ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Η multimedia παράσταση του Kinetic Theatre of Moscow

ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Η multimedia παράσταση του Kinetic Theatre of Moscow Facebook Twitter
0

ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Η multimedia παράσταση του Kinetic Theatre of Moscow Facebook Twitter

Το χοροθέατρο Kinetic Theatre of Moscow του βραβευμένου σκηνοθέτη και χορογράφου Sasha Pepelyaev παρουσίασε μια avant garde, πολυμεσική χοροθεατρική παράσταση. Όσοι περίμεναν μια παράσταση βασισμένη στη μακρά χορευτική παράδοση της Ρωσίας μπορεί να απογοητεύτηκαν, και μερικοί έφυγαν κιόλας όταν είδα το θέαμα τις προάλλες στο Sani Festival. 

Το φετινό αφιέρωμα του Φεστιβάλ στην κουλτούρα της Ρωσίας ήταν μια πανέξυπνη ιδέα. Χιλιάδες Ρώσοι επισκέπτες κατακλύζουν τη Χαλκιδική γενικότερα και το Sani Resort ειδικότερα, οπότε τι καλύτερο απ' το να τους τιμήσεις με (αλλά και να τους προσελκύσεις σε) πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Η multimedia παράσταση του Kinetic Theatre of Moscow Facebook Twitter

Η παράσταση με τον τίτλο SQUAFTS (Square for Temporary Storage 48x9) με τους χορευτές Tatiana Gordeeva, Daria Buzovkina, Ilia Shaburov, Evgeny Pankratov μπορεί να ξένισε μερικούς Ρώσους θεατές που πήγαν με τα παιδιά τους -όντας περισσότερο προχωρημένη απ' ό,τι περίμεναν- αλλά με τα εφέ της εντυπωσίασε ακόμα και το αγοράκι που καθόταν παραδίπλα μας.  

Σε κάποιο σημείο το πρόσωπο της αφηγήτριας εμφανίζεται προφίλ σε ένα κομματάκι στα δεξιά της οθόνης, και τα λόγια που έβγαιναν από το στόμα της οπτικοποιούνταν με μικρές άσπρες τελείες που γέμιζαν ολόκληρη την οθόνη. (Σαν να είχες πάρει παραισθησιογόνα - και σε αυτή την αίσθηση του αλλόκοτου συντελούσε το γεγονός πως τα λόγια της, στα Ρωσικά όπως και οι περισσότερες από τις αφηγήσεις της, μου ήταν εντελώς ακατανόητα.)

ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Η multimedia παράσταση του Kinetic Theatre of Moscow Facebook Twitter

Η παιδικότητα και ο αυθορμητισμος κυριαρχούσαν στην παράσταση. Σαν μαθητές -και μάλιστα σκανταλιαρηδες- οι ήρωες κάθονταν συχνά σε καρέκλες θρανίων απ' αυτές που συναντάμε στα ελληνικά σχολεία κι η αφηγήτρια συχνά έμοιαζε να παίζει το ρόλο της δασκάλας. Χορευτικά αστεία και ανάλαφρα έδιναν τη θέση τους σε έναν ωκεανό κινήσεων "ενήλικων" με μαχαίρια και ανεξήγητα πάθη, με μουσική άλλοτε ηλεκτρονική, συχνά ρετρό αμερικανική, κάποιες φορές σπαρακτικά ισπανική.

Τα εφέ ήταν εντυπωσιακά καθ´όλη τη διάρκεια -σε κάποια στιγμή όλοι οι χορευτές είχαν πολλαπλασιαστεί επι χίλια γεμίζοντας την τεράστια οθόνη με μαγευτικές κινήσεις- όμως το SQUAFTS δεν βασιζόταν τόσο στα εφέ όσο στη δημιουργικότητα του Pepelyaev. Κι όταν η οθόνη ήταν σβηστή, οι κινήσεις από μόνες τους γέμιζαν το χώρο: παιχνίδια με το σώμα, με ένα λευκό τραπέζι, με ένα λούτρινο αρκουδάκι που επανέφερε συχνά το μοτίβο της παιδικότητας.

(Mετά το πρώτο λεπτό εικόνες απ' την παράσταση) 

Από τις πιο ωραίες στιγμές κατά τη γνώμη μου, ήταν κατά τη διάρκεια ενός my disco κομματιού όταν το εφέ της διατήρησης εικόνας χρησιμοποιήθηκε με τη μεγαλύτερη μαεστρία. Το σόλο που έκανε ο κάθε ένας χορευτής (έβγαιναν και χόρευαν με τη σειρά κι όταν τελείωναν έδιναν τη θέση τους στον επόμενο) παρέμενε στην οθόνη, κινούμενο. Και πλάι του προσθέτονταν το σόλο του επόμενου - μέχρι που όλες οι κινήσεις επανέρχονταν αέναα, ώρα μετά την εξαφάνιση των χορευτών, ακόμα κι όταν η μουσική είχε σταματήσει, σαν υπενθύμιση όσων είχαν συμβεί.

Η επανάληψη και η επιστροφή (με αποκορύφωμα την καταπληκτική σκηνή του εικονικού δωματίου) κυριάρχησαν σε ενα θέαμα με διασκεδαστικό περιτύλιγμα, γεμάτο παιχνιδιάρικους χορούς στην απολαυστική (ψηφιακή) παραλία και -σεμνές, χωρίς προσπάθεια- επιδείξεις δεξιοτεχνίας και από τους τέσσερις περφορμερ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Πρωτόπαππα

Μαρία Πρωτόπαππα / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ