Άγνωστος Ευριπίδης

Άγνωστος Ευριπίδης Facebook Twitter
0

Δύο τραγωδίες έχουν διασωθεί στις οποίες κύριο πρόσωπο είναι ο Ηρακλής. Οι Τραχίνιες του Σοφοκλή και ο Ηρακλής Μαινόμενος του Ευριπίδη. Στον Ηρακλή Μαινόμενο, ο Ηρακλής, μετά απ’ όσα έχει κάνει για τους συνανθρώπους του, αφού μόχθησε στα πέρατα του γνωστού τότε κόσμου για να καθαρίσει τη Γη από απειλές εναντίον του ανθρώπινου γένους, αφού εξημέρωσε άγριες θάλασσες, διάβηκε παρθένους τόπους, σήκωσε στις πλάτες του τον ουρανό και καταδύθηκε στον Άδη για να φέρει πίσω τον Κέρβερο, επιστρέφει στον Πάνω Κόσμο για να βρει τους σφετεριστές της εξουσίας ν’ απειλούν την ίδια του την οικογένεια.

Οδηγείται σ’ ένα ακόμα φονικό, απαλλάσσοντας τη Θήβα απ’ τον επικίνδυνο Λύκο που αυθαίρετα είχε υφαρπάξει τον θρόνο της, κι εκείνη ακριβώς τη στιγμή η υπέρτατη θεά Ήρα επιλέγει να στείλει, από ζήλεια, υποπτευόμενη ότι ο πραγματικός του πατέρας είναι ο Δίας, την Ίριδα και τη Λύσσα με σαφή αποστολή να του σαλέψουν τα μυαλά. Εκείνος υποκύπτει και μέσ' στη θολούρα του σκοτώνει γυναίκα και παιδιά. Όταν συνέρχεται και συνειδητοποιεί το ανίερο έγκλημά του, απελπισμένος, θέλει να δώσει τέλος στη ζωή του. Ο άτρωτος υπερήρωας, έχοντας πέσει θύμα της τερατώδους αχαριστίας θεών κι ανθρώπων, μένει μόνος κι ανήμπορος μπροστά στη μοίρα. Ο φίλος του Θησέας τον αποτρέπει από ένα άδοξο τέλος, τον πείθει ότι πρέπει να δεχτεί το κακό που του συνέβη και να σταθεί όρθιος, αντάξιος της φήμης που τον θέλει σωτήρα των θνητών.

Ο Ηρακλής διδάσκεται την εγκαρτέρηση κι αφοσιώνεται στην υπηρεσία του καλού. Ο Ευριπίδης, στην τραγωδία του αυτή, εξανθρωπίζει τον ημίθεο Ηρακλή, τον φέρνει αντιμέτωπο με τα θεία και προσπαθεί να εξηγήσει την ανθρώπινη φύση που ανά πάσα στιγμή στρέφεται με όλη της την επιθετικότητα απέναντι ακόμα και στον ίδιο της τον εαυτό. Στην πραγματικότητα μιλάει, εν έτει 423 π.Χ., για τον ολοκληρωτικό πόλεμο των Αθηναίων που, θέλοντας να προασπίσουν την πόλη τους -όταν εχθροί καιροφυλακτούσαν κι απεργάζονταν τον αφανισμό τους-, έστρεψαν τα όπλα εναντίον Ελλήνων, λερώνοντας τα χέρια τους με αδελφικό αίμα.

Πόσο πιο σύγχρονος μπορεί ν’ αποδειχθεί ο μέγιστος ποιητής; Πόσο πιο κοντά στην κριτική της μηδαμινότητας και της θνητότητάς μας, της σύγχυσης και της απελπισίας μας απέναντι στον παραλογισμό της ιστορίας και τα ανεξήγητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς; Το δυσπρόσιτο και ακανθώδες αυτό έργο, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Επίδαυρο το 1960 με πρωταγωνιστή τότε τον Θάνο Κωτσόπουλο και σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη, ανεβαίνει στις 5 και 6 Αυγούστου απ’ το Εθνικό Θέατρο, με σκηνοθέτη αυτήν τη φορά τον Μιχαήλ Μαρμαρινό και τον Νίκο Καραθάνο στον ομώνυμο ρόλο.

Ο Μαρμαρινός σημειώνει: «Ο Ηρακλής μοιάζει να έρχεται από την τελευταία ελληνική γενιά -πριν, αρκετά πριν απ’ το σήμερα- που πίστευε και αγωνιζόταν για Ιδέες. Για να προδοθεί τελικά από φίλους και εχθρούς. Και με αυτή την απόλυ- τη γεύση της προδοσίας να οδηγηθεί στην καταστροφή. Και μετά να προσπαθήσει τον θάνατο».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είναι ρομαντικό το ότι πέθανε τόσο νέα η Σάρα Κέιν, είναι βάναυσο και θλιβερό»

Θέατρο / «Δεν είναι ρομαντικό το ότι πέθανε τόσο νέα η Σάρα Κέιν, είναι βάναυσο και θλιβερό»

Τριάντα χρόνια μετά το εκρηκτικό ντεμπούτο της στη θεατρική σκηνή με το έργο «Blasted», συνάδελφοι και συνεργάτες της σπουδαίας συγγραφέως μιλάνε για την ίδια και το έργο της.
THE LIFO TEAM
Ο γαλήνιος και ανησυχητικός χορός του Χρήστου Παπαδόπουλου

Portraits 2025 / Ο γαλήνιος και ανησυχητικός χορός του Χρήστου Παπαδόπουλου

Εδώ και δέκα χρόνια ο Χρήστος Παπαδόπουλος χορογραφεί εικόνες γαλήνιες ή ανησυχητικές, με το μινιμαλιστικό του λεξιλόγιο να εκφράζει τη δύναμη της ανθρώπινης επαφής, την προσωπική ελευθερία στη συνθήκη της κοινής εμπειρίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζαβαλάς Καρούσος: Η θυελλώδης ζωή του ηθοποιού που είπε πρώτος το περίφημο «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»

Πέθανε Σαν Σήμερα / Τζαβαλάς Καρούσος: Ο ηθοποιός που είπε πρώτος το περίφημο «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»

Ηθοποιός, μεταφραστής, αγωνιστής της αριστεράς, ο Τζαβαλάς Καρούσος που πέθανε σαν σήμερα το 1969 είχε ως στόχο του τη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων του και τη δικαίωση του καθημερινού τους μόχθου μέσα από τον σοσιαλισμό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Το "δημοφιλής" είναι ό,τι πιο προσβλητικό έχουν πει για μένα»

Portraits 2025 / Η Ελένη Ράντου κάνει το πάρτυ της ζωής της. Και στο τέλος ξεσπά σε λυγμούς.

Με την παράσταση-φαινόμενο «Το πάρτυ της ζωής μου» η Ελένη Ράντου ξετυλίγει με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια πενήντα χρόνια «τραυμάτων» με φόντο τη μεταπολιτευτική Ελλάδα και αναζητά τους λόγους που αξίζει να ζεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Portraits 2025 / Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Η χορογράφος και στενή συνεργάτιδα της Ελένης Φουρέιρα, αφού έφτιαξε την πιο viral χορογραφία της χρονιάς για το «Αριστούργημα», αποφάσισε να δοκιμαστεί και στη συναυλία της Άννας Βίσση στο Καλλιμάρμαρο. Και ναι, πήγε καλά αυτό.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ