάριο που το αποκλείσαμε λόγω budget. Η παραγωγή έγινε με χρήματα που έβαλα στην άκρη για να μπορέσω να το κάνω. Τα παιδιά σκέφτηκαν κάτι που να ενσωματώνει την κοινή αισθητική μας αλλά και την κοινωνική ευαισθησία της αρχικής ιστορίας με κάτι που θα ήταν πιο προσωπικό, ίσως και βιωματικό ως έναν βαθμό. Κυρίως μας ένοιαζε να δημιουργήσουμε μια φωτεινή, ανάλαφρη εικόνα μέσα στην όχι ανάλαφρη καθημερινότητα μιας νεαρής μη προνομιούχας και μόνης μητέρας στην Αθήνα, η οποία είναι και η ίδια σαν παιδί ακόμα, αλλά που έχει να παλέψει με αντιξοότητες τις οποίες συνειδητά παραλείψαμε, πέρα από την υποψία ενός κακοποιητικού παρελθόντος, για να σταθούμε στη δύναμη της στοργής.

H Σκοτοδίνη της Μελεντίνης Facebook Twitter
Eγώ είμαι παιδί των '80s-'90s, οπότε ο ήχος εκείνης της εποχής τριγκάρει πολλά συναισθήματα και μια ονειροπόληση πάνω στην αθωότητα της εφηβείας μου.

— Οι Έλληνες δημιουργοί επιστρέφουν στον ελληνικό στίχο; Τι έχει αλλάξει στη σκηνή από όταν πρωτοξεκίνησες;
Αισθάνομαι ότι υπάρχει περισσότερη τόλμη με τον ελληνικό στίχο σε πιο πολλά είδη μουσικής και αυτό γιατί οι δημιουργοί σήμερα αντιλαμβάνονται την εποχή τους στο εδώ και το τώρα. Υπήρξε μια περίοδος εσωστρέφειας στους μουσικούς της γενιάς μου. Έβγαιναν πάρα πολύ ωραίοι δίσκοι αλλά αφορούσαν πολύ λίγο κόσμο στην Ελλάδα, που είχε ανάγκη από εξεζητημένο ήχο και πρωτοπόρα αισθητική. Αντιθέτως, μιλώντας μέσα από τη δική μου πορεία, όταν έβγαλα στο bandcamp μόνο το ηλεκτροακουστικό ΕP «Λεωφόρος Εφιαλτών» το 2016, ένα ελληνόφωνο songwriter άλμπουμ χωρίς καμία δημοσιότητα και προώθηση, είχα 600 downloads μέσα σε μία μέρα. Εκεί κάπως κατάλαβα ότι αυτό που ήθελα να επικοινωνήσω αυθόρμητα, και μάλιστα με με μια lo-fi παραγωγή, και που νόμιζα ότι δεν θα αφορά κανέναν, είχε μεγαλύτερη οργανική ανταπόκριση από αυτή που πάλευα να αποκτήσω με τις «ακαδημαϊκές» ενορχηστρώσεις και τις υψηλές στουντιακές προδιαγραφές. 

— Γιατί αυτός ο '80s ήχος παραμένει τόσο επίκαιρος μέχρι σήμερα; Τι κάνει τον κόσμο να ξαναγυρνάει σε αυτόν;
Αν με ρωτάς με αφορμή τη «Σκοτοδίνη», εγώ είμαι παιδί των '80s-'90s, οπότε ο ήχος εκείνης της εποχής τριγκάρει πολλά συναισθήματα και μια ονειροπόληση πάνω στην αθωότητα της εφηβείας μου. Αλλά αυτό το επίκαιρο που λες, σκέφτομαι, για παράδειγμα, αν γίνεται να ακούσει κάποιο εφηβάκι στο δωμάτιό του το «Love will tear us apart» και να μη συμβεί κάτι μέσα του, γίνεται; Δεν ξέρω, λέμε τώρα.

— Επόμενα σχέδια;
Φέτος μαζί με τους Running Blue Orchestra θα εμφανιστούμε στη σκηνή του Φεστιβάλ Σαμοθράκης Pulsar και στην Κύπρο για το διεθνές μουσικό φεστιβάλ «Φέγγαρος». Γενικά ως άνθρωπος δεν έχω οργάνωση και προγραμματισμό, απλώς μια μέρα μπορεί να ξυπνήσω και να πάθω αμόκ, να κάνω το ένα, να κάνω το άλλο και κάπως έτσι με πιάνει και σκοτοδίνη.

Melentini - Σκοτοδίνη

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ