Η Ράνια Οικονομίδου και η Ρένη Πιττακή συναντήθηκαν στον "Αέρα"

Η Ράνια Οικονομίδου και η Ρένη Πιττακή συναντήθηκαν στον "Αέρα" Facebook Twitter
0

Η Ρένη Πιττακή είναι η Νόρα. Η Ράνια Οικονομίδου είναι η Εντα. Αλλά τα ονόματα δεν έχουν καμία σημασία. Οι δύο κορυφαίες ηθοποιοί που ποτέ ως τώρα δεν έχουν συνυπάρξει στο θεατρικό σανίδι, υποδύονται δύο αδερφές με πολλά κοινά και αιχμηρές διαφορές. Ακολουθώντας την υπόθεση του "Αέρα", του έργου που έγραψε ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, και υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Σύλβιας Λιούλιου οι δυο τους θα διηγηθούν μια ιστορία που εμπεριέχει γνώριμα στοιχεία μιας τυπικής ελληνικής οικογένειας με μπόλικη παθογένεια, σκοτεινά μυστικά, μεγάλα πάθη και ανείπωτους θυμούς.


Η παράσταση "Αέρας" κάνει αύριο πρεμιέρα στο ΠΟΛΗ Θέατρο του Δάνη Κατρανίδη. Λίγες ώρες πριν τις συναντήσαμε. Η κουβέντα ξεκίνησε από την παράσταση. Αλλά κατέληξε πολύ μακριά από αυτήν.

Ρ.Π: "Δεν μπορεί κανείς σε ένα τόσο δυνατό κείμενο να μείνει μόνο σε έναν ή δύο χαρακτήρες. Οι γυναίκες αυτές είναι τόσο ίδιες και τόσο διαφορετικές. Είναι σαν τις δύο όψεις ενός νομίσματος. Μία έρχεται από την πόλη, η άλλη ζει σε νησί αγαπώντας τη φύση. Εχουν χρόνια να βρεθούν αλλά με την πρώτη τους κιόλας ματιά, ξυπνάει μέσα τους ο μηχανισμός της εκδίκησης. Υπάρχουν μόνο μέσα από τη σύγκρουση".

Ρ.Ο.: "Παρακολουθούμε μια οικογένεια σε πλήρη διάλυση. Η Νόρα έρχεται στο νησί να αναγγείλει το θάνατο της μητέρας και αποφασισμένη να διεκδικήσει μια κληρονομιά. Το αντικείμενο της διεκδίκησης είναι κάτι πίνακες του μικρότερου αδερφού".

Η Ρένη Πιττακή και η Ράνια Οικονομίδου, δυο απόλυτα ιδιοσυγκρασιακές ηθοποιοί, συναντιούνται για πρώτη φορά σκηνικά σε μια «κωμωδία», που εκκινώντας από ένα φαινομενικά παραδοσιακό υλικό θεατρικής γραφής διαρκώς ανατρέπεται και εκπλήσσει, δίνοντας χώρο στο παράλογο, το αντισυμβατικό και το ανοίκειο.

Ρένη Πιττακή


Μετά το θάνατο της μητέρας τους δύο αδερφές, η Έντα και η Νόρα συναντιούνται ξανά, ύστερα από πολύ καιρό. Μέρα κακοκαιρίας, με τον αέρα να λυσσομανά. Ξεχασμένα μίση και περιουσιακές διεκδικήσεις τίθενται στο επίκεντρο αλλά κυρίως μια συλλογή ζωγραφικών πινάκων μεγάλης χρηματικής αξίας και δηλητηριάζουν όλο και περισσότερο τη μεταξύ τους ατμόσφαιρα. Διαφορετικές και όμοιες σκιαγραφούνται καθηλωμένες στους αλλεπάλληλους γύρους μιας παρτίδας αναμέτρησης. Οι δυο ισάξιες αντίπαλοι άλλα λένε και άλλα εννοούν, ελίσσονται και στρεψοδικούν αναδεικνύοντας τη βιογραφία μιας ασυνήθιστης οικογένειας. Το αλλόκοτο, το θρίλερ και το κωμικό παντρεύονται αρμονικά καθώς οι λέξεις που ξεστομίζονται λειτουργούν ως προσχήματα και γίνονται αέρας.

-Είναι, όμως, μόνο τα χρήματα που τις χωρίζουν;

Ρ.Ο: "Εχουμε μια κλασική περίπτωση οικογενειακής παθογένειας. Νομίζω πάντα υπήρχαν όλα αυτά. Απλώς παλαιότερα ο κόσμος κρατούσε τα προσχήματα. Πλεόν δεν ενδιαφέρεται κανείς αν όλα αυτά θα διαρρεύσουν, αν θα τους πάρει η κάμερα της τηλεόρασης να σφάζονται με τα μέλη της οικογένειάς τους, αν θα βγουν στις εφημερίδες. Παλιά τα μίση γίνονταν αρρώστιες. Σήμερα εξωτερικεύονται".

Ρ.Π.: "Το έργο δεν είναι ένα αστικό ψυχολογικό δράμα, είναι πιο πολύ καταστάσεις, οικείες, που συμβαίνουν ανάμεσά σε δύο αδεφές. Αυτές οι δύο γυναίκες είναι δύο αστές που έχουν μεγαλώσει με τα πρέπει, αλλά στην πραγματικότητα όλα περιστρέφονται γύρω απο το συμφέρον. Εχει πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος που πλησιάζει η μία την άλλη για να την πληγώσει, το πόσο γρήγορα μεταλλάσσονται".

-Μια κοινωνική και οικονομική κατάσταση σαν αυτή που βιώνει σήμερα η κοινωνία, κάνει πιο αιχμηρές τις σχέσεις;
Ρ.Π.: "Τώρα πια πολύ έντονα και συχνά ακούς την περιβόητη φράση "η οικογένεια μας σώζει". Αλλά αυτό αν δεν είναι ένα μεγάλο ψέμα, είναι μια τραγική σύμβαση. Αυτό που μας φέρνει σήμερα κοντά με τον άλλον είναι ενδεχομένως ένας μισθός που μπαίνει στο σπίτι και μας κρατά ζωνταντούς. Είναι μια σύνταξη γύρω από την οποία μαζεύονται όλοι. Η ανάγκη, όμως, δεν κρύβει απαραίτητα την αλήθεια. Η δική μας γενιά έζησε την ελευθερία και τον αγώνα να φύγουμε από το σπίτι μας. Αυτήν την κίνηση την θεωρώ πολύ πιο αληθινή από την σημερινή έλλειψη επιλογής που κρατά την οικογένεια δεμένη κάτω από ψέματα και κλειστά στόματα. Είναι σαν αυτή τη φοβερή φράση που ακούγεται και στο έργο: κάτι βρωμάει στο πατάρι μαμά"".
Ρ.Ο: "Εξαρτάται από το χαρακτήρα του καθενός πως διαχερίζεται τις κρίσεις. Πάντα υπάρχουν οι εξωγενείς παράγοντες. Πάντα, όμως, έχει σημασία πως τους αντιμετωπίζει κανείς. Το σωστό είναι να φεύγεις και όχι να μένεις. Νομίζω μετά από χρόνια, αυτή η σημερινή, υποχρεωτική συνύπαρξη θα φέρει στην επιφάνεια φοβερά δράματα. Είναι αρρώστια να μην μπορείς να ζήσεις όπως θες".

-Τελικά το κωμικό στοιχείο στο έργο που είναι;

Ρ.Ο.: "Μάλλον στον τρόπο που λέγονται όλα και κυρίως στον τρόπο που είναι γραμμένο. Εχει μια φινέτσα και μια λεπτότητα που κανείς παρακολουθεί χαμογελαστά".

Ρ.Π.: "Οι ακραίες αλλαγές όταν συμβαίνουν σε μας δεν σημαίνουν κάτι. Ωστόσο, όταν κάποιος μας παρακολουθεί να λέμε μια το ένα και μια το άλλο, γελά με την ανακολουθία μας και τον τρόπο που αλλάζουμε για να προσαρμοστούμε σε καταστάσεις λόγω συμφέροντος".

-"Αέρας" γιατί;

Ρ.Ο.: "Κυρίως λόγω τοποθεσίας. Ολα διαδραματίζονται σε ένα κλασικό ελληνικό νησί που φυσά πολύ. Κι έπειτα είναι και ο τρόπος που τελειώνει το έργο. Παρά τα όσα συμβαίνουν μεταξύ τους στο τέλος παραδέχονται: "όσα είπαμε είναι αέρας". Είναι σαν να αιωρούνται όλες τους οι εκκρεμότητες".

Ρ.Π.: "Επίσης στο κείμενο φυσάνε διάφοροι αέρηδες στα συναισθήματα και τις διακυμάνσεις. Θέλω να πω πως πρέπει κανείς να βρει μια λεπτή ισορροπία παιξίματος διότι δεν είναι ούτε δράμα, ούτε σπαρταριστή κωμωδία. Ούτε φυσικά είναι ένα σύγχρονο ανέβασμα με την έννοια της μοντερνιάς".

- Προέρχεστε και οι δύο από τελείως διαφορετικές θεατρικές σχολές. Σήμερα υπάρχουν ακόμα πιστεύετε αυτές οι σχολές;

Ρ.Π.: "Νομίζω ότι η Ράνια έχει μέσα της το Εθνικό κι εγώ τον Κουν. Το είδα στις πρόβες για παράδειγμα όταν εγώ κινούμαι πιο παρορμητικά κι η Ράνια με μεγαλύτερη προσοχή. Αυτός είναι ένας διαχωρισμός ανάμεσα στις σχολές. Υπάρχει για παράδειγμα μια σκηνή με ένα χαστούκι που εγώ ήμουν πιο άνετη κι η Ράνια δίσταζε και πρόσεχε πολύ".

Ρ.Ο.: "Ο τρόπος οικειοποίησης του ρόλου είναι που αλλάζει από ηθοποιό σε ηθοποιό. Εμένα ένα πράγμα που με δυσκολεύει πολύ είναι ότι είχα συνηθίσει στις ομάδες που δούλεψα σε πολύμηνες πρόβες. Επίσης από χαρακτήρα δυσκολεύομαι να εκφραστώ σύντομα. Πρέπει πρώτα να ωριμάσουν μέσα μου τα πράγματα. Αυτό είναι ένα δράμα για τους συναδέρφους μου. Δεν έχει να κάνει με το Εθνικό, έχει να κάνει με τους προσωπικούς ρυθμούς. Στο Γυάλινο κόσμο για παράδειγμα κάναμε 9 μήνες πρόβες. Σε αντίθεση με το θέατρο που ορίζει μια πρεμιέρα και πρέπει να την τηρήσεις εγώ 25 χρόνια έμαθα σε μια νοοτροπία πολυτέλειας".

-Είσαστε θα λέγατε καλομαθημένες δηλαδή.

Ρ.Ο.: "Καλομαθημένες σε ό,τι αφορά στην ουσία της δουλειάς γιατί από χρήματα ουδέποτε υπήρξαμε προνομιούχες. Βεβαίως αυτό ήταν εις βάρος του θεάτρου διότι δεν μπορούσε ποτέ κανείς με δύο μήνες παραστάσεων να ξεπληρώσει τόσο καιρό προβών".

-Δυστυχώς οι συνθήκες πια στο θέατρο απαιτούν μεγάλες θυσίες καθώς οι ηθοποιοί μοιράζονται από ένσημα μέχρι το κόστος των παραγωγών.

Ρ.Ο.:"Για πρώτη φορά στη ζωή μου θα πληρωθώ με ποσοστά. Βλέπετε είχα μάθει στον Αντύπα ο οποίος πάντοτε υπήρξε εξαιρετικός και σε αυτόν τον τομέα. Ημουν πάντα πληρωμένη από την πρώτη πρόβα".

Ρ.Π.: "Το αυτονόητο είναι πια η εξαίρεση. Εγώ μετά τον Κουν έχω ξαναζήσει τέτοιες δυσκολίες στην ελεύθερη αγορά αλλά ποτέ τόσο δύσκολες συνθήκες για την θεατρική δημιουργία όσο οι σημερινές".

-Πέρα από τις θεατρικές σχολές, οι προσωπικές σας διαδρομές έχουν κοινά στοιχεία;
Ρ.Π.: "Είμαστε και οι δύο κορίτσια της πόλης. Μην φανταστείτε, τα κοινά μας τα συζητάμε και τα ψάχνουμε ακόμα. Θυμάμαι για παράδειγμα τη Ράνια να μου λέει πως ο πατέρας της σκοτώθηκε όταν ήταν ενάμιση έτους, δεν τον γνώρισε καν. Εμένα επίσης τα σημάδια από τις σφαίρες πάνω από το κρεβάτι μου ήταν από τις κυρίαρχες μνήμες από το σπίτι στα Εξάρχεια που μεγάλωνα. Ο Εμφύλιος είχε τελειώσει...".

Ράνια Οικονομίδου

-Εσείς είχατε αδέρφια;
Ρ.Π.: «Εγώ παρόλο που γεννήθηκα δίδυμη δεν επέζησε ο αδερφός μου. Είχα ξαδέρφια. Είχα την αγάπη τους αλλά είχα και το σπίτι ολόδικό μου», λέει γελώντας. «Το πλήρωσα ακριβά αργότερο αυτό το προνόμιο των παιδικών ετών διότι κάποια στιγμή αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είσαι ο μόνος στον κόσμο».

Ρ.Ο.: «Εγώ έχω έναν αδερφό με τον οποίο ήμουν και νομίζω δεν θα πάψω ποτέ να είμαι υπερπροστατευτική. Αισθάνομαι ότι είναι λιγότερο δυναμικός και διεκδικητικός από εμένα και νιώθω να τον φυλάω».

-Περίεργο δείχνετε πάντα τόσο ήρεμη και χαμηλών τόνων.

Ρ.Ο.: «Μπα δεν είμαι. Διεκδίκησα από πολύ μικρή την ελευθερία μου, έφυγα από το σπίτι, γλύτωσα από διάφορα. Θυμάμαι κάποτε στην σχολή του Εθνικού, ήμουν απόμακρη, δειλή και συνέχεια βουτηγμένη σε ένα βιβλίο. Σαν αυτιστική δηλαδή. Ο Βόκοβιτς που μας έκανε μάθημε έλεγε: "Αυτό το κορίτσι πρέπει να είναι πολύ ευτυχισμένο, το βλέπω και ηρεμώ". Που να ήξερε ότι εγώ ήμουν για ψυχιατρείο».

Ρ.Π.: «Κι εγώ κάπως έτσι θυμάμαι τα νιάτα μου».

-Το γεγονός ότι βρεθήκατε πλάι στον Κουν τόσο μικρή δεν σας βοήθησε;

Ρ.Π.: «Στην αρχή όχι. Διότι ο Κουν της δεκαετίας του '60 δεν είχε σχέση με αυτόν της δεκαετίας του '80. Τα πρώτα χρόνια ήταν ένας πολύ κλειστός κόσμος, με συγκεκριμένους ανθρώπους. Στη συνέχεια όλα μετριάστηκαν. Μην νομίζετε η ενασχόληση με το θέατρο ήταν η δική μου προσωπική επανάσταση. Ηταν σαν να είπα σε όλους: "φεύγω από την οικογενειακή ασφάλεια και πάω σε έναν χώρο που δεν μπορείτε να τον ελέγξετε". Το θέατρο τότε ήταν ένας χώρος που δεν ταίριαζε σε ένα καθωσπρέπει περιβάλλον. Ούτε με τα έργα συμφωνούσαν, ούτε την πρωτοπορία του Κουν καταλάβαιναν. Για να μην μιλήσω για την ομοφυλοφιλία που δεν ήταν εύκολα αποδεκτή. Μπήκα σε ένα χώρο που δεν ήταν αρεστός στο αστικό περιβάλλον».

-Αργησαν να συμφιλιωθούν;

Ρ.Π.: «Οχι πολύ διότι έγινα γρήγορα πρωταγωνίστρια και τους αποστόμωσα. Εχασαν κάποια από τα επιχειρήματά τους. Αν είχα παρατήσει το πανεπιστήμιο για το τίποτα, σίγουρα δεν θα ήταν εύκολο. Ωστόσο, όταν είδαν για πρώτη φορά στις εφημερίδες τον τίτλο «Νέα πρωταγωνίστρια», τους αφόπλισα. Θυμάμαι όταν στην αρχή είχαν έρθει κάτι συγγενείς και με είχαν δει σε ένα έργο του Πίντερ μου είπαν μετά την παράσταση: «Ολα καλά βρε παιδί μου αλλά τί έργα είναι αυτά;».

Ρ.Ο.: «Εγώ αντιθέτως ξεκίνησα για αρχιτέκτονας ώσπου μια φίλη ηθοποιός μου ζήτησε να την δω πρόβες από μια ερασιτεχνική παράσταση που ετοίμαζαν για να τους κάνω σκηνικά. Οταν αυτή η φίλη μου αποχώρισε πήρα τη θέση της στο θίασο χωρίς να έχω συναίσθηση τί κάνω. Ο Χατζιδάκις που έτυχε να βρίσκεται στις πρόβες είπε στην ομάδα: «Καλοί είστε αλλά εγώ δεν βοηθάω παιδιά που δεν έχουν σπουδάσει το αντικείμενό τους». Μάλιστα δείχνοντάς με είπε: «Ειδικά εσύ δεν νομίζω ότι θα χάσεις αν ασχοληθείς». Αυτό ήταν. Την επομένη κιόλας πήγα στη μητέρα μου και της ανακοίνωσα ότι θα γίνω ηθοποιός».

-Και η αντίδρασή της ποια ήταν;

Ρ.Ο.: «Ηταν πολύ διακριτικός άνθρωπος. Αλλά παρόλα αυτά μου είπε: «Φαντάζεσαι τον εαυτό σου με αυτή τη δειλία που έχεις να ανεβαίνεις στη σκηνή;». Σχεδόν την ίδια αντίδραση εισέπραξα και από τον Κουν στον οποίο πήγα αρχικά. Στις πρώτες 15 μέρες μου είπαν πως η εσωστρέφειά μου δεν ταίριαζε με το θέατρο κι ότι καλύτερα να πήγαινα στο Εθνικό για να καταφέρουν να με ξεκλειδώσουν».

-Και για να κλείσουμε με κάτι που θίγεται στο έργο: τον χρόνο. Λειτουργεί πάντοτε υπέρ μας;

Ρ.Ο.: «Εγώ είμαι αφάνταστα πιο ισορροπημένη σήμερα σε σχέση με το πως ήμουν ως κορίτσι ή ως νέα γυναίκα. Είμαι πολύ πιο τακτοποιημένη, πολύ πιο υγιής ψυχικά και πνευματικά, πολύ πιο σίγουρη. Απλώς μεγαλώνοντας, δεν μπορώ καθόλου να συμφιλιωθώ με τη φθορά. Παρόλα αυτά εξακολουθώ να προτιμώ τη φθορά από τα νιάτα και την περίοδο εκείνη την εγωϊστική που σε απασχολεί μόνο ο εαυτός σου».

Ρ.Π.: «Είναι πώς τον δέχεται κανείς τον χρόνο. Αν πιστέψεις ότι το πέρασμά του μόνο σου στερεί (ομορφιά, νιάτα, ευκαιρίες) τότε πολύ εύκολα αφήνεσαι να σε κατασπαράξει. Αν πιστέψεις ότι το να μεγαλώνεις είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να εισπράτεις καθημερινά δώρα τότε δίνεις νόημα στο χρόνο που περνά».

Ιnfo:

Κείμενο: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης

Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου
Σκηνικά-Κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Επιμέλεια Κίνησης: Αγγελική Στελλάτου
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θεανώ Βασιλείου
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Ράνια Οικονομίδου, Ρένη Πιττακή

Παραστάσεις, ώρες και τιμές:

Δευτέρα & Τρίτη στις 20.30
20 € γενική είσοδος / 15 € φοιτητές
10 € άνεργοι, ΑΜΕΑ, νέοι κάτω των 23 ετών & συνταξιούχοι άνω των 65 ετών

Τετάρτη στις 18.30
15 € γενική είσοδος
10 € φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, νέοι κάτω των 23 ετών & συνταξιούχοι άνω των 65 ετών

ΠΟΛΗ θέατρο:
Φωκαίας 4 κ Αριστοτέλους 87 - Πλ. Βικτωρίας
(δίπλα στον ηλεκτρικό σταθμό)
Κρατήσεις: 211 18 28 900
Ώρες ταμείου: 10-1 και 5-9

*****

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της συστημικής ιστορίας

Θέατρο / How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της Iστορίας

Σκηνοθετημένη από έναν νέο δημιουργό, η παράσταση που βασίζεται στο τελευταίο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη επιχειρεί έναν διάλογο με μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ 

Θέατρο / «Αν κλάψω με ένα έργο, είμαι σε καλό δρόμο»

Ο Χρήστος Θεοδωρίδης, που έχει σκηνοθετήσει με επιτυχία δύο έργα φέτος, του Βιριπάγιεφ και της Αναγνωστάκη, εξηγεί γιατί τον ενδιαφέρουν τα κείμενα που μιλάνε στον άνθρωπο σήμερα, ακόμα κι αν σε αυτά ακούγονται ακραίες απόψεις που ενοχλούν και τον ίδιο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Να είσαι γκέι στη Νέα Υόρκη

Θέατρο / «Η Κληρονομιά μας»: Τι αποκομίσαμε από την εξάωρη παράσταση στο Εθνικό

«Μία ποπ queer saga, παραδομένη πότε στη μέθη των κοκτέιλ Μανχάταν και πότε στο πένθος μιας αλησμόνητης συλλογικής απώλειας» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το πολυβραβευμένο έργο του Μάθιου Λόπεζ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Γιάννη Μόσχο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή ούτε αιρετική»

Θέατρο / «Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή, ούτε αιρετική»

Μετά την Ορέστεια του Στρίντμπεργκ και τις πρόβες για το έργο του Βασίλη Βηλαρά, η Λένα Κιτσοπούλου μιλάει για προσδοκίες και αποφάσεις, για επιτυχίες και απορρίψεις, για το «σύστημα» μέσα στο οποίο δουλεύει και για όλους εκείνους τους χαρακτηρισμούς που της αποδίδουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει τον εαυτό του;      

Θέατρο / Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει επιτυχημένα τον εαυτό του;      

«Αν θες να αναμετρηθείς με κάτι, αν θες να πας στην ουσία, πρέπει να πονέσεις» – Κριτική για την πολυσυζητημένη παράσταση «Merde!» των Βασίλη Μαγουλιώτη και Γιώργου Κουτλή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ