Πράγματα που μου έκαναν εντύπωση στο Μουσείο της Γενιάς του ΄30

Πράγματα που μου έκαναν εντύπωση στο Μουσείο της Γενιάς του ΄30 Facebook Twitter
0

Το όπλο με το οποίο αυτοκτόνησε ο Καρυωτάκης

 

 

 

 

 

 

Ένα εξαώροφο κτήριο, μια χαρακτηριστική μεσοπολεμική πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας, προστέθηκε και επίσημα στο δυναμικό του Μουσείου Μπενάκη. Πρόκειται για το κτήριο της οδού Κριεζώτου 3, όπου έζησε και εργάστηκε ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας από τα μέσα της δεκαετίας του '50 μέχρι τον θάνατό του, το 1994, το οποίο χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα και καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κωνσταντίνο Κιτσίκη το 1932.

Το 1989 κληροδοτήθηκε στο μουσείο από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, μαζί με το περιεχόμενο του εργαστηρίου και της κατοικίας του, ενώ από το 1991 στέγαζε την Πινακοθήκη Γκίκα σε ένα μικρό μέρος του. Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης του οικοδομήματος, ανοίγει τις πόρτες του προκειμένου να υποδεχθεί το κοινό στους εκθεσιακούς του χώρους, που απλώνονται και στους έξι ορόφους του, φιλοξενώντας μια πλούσια παρακαταθήκη από έργα ελληνικής τέχνης, με επίκεντρο τους δημιουργούς της Γενιάς του '30, έργα τα οποία χρονικά εκτείνονται από το τέλος του Α' Παγκοσμίου πολέμου και τη Μικρασιατική καταστροφή μέχρι τις παραμονές της δικτατορίας του 1967. Όπως τόνισε κατά τη χθεσινή παρουσίαση ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στο άνοιγμα του νέου αυτού μουσειακού παραρτήματος, στην Πινακοθήκη Γκίκα παρουσιάζεται «όλη η πνευματική και καλλιτεχνική παραγωγή της γενιάς του '30 ως ενιαία και αδιαίρετη ενότητα».

Πράγματι, από το ισόγειο (όπου, παράλληλα, εκτίθεται η δωρεά της Λίτσας Παπασπύρου, ένα αστικό σαλόνι με έργα γαλλικής ζωγραφικής των πρώτων δεκαετιών του 20ού και έπιπλα 16ου-18ου αιώνα) μέχρι τον τρίτο όροφο εκτίθεται, σε προσπάθεια να αποτυπωθεί συνθετικά, υπερβαίνοντας τις ειδολογικές διαφορές, η συνολική ελληνική πνευματική δημιουργία της πεντηκονταπενταετίας 1922-1967, που αποτελεί το κλίμα μέσα στο οποίο ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας έζησε και διαμόρφωσε τις καλλιτεχνικές του αντιλήψεις. Η έκθεση αποτελεί «καθρέφτη μιας ολόκληρης εποχής, με ανθρώπους γεμάτους από καλλιέργεια και ευαισθησία», όπως τόνισε μιλώντας χθες η Εβίτα Αράπογλου, συγγραφέας της έκδοσης του Μουσείου Μπενάκη Κριεζώτου 3.

Τέλος, στον τρίτο όροφο του κτηρίου, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Γκίκα, εκτίθενται πίνακες, σχέδια, γλυπτά, σκηνικά, χειρόγραφα, εικονογραφημένες εκδόσεις, φωτογραφίες, καθώς και έπιπλα από το σπίτι του στην Ύδρα, ενώ οι δύο επόμενοι όροφοι, η κατοικία και το ατελιέ του, διατηρήθηκαν στην αρχική τους μορφή, προκειμένου να επιτρέψουν στον επισκέπτη να γνωρίσει τον προσωπικό κόσμο του καλλιτέχνη.

 

Ωρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή 10πμ - 6μμ. Κλειστό Δευτέρα, Τρίτη και επίσημες αργίες. Εισιτήριο 7 και 5 ευρώ. Είσοδος ελεύθερη σε ανέργους με κάρτα, ΑμΕΑ, εικαστικούς, κ.ά. 

Φωτογραφία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM
Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT
Οι φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024 - σε εικόνες

Φωτογραφία / Η ζωή στην Αυστραλία μέσα από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Australian Life 2024

Εκτροφή προβάτων, βρικόλακες στο σαλόνι, Αβορίγινες στη γη τους και στα σπίτια τους: Μια περιήγηση στην Αυστραλία μέσα από τις εικόνες των φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024.
THE LIFO TEAM
Κοιτάζοντας τους άλλους: Η Μαρτίν Φρανκ στην Άνδρο 

Φωτογραφία / «Κοιτάζοντας τους άλλους»: Οι ανθρωποκεντρικές εικόνες της Μαρτίν Φρανκ σε μια έκθεση στην Άνδρο

Στη χώρα της Άνδρου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 150 φωτογραφίες και αρχειακό υλικό αναδεικνύουν τη δημιουργική πορεία μιας καλλιτέχνιδας που παραμένει ελάχιστα γνωστή σήμερα στη διεθνή κοινότητα ενώ το έργο της συχνά ταυτίζεται με αυτό του Καρτιέ-Μπρεσόν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Φωτογραφία / 100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Κατέγραψε την πραγματική Αμερική, έβρισκε τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες ανάμεσα στους λιγότερο προνομιούχους, κατάφερε να αλλάξει για πάντα την πορεία της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Μάρτιν Παρ επιστρέφει για να φωτογραφίσει το ελληνικό καλοκαίρι

Φωτογραφία / Ο Μάρτιν Παρ ετοιμάζεται να φωτογραφίσει ξανά το ελληνικό καλοκαίρι

Ένας από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς φωτογράφους θα εκθέσει έργα του στο Hyper Hypo και θα υπογράψει βιβλία και αναμνηστικά που θα είναι διαθέσιμα για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
M. HULOT