Ρίτσαρντ Γκιρ: Ένας επίμονος συλλέκτης εξαιρετικών φωτογραφιών του 20ού αιώνα

Ρίτσαρντ Γκιρ: Ένας επίμονος συλλέκτης εξαιρετικών φωτογραφιών του 20ου αιώνα Facebook Twitter
0

Σε δημοπρασία βγαίνουν 140 φωτογραφικά έργα από την αξιοσημείωτη και μεγάλης αξίας συλλογή του Ρίτσαρντ Γκιρ, του 72χρονου σταρ που πρωταγωνιστεί στον αμερικανικό κινηματογράφο επί τέσσερις δεκαετίες σχεδόν. 

Η διαδικτυακή δημοπρασία του οίκου Christie's στη Νέα Υόρκη παρουσιάζει μερικούς από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του μέσου, από τους πρωτοπόρους όπως ο Άλφρεντ Στίγκλιτζ και ο Άλφρεντ Γουέστον μέχρι τους μετέπειτα γίγαντες Ρίτσαρντ Άβεντον και Νταϊάν Άρμπους, και είναι αξιοσημείωτη για το εύρος της. Ο Διεθνής Επικεφαλής Φωτογραφιών του Christie's, Ντάριους Χάιμς, λέει ότι η συλλογή βρίσκεται σε «ένα επίπεδο αισθητικής προσαρμογής και κομψότητας που σπάνια βλέπεις», ωστόσο, ο Ρίτσαρντ Γκιρ δύσκολα αποκαλεί τον εαυτό του συλλέκτη, εξηγώντας το σκεπτικό του με απλά λόγια και λέγοντας ότι απέκτησε «εικόνες που του μίλησαν».

Το πάθος του Γκιρ για τη φωτογραφία πυροδοτήθηκε από ένα δώρο που του έκανε η μητέρα του όταν ήταν μικρός, μια φωτογραφική μηχανή Kodak Brownie. Άρχισε να βγάζει φωτογραφίες με αυτή και, όπως θυμάται σήμερα: «Είμαι σίγουρος ότι η ποιότητα ήταν κακή, αλλά θυμάμαι ότι άρχισα να καταλαβαίνω τη σύνθεση».

Όταν άρχισε να κάνει ταινίες στον κινηματογράφο, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, είδε από πρώτο χέρι τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να οικοδομηθεί μια αφήγηση χρησιμοποιώντας πολλαπλές κάμερες – «η καθεμία από αυτές λέει μια διαφορετική ιστορία».

Το πάθος του Γκιρ για τη φωτογραφία πυροδοτήθηκε από ένα δώρο που του έκανε η μητέρα του όταν ήταν μικρός, μια φωτογραφική μηχανή Kodak Brownie. Άρχισε να βγάζει φωτογραφίες με αυτή και όπως θυμάται σήμερα: «Είμαι σίγουρος ότι η ποιότητα ήταν κακή, αλλά θυμάμαι ότι άρχισα να καταλαβαίνω τη σύνθεση».

 Ο Γκιρ περνούσε ατέλειωτες ώρες στα βιβλιοπωλεία που έμεναν ανοιχτά όλη νύχτα στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, ξεφυλλίζοντας τόμους για δασκάλους του μέσου όπως ο Ίρβινγκ Πεν και ο Έντουαρντ Κέρτις.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έγινε φίλος με τον φωτογράφο μόδας Χερμπ Ριτς. «Τον ήξερα πριν γίνει φωτογράφος», λέει ο Γκιρ. «Ήταν στη συμμορία… και μας έβγαζε φωτογραφίες». Ο Ριτς ήταν ο φωτογράφος που πάντα προτιμούσε ο Γκιρ να τον φωτογραφίζει και, όπως λέει, «ήταν ο μόνος με τον οποίο ήθελα να συνεργαστώ… Έτσι πιθανότατα το 80 ή 90 τοις εκατό των φωτωγραφιών μου που κατέληξαν σε περιοδικά ήταν τραβηγμένες από εκείνον». Ο Γκιρ περνούσε επίσης πολύ χρόνο με τον Ριτς σε φωτογραφήσεις και θυμάται τον άνετο τρόπο του φίλου του με τα μοντέλα και το ενδιαφέρον του για κάθε εικόνα που τραβούσε.

Άρχισε να επισκέπτεται εκθέσεις φωτογραφίας όποτε ταξίδευε για δουλειά σε άλλες Πολιτείες ή χώρες, ενώ συχνά πήγαινε σε δημοπρασίες με τον Ριτς. «Δεν αγόραζα απαραίτητα, ήταν σαν να πηγαίνω σε ένα μουσείο. Πήγαινα για να βλέπω όμορφα πράγματα» λέει. Σήμερα αυτές τις επισκέψεις ο Γκιρ τις αποκαλεί «μια εξελικτική διαδικασία εκγύμνασης των ματιών σου και των δικών σου ευαισθησιών», που τον βοήθησε όταν άρχισε να αγοράζει φωτογραφίες θέλοντας να κάνει μια σοβαρή συλλογή.

Ρίτσαρντ Γκιρ: Ένας επίμονος συλλέκτης εξαιρετικών φωτογραφιών του 20ου αιώνα Facebook Twitter
Ο Ρίτσαρντ Γκιρ. Φωτο: EPA/ANGELO CARCONI

Από την αρχή γοητεύτηκε από το έργο της Νταϊάν Άρμπους, της οποίας οι φωτογραφίες ατόμων με αναπτυξιακές αναπηρίες τον ενόχλησαν και τον ενδιέφεραν ιδιαίτερα. Η δημοπρασία περιλαμβάνει αρκετά πρώιμα έργα της, συμπεριλαμβανομένης μιας φωτογραφίας που τραβήχτηκε σε έναν κινηματογράφο του Μανχάταν, με τη δέσμη του προβολέα παγωμένη σαν μια ακτίνα ηλιακού φωτός σε έναν καθεδρικό ναό.

Ο Γκιρ μυήθηκε στο έργο της Άρμπους από την Ελίζαμπεθ Άβεντον, νύφη του μεγάλου φωτογράφου μόδας, του οποίου δύο πορτρέτα του Μπομπ Ντίλαν εμφανίζονται στην πώληση. Το 2007 έπαιξε τον Billy the Kid στην ταινία του Τοντ Χέινς «I'm Not There», στην οποία έξι ηθοποιοί απεικονίζουν πραγματικούς ή φανταστικούς χαρακτήρες που ενέπνευσαν τα τραγούδια του Ντίλαν ή αντιπροσωπεύουν κομβικές στιγμές στην καριέρα του. Η φωτογραφία του Άβεντον που τραβήχτηκε στη Νέα Υόρκη το 1965 είναι μια από τις αγαπημένες του.

Ρίτσαρντ Γκιρ: Ένας επίμονος συλλέκτης εξαιρετικών φωτογραφιών του 20ου αιώνα Facebook Twitter
Diane Arbus, 42nd Street Movie Theater Audience, N.Y.C. (1958). Courtesy of Christie’s Images, Ltd.

Η συλλογή του Γκιρ περιλαμβάνει επίσης παραδείγματα πρώιμης φωτογραφίας, εικόνες του Έντουαρντ Κέρτις και του Γκιστάβ Λε Γκρέι, με τα υπέροχα σύννεφα που θυμίζουν ιμπρεσιονιστικό πίνακα και υποκρύπτουν την τεχνική πολυπλοκότητα της φωτογραφίας.

Η σύνθετη μελέτη του Λε Γκρέι είναι ένα σπάνιο τοπίο στη συλλογή του Γκιρ, στην οποία κυριαρχούν άνθρωποι και αναλαμπές της καθημερινής ζωής. Ο ηθοποιός, που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μπροστά στην κάμερα, λέει ότι το βασικό του εργαλείο αφήγησης είναι τα συναισθήματα και αυτό μπορεί να το δει κάποιος και στη συλλογή του, που είναι μια ματιά στο πώς οι σπουδαίοι φωτογράφοι μας έκαναν να δούμε τον κόσμο διαφορετικά, με καθένα από τα έργα τους να αφηγείται μια ιστορία.

Ρίτσαρντ Γκιρ: Ένας επίμονος συλλέκτης εξαιρετικών φωτογραφιών του 20ου αιώνα Facebook Twitter
Herb Ritts, Djimon with Octopus, Hollywood (1989). Courtesy of Christie’s Images, Ltd.
Ρίτσαρντ Γκιρ: Ένας επίμονος συλλέκτης εξαιρετικών φωτογραφιών του 20ου αιώνα Facebook Twitter
Peter Beard (1938–2020), The Ngong Hills and the Great Rift Valley (Tsavo Die-Off), 1975. Courtesy of Christie’s Images, Ltd.
Ρίτσαρντ Γκιρ: Ένας επίμονος συλλέκτης εξαιρετικών φωτογραφιών του 20ου αιώνα Facebook Twitter
Gustave le Gray, Mediterranean with Mount Agde, 1856-1859. Courtesy of Christie’s Images, Ltd.
Ρίτσαρντ Γκιρ: Ένας επίμονος συλλέκτης εξαιρετικών φωτογραφιών του 20ου αιώνα Facebook Twitter
DianeI Arbus (1923–1971), Teenager with a baseball bat, N.Y.C., 1962. Courtesy of Christie’s Images, Ltd.
Ρίτσαρντ Γκιρ: Ένας επίμονος συλλέκτης εξαιρετικών φωτογραφιών του 20ου αιώνα Facebook Twitter
Richard Avedon, Bob Dylan, Folk Singer, New York City (1963). Courtesy of Christie’s Images, Ltd.
Ρίτσαρντ Γκιρ: Ένας επίμονος συλλέκτης εξαιρετικών φωτογραφιών του 20ου αιώνα Facebook Twitter
Diane Arbus, (1923–1971), James Brown at home in curlers, Queens, N.Y., 1966
Ρίτσαρντ Γκιρ: Ένας επίμονος συλλέκτης εξαιρετικών φωτογραφιών του 20ου αιώνα Facebook Twitter
Sally Mann (B. 1951), Shiva at Whistle Creek, 1992.
Ρίτσαρντ Γκιρ: Ένας επίμονος συλλέκτης εξαιρετικών φωτογραφιών του 20ου αιώνα Facebook Twitter
Ο Ρίτσαρντ Γκιρ με τον Ντάριους Χάιμς των Christie’s.
Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ιδιωτικές φωτογραφίες του Πικάσο από τον Ντέιβιντ Ντάγκλας Ντάνκαν στο μουσείο φωτογραφίας της Λωζάνης

Φωτογραφία / Οι προσωπικές φωτογραφίες του Πικάσο από τον Ντέιβιντ Ντάγκλας Ντάνκαν

Το Musée de l' Élysée της Λωζάνης απέκτησε εκατό φωτογραφίες του Ντέιβιντ Ντάγκλας Ντάνκαν που απαθανατίζουν τον πιο σημαντικό ζωγράφο του 20ού αιώνα στο σπίτι και στο ατελιέ του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δεν είναι λίγο *κάπως* να λέει ο Έλτον Τζον «διαταραγμένο» τον Μάικλ Τζάκσον, όταν ο ίδιος ήταν εκτός ελέγχου για 20 χρόνια;

Δ. Πολιτάκης / Δεν είναι λίγο *κάπως* να λέει ο Έλτον Τζον «διαταραγμένο» τον Μάικλ Τζάκσον, όταν ο ίδιος ήταν εκτός ελέγχου για 20 χρόνια;

«Κανείς δεν με πίεσε να πίνω και να κάνω ναρκωτικά» γράφει ο Έλτον Τζον στα απομνημονεύματά του όπου περιλαμβάνεται κι ένα περίεργο ερωτικό τρίγωνο αποτελούμενο από την Πριγκίπισσα Νταϊάνα, τον Ρίτσαρντ Γκιρ και τον Σιλβέστερ Σταλόνε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM
Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT
Οι φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024 - σε εικόνες

Φωτογραφία / Η ζωή στην Αυστραλία μέσα από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Australian Life 2024

Εκτροφή προβάτων, βρικόλακες στο σαλόνι, Αβορίγινες στη γη τους και στα σπίτια τους: Μια περιήγηση στην Αυστραλία μέσα από τις εικόνες των φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024.
THE LIFO TEAM
Κοιτάζοντας τους άλλους: Η Μαρτίν Φρανκ στην Άνδρο 

Φωτογραφία / «Κοιτάζοντας τους άλλους»: Οι ανθρωποκεντρικές εικόνες της Μαρτίν Φρανκ σε μια έκθεση στην Άνδρο

Στη χώρα της Άνδρου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 150 φωτογραφίες και αρχειακό υλικό αναδεικνύουν τη δημιουργική πορεία μιας καλλιτέχνιδας που παραμένει ελάχιστα γνωστή σήμερα στη διεθνή κοινότητα ενώ το έργο της συχνά ταυτίζεται με αυτό του Καρτιέ-Μπρεσόν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ